понеделник, 1 септември 2014 г.

Френски бял хляб




Ако много обичате хляб и сте на "Вие" с хранителните режими за редуциране на тегло, ако обичате лесните рецепти, които не отнемат много време за престой в кухнята, но пък дават уникални резултати, то това предложение е точно за вас.
Хлябът е много вкусен, мек, въздушен в средната част и с плътна коричка.
Продуктите са толкова малко и толкова семпли, че чак не е за вярване, че от тях се получава такъв шедьовър.
Извинете ме за снимките, правени с телефон, но нямах намерение да снимам хляба и не се бях подготвила.
Но пък стана толкова вкусен, че нямаше как да не споделя с вас.

Френски бял хляб



Продукти:

450 грама бяло пресято брашно
250 мл топла вода
1 пакетче суха мая YUVA
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар (равни, не с връх)

2 супени лъжици зехтин



Маята се разтваря с малко от топлата вода и с 2-3 лъжици от брашното.
Оставя се на топло да шупнат съставките и после се омесва тесто от всички продукти. 
Може да омесите в машина, ще се получи по-добър резултат.
Тестото се завива и оставя да втасва.
Изпекох хляба в обикновена метална тенджера с метални дръжки, за да не се разтопят във фурната, покрита с хартия за печене на 180 градуса.
По този начин хлябът имаше допир с метал от всички страни, за да се нагрява равномерно и получих красива кръгла форма.
Втаса директно в тенджерата и не се наложи да го местя и премесвам.
По желание намажете с белтък и поръсете със смесени семена сусам преди да печете.



11 коментара:

  1. Този прекрасен е толкова "фотогеничен",че специална подкотовка не му е нужна:))!Разкошна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусен изглежда, Вери!
    Ще го опитам непременно!
    В сезона на домашно приготвените лютеници е перфектен за мазане.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитен изглежда! Маята жива или суха е? И с какъв диаметър и височина беше тенджерата? (Много съм скарана с месенето, но се изкуших... :) )

    ОтговорИзтриване
  4. Рони, така ми харесваш - давай по-често:))

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета, благодаря ви. Нещо ме мързи да снимам напоследък и затова съм нередовна, но щом не ми се сърдите за телефонните снимки, ще пускам понякога по нещо. :))
    Диаметърът на тенджерата е 20 см, висока е 13 см.
    В рецептата добавих инфо за маята.:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много симпатично хлябче...
    Рони,ама и с телефона снимките ти са трепач,така че пускай редовно...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Снимките са чудесни,Рони,личи си,че хлябът е божествен!Какъв е топчест,пухкав и с прекрасна коричка!Радвам се,че си му посветила няколко кадъра,много добра идея за изпичане в тенджера,непременно ще опитам и аз,благодаря ти,мила!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Иха, публикация!!!! Нямаш си на представа как се зарадвах!!! Супер си, Рони, знаеш как да изненадваш. Страхотно хлебче, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Започнах да си притеснявам, Рони. Липсваш! :) Радвам се, че намери малко време за блога. Снимки с телефон, но снимки, при това - хубави! Много вкусен изглежда хлябът, скоро ще намери място и на нашата трапеза.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за рецептата! Прекрасен хляб. :)

    ОтговорИзтриване