четвъртък, 25 септември 2014 г.

Линда Робертович- винаги довършвам започнатото!




Линда Робертович- една жена, която категорично мога да определя като спортен идол и символ на красивото, хармонично и изваяно женско тяло.
Зад тази визия се крие дългогодишен труд, лишения, дисциплина, самоконтрол, воля, характер и сила и това е достойно за уважение.
Само човек, който не се е докосвал до уредите във фитнес залите може да омаловажи труда на хората като Линда. Но тези, които са наясно какво стои зад перфектната й визия, със сигурност ще дадат висока оценка на личността Линда Робертович.
Надявам се, че съветите на професионалист като нея ще бъдат от голяма полза на всички, които ще прочетат интервюто и ще получат отговори на не малко свои въпроси.
Благодаря ти, че прие да бъдеш мой скъп гост, Линда!
Пожелавам  ти много спортни върхове и лично щастие!








1. Какво ти дава и какво ти отнема спорта? 
Спорта е неразделна част от живота ми от 6 годишна, когато започнах да тренирам спортна гимнастика. В последствие през годините минах през различни спортове и винаги съм имала нуждата
от физическа активност. Не мога да кажа, че спорта ми отнема нещо, защото това е мое хоби, страст и без него се чувствам зле. Спортът ми е дал дисциплина, здраве, добра визия и желанието да опозная човешката физика и кое най-добре влияе на тялото в съчетание с храната и физическата активност. Спортът може само да дава, ако се практикува правилно и в рамките на собствените възможности.



2. Кога усети, че той е твоето призвание? Можеш ли да определиш спорта като твоята голяма любов? Как се сформира в теб тази желязна дисциплина?
Винаги съм обичала много спорта, но се насочих към другата си страст- маркетинга и продажбите. Така преди 3-4 години реших да насоча всичките си усилия в тази насока да съчетая двете неща. Задълбочих познанията си по диетология и човешката физиология, направих доста експерименти за да видя кое  как се отразява и кое е най-ефикасно и трайно. Няма по- хубаво от това да работиш работата, която обичаш, и определено мога да кажа, че спортът  е голямата ми любов.
Дисциплината и волята, които имам, са изградени през годините и определено ранното сблъскване със спорта е помогнало много за това, както и разбира се възпитанието,  което съм получила от родителите си.  Иначе като представител на зодия Козирог мога да кажа, че съм доста амбициозна и винаги довършвам започнатото.



3. Може ли и как жена-лактоововегетарианец (с консумация на млечни продукти и яйца) да постигне твоите резултати? А изцяло с веган хранене?
Много жени не консумират месо или имат проблем със смилането му и получават дискомфорт при приема му. Има и не малко атлети, които са със страхотни физики и не консумират месо. Аз лично съм бивш вегетарианец и от 19 г. до 23 не бях вкусвала никакво месо. Може да се постигнат резултати, но като цяло основият протеин е в месото и той дава плътност на мускула. За този тип хора  протеина трябва да се набавя и с помощта на хранителни добавки ( протеин ), защото няма как чрез консумацията на млечни продукти и бобови култури да се достави нужното количество за организма. При Лактовегетарианството има опасност от пренасищане на организма с лактоза, която може да доведе до алергии и уртикарии. И все пак не трябва да забравяме, че вече качеството на храните е с доста променен състав и консерванти, които подпомагат тези проблеми да станат реалност.
Изцяло с веган хранене също може, но пак подчертавам с прием на хранителни добавки. Организмът нямам как да си достави всички необходими витамини и минерали, протеин, нужните аминокиселини и да тренира ефикасно и да предпази тялото си в същото време от травми. Тялото трябва да се възстановява!




4. Скоро откри своя първи магазин за спортни стоки и хранителни добавки. Разкажи ни малко повече за него. На кой адрес можем да го открием и има ли продукти, които могат да бъдат открити за първи път в България при теб?
Да, точно така,  на 15 Септември отвори врати първият магазин UpGradeYou SHOP  в София на Бул.“ Васил Левски“ 84 на кръстовището с бул. „ Генерал Йосиф.В.Гурков“
Горди сме , че представляваме марки за пръв път в България от висок клас отличаващи се с качество и добри цени. Марките са:
Under Armour (USА), NEBBIA(Bodybuildin & Fitness Wear), Monsta Clothing (USA) – спортни дрехи
Fit Mark – фитнес  чанти за храна, специално предназначени за спортуващи и професионални атлети. Изключително удобство и не на последно място- много стилни. Предлагат се в черно и розово за дамите.
Хранителните добавки, които може да се открият при нас,  са на двете водещи  австрийски компании в тази сфера DSS ( Design Sport Supplements ) и CN Nutrition. Интересуващите се и занимаващи със спорт хора,  знаят че австрийската суровина е една от най-добрите, поради силният контрол и закони там. Цените са съобразени с качеството, но най-вече с българския стандарт и предлаганите продукти се отличават с голям избор от вкусове и комбинации.

5. Има ли и онлайн опция за пазаруване за тези, които не живеят в столицата?
Да, има опция чрез страницата ми във Фейсбук Upgradeyou by Linda Robertovich
Подготвяме онлайн магазин, но трябва още време до стартирането му.




6. Коя е най-голямата грешка, която допускат дамите във фитнес залите? 
Те са две грешки: неправилната консумация на храна в съчетание с фитнеса и избягването на по -сериозни тежести.

7. Знам, че ти изключително много вярваш и следваш храненето според кръвната група. Какво те провокира да приемеш този начин като най-подходящия и правилния за всеки човек?
Това е практика, която се използва от много години в САЩ, Канада и Австралия- държави,  които са най-добри в този спорт,  и не само. Всеки човешки организъм е различен и преработва храната по различен начин, както и тялото му въздейства по различен начин на физическата активност.  Започнах да се интересувам по- сериозно от хранене по кръвната група на 22 годишна възраст, именно  по време на периода, в който бях вегетарианка, което на мен ми се отрази зле. Всичките режими, които изготвям ( хранителен или тренировъчен) се базират на опита ми и експериментите, които съм правила, така се вадят най-добрите изводи за това кое е правилно като метод и дали има наистина резултат.



8. Много хора не правят разлика между т.нар.  "химии" и хранителните добавки. Аз самата приемам хранителни добавки и съм наясно с разликата, но би ли споделила на читателите какви са те?
Хранителните добавки ( Протеин, БЦАА, Л-Карнитин , Глутамин, Мелатонин, Витамини и Антиоксиданти, Билки с естествен произход т.н.) са абсолютно задължителни за прием, когато човек е активно спортуващ. Хранителните добавки са субстанция( концентрирана), която подпомага покачване на общия хранителен прем в зависимост от дадената нужда и цел. Те се правят от вещества с  естествен произход или химически постигнат, което е нормално,  когато има производствен процес. Хранителните добавки ги има дори и в повечето храни, които се консумират и произвеждат, което хората не отразяват.
Абослютно отговорно мога да кажа, че при активно спортуващ човек над  5 часа седмично, е по-скоро вредно за тялото да не взима някои хранителни добвки, отколкото да ги взима.
Тялото изразходва много от запасите си по време на тренировка и има нужда после да се възстанови. Това, ако трябва да стане с прием на храна ще са нужни огромни количества!
Относно „химиите“ това вече са вещества, които не се взимат от масово активно спортуващото население, а от атлети в най-сериозните дисциплини, където без тях не може. В крайна сметка всеки сам решава какво да прави с организма си и носи лична отговорност за това.
Цигарите, алкохола и наркотиците също са химия, но са най-масово употребяваната отрова в света!



9. Срещам често коментари, които се базират на невярна информация  и липса на знания и ще се радвам да внесеш малко повече яснота по въпроса.
По-сериозни и силови тренировки с тежести или да го дават по-спокойно в залата- какво ще посъветваш дамите, които се занимават с фитнес?
Всичко е в зависимост от това каква е крайната цел.Винаги съм била на мнение, че след тренировка човек трябва да е изморен, мокър и да усеща напрежение в мускулите си. Аз тренирам много интензивно и обожавам следтренировъчната умора. По-сериозните тежести са моят метод, но тях ги препоръчвам само на дами, които имат достатъчно познания. За поддържане на тонус, здраве и добра фигура може и с умерени тежести, темпо и качествена храна!



10. Монотонно кардио или HIIT (високо интензивно интервално кардио)?
HIIT задължително, нищо монотонно не води до резултат! Трябва да има стрес на тялото, промяна в пулса, провокация!



11. Сплит или кръгова- какво да очакваме при всеки един от тези типове тренировки и при какви цели е подходяща всяка една от тях?
Не съм привърженик на кръговата тренировка. Повече от две упражнения не редувам. Причината поради, която съм на мнение, че кръговата тренировка не е ефикасна, е че мускулът, който искаме да натоварим, не се натоварва правилно, често заради погрешното нареждане на уредите и незнанието на трениращият. При кръговите тренировки, изпълнявани в нормален фитнес, а не такъв за целта се губи много време в търсене на другият уред и почивките стават прекалено дълги, което не се отразява добре и е неефикасно.
Сплит тренировките (разделените по мускулни групи) дават възможност за по-добър тренинг на дадената мускулна група, по-малко време в залата и по-малки почивки между сериите. Тялото се натоварва и възстановява адекватно. Каквито и да са целите смятам , че този метод е по-добър и резултатите са по-бързо видими.




12. Знам, че наскоро пусна в продажба и своята онлайн книга с рецепти. Би ли ни разказала малко повече за нея и как може да бъде закупена? 
Да, тази идея се роди още в началото на годината, но нямах възможност да я осъществя.
Книгата съдържа 101 рецепти, които са от моето ежедневно меню, като разбира се, се набляга на здравословни храни, лесни за приготвяне, и не на последно място вкусни.
Книгата е онлайн формат, защото смятам, че това е по-удобно и лесно с днешната технология и е винаги под ръка.  Може да бъде закупена от страницата ми във Фейсбук Upgradeyou by Linda Robertovich.



13. Би ли споделила с нас две твои вегетариански рецепти?
Много обичам тиквички и първата рецепта е за пълнени тиквички:

Пълнени тиквички с Басмати



Продукти:
тиквички
ориз басмати
грах
бейби моркови
масилини
моцарела,
Чесън
копър
домати
Тиквичките се издълбават( желателно е да са по-големи или от къдравите).
Слагат се за 10-15 мин. във фурната на 150 градуса предварително загрята.
Остатъка се смесва със зеленчуците и маслините като се задушават леко с предварително запърженият в съвсем малко зехтин чесън и подправки( индийско орехче, сол, куркума).
След като са готови се прибавя предварително задушеният ориз Басмати и се разбърква съвсем леко, за да не стане нa каша. Тиквичките се пълнят, поставя се резен моцарела и се запичат за 30 мин. в предварително загрята фурна на 200 гр.

Втората рецепта е една от най-любимите ми. Аз съм изключителен любител на италианската кухня и това е единственото ми изкушение, свързано с храната.

Вегетарианска лазаня



Продукти:
кори за лазаня пълнозърнести
патладжан
тиквички
Домат
босилек
чесън
сол
черен пипер
индийско орехче
моцарела/ извара
Сос: в малко зехтин запържвате чесъна, индийското орехче и прясното мляко - в тази последователност (бешамел).
Нареждате един ред кори, заливате със соса и нареждате зеленчуците - предварително гриловани, добавяте и моцарела/ извара. Четири реда са достатъчни. Слагате в загрята фурна на 200 гр. за 40 мин. На последният ред добавяте пресни домати върху топлата лазаня.


14. Какво не те попитах, а би искала да го споделиш с нас?
Искам по -скоро да използвам възможността да кажа на дамите да обръщат наистина сериозно внимание на здравето си и да спортуват повече. Здравето става в последните години все по- занемарено, а се обръща повече внимание на пластичната хирургия. Не искам да критикувам никой, но комбинацията от двете би била по красива и полезна.
Също така да се допитват до мнението на професионалисти и да не пренебрегват знанията и опита на хора, които са се заели с тази не толкова лесна задача. За съжаление в България този вид услуги, както и други, не се уважават много и хората предпочитат да загубят много време, средства и най-лошото често да влошат здравето си и в крайна сметка да не постигнат нищо.
Благодаря много за прекрасните въпроси!



8 коментара:

  1. Рони, благодаря за интервюто, беше ми определено интересно. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Предполагам, момичето е културистка, затова залага на мускули.В дрехи най-вероятно изглежда повече от перфектно, но иначе много от очертанията й са повече мъжки тип.
    Моля, не приемай мнението ми като критика, а по-скоро като различен вкус.
    За мен жената трябва да има меко, женствено, нежно излъчване и подобна мускулеста физика хич не ми се вписва в представата ми за красива жена.

    ОтговорИзтриване
  3. С интерес прочетох интервюто, благодаря за полезните съвети!

    ОтговорИзтриване
  4. Красотата е относително понятие и приемам мнението ти, Краси, разбира се всеки има право на такова. За мен пък именно фигурата на Линда е тази, която за мен е красива, която мечтая да постигна, и вече повече от година и половина полагам много усилия в тази посока. Дори и да се доближа до тази форма за мен ще е истинска победа. :))

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Рони,

    Искам да те поздравя първо за страхотната страничка, която ме научи на много неща и даже открих, че мога и да меся:) И то доста добре и приятели, дори ми поръчват питки за празници:)

    Та по темата.....Тренирам усилено, но все бъркам нещо с папането и като видях интервюто реших да се свържа с Линда. Заплатих си всичко, както се полага, но за съжаление получих неграмотно написан, неясен режим, хаотичен, като че ли доста набързо написан ей така между другото.... Ако искаш да продаваш собствен продукт, не се прави така! Полага се старание, задават се повече въпроси, говориш с хората..... А книгата с рецептите е пълна трагедия....има идеи, но търся рецепри из нет-а... Няма количества, грамажи, начин на приготвяне! Рецептите били 101, от които 20 за омлети и яйца на очи....ами да беше казала само различните съставки. Съжалявам, но съм малко разочарована. Въпросникът беше много елементарен и съответно изготвената програма не съответства, на това което искам или пък на моята програма. Исках да се чуем и повторих това няколко пъти, но молбата ми оставаше без отговор.

    Та идеяата ми е да приготвиш някои от рецептите, както само то можеш:)))) А ако решиш да не пибликуваш коментара ми, то дай на жената приятелски съвет .....

    ОтговорИзтриване
  6. Към Лора Валчева
    Потърси ме на тел : 0888 722 547

    ОтговорИзтриване
  7. моля ви, вероника, не се осакатявайте по горепосочения начин;-) аз лично намирам подобно тяло за изключително грозно, особено в коремната област. иначе блогът ви е много приятен, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Прочетох с интерес интервюто, но да си призная честно такъв тип жени, толкова релефни никога не са ми изглеждали женствени. Мацката е супер секси, но може би мускулите са и малко в повече.

    ОтговорИзтриване