Френски бял хляб

>> понеделник, 1 септември 2014 г.




Ако много обичате хляб и сте на "Вие" с хранителните режими за редуциране на тегло, ако обичате лесните рецепти, които не отнемат много време за престой в кухнята, но пък дават уникални резултати, то това предложение е точно за вас.
Хлябът е много вкусен, мек, въздушен в средната част и с плътна коричка.
Продуктите са толкова малко и толкова семпли, че чак не е за вярване, че от тях се получава такъв шедьовър.
Извинете ме за снимките, правени с телефон, но нямах намерение да снимам хляба и не се бях подготвила.
Но пък стана толкова вкусен, че нямаше как да не споделя с вас.

Френски бял хляб



Продукти:

450 грама бяло пресято брашно
250 мл топла вода
1 пакетче суха мая YUVA
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар (равни, не с връх)

2 супени лъжици зехтин



Маята се разтваря с малко от топлата вода и с 2-3 лъжици от брашното.
Оставя се на топло да шупнат съставките и после се омесва тесто от всички продукти. 
Може да омесите в машина, ще се получи по-добър резултат.
Тестото се завива и оставя да втасва.
Изпекох хляба в обикновена метална тенджера с метални дръжки, за да не се разтопят във фурната, покрита с хартия за печене на 180 градуса.
По този начин хлябът имаше допир с метал от всички страни, за да се нагрява равномерно и получих красива кръгла форма.
Втаса директно в тенджерата и не се наложи да го местя и премесвам.
По желание намажете с белтък и поръсете със смесени семена сусам преди да печете.



11 коментара:

Milena Poptoleva 1 септември 2014 г., 23:00  

Този прекрасен е толкова "фотогеничен",че специална подкотовка не му е нужна:))!Разкошна рецепта!

Габриела Георгиева 1 септември 2014 г., 23:14  

Много вкусен изглежда, Вери!
Ще го опитам непременно!
В сезона на домашно приготвените лютеници е перфектен за мазане.
Поздрави!

Анонимен,  1 септември 2014 г., 23:59  

Много апетитен изглежда! Маята жива или суха е? И с какъв диаметър и височина беше тенджерата? (Много съм скарана с месенето, но се изкуших... :) )

vesela 2 септември 2014 г., 1:08  

Рони, така ми харесваш - давай по-често:))

Veronika Shketieva 2 септември 2014 г., 3:46  

Момичета, благодаря ви. Нещо ме мързи да снимам напоследък и затова съм нередовна, но щом не ми се сърдите за телефонните снимки, ще пускам понякога по нещо. :))
Диаметърът на тенджерата е 20 см, висока е 13 см.
В рецептата добавих инфо за маята.:)
Поздрави!

Живка 2 септември 2014 г., 4:21  

Много симпатично хлябче...
Рони,ама и с телефона снимките ти са трепач,така че пускай редовно...
Поздрави!

Мъх 2 септември 2014 г., 13:40  

Прекрасно хлебче!

Роси 3 септември 2014 г., 0:26  

Снимките са чудесни,Рони,личи си,че хлябът е божествен!Какъв е топчест,пухкав и с прекрасна коричка!Радвам се,че си му посветила няколко кадъра,много добра идея за изпичане в тенджера,непременно ще опитам и аз,благодаря ти,мила!Прегръдки!

My Candy Kitchen 10 септември 2014 г., 10:43  

Иха, публикация!!!! Нямаш си на представа как се зарадвах!!! Супер си, Рони, знаеш как да изненадваш. Страхотно хлебче, поздрави!

Dani B. 17 септември 2014 г., 6:23  

Започнах да си притеснявам, Рони. Липсваш! :) Радвам се, че намери малко време за блога. Снимки с телефон, но снимки, при това - хубави! Много вкусен изглежда хлябът, скоро ще намери място и на нашата трапеза.

Анонимен,  1 февруари 2016 г., 8:27  

Благодаря за рецептата! Прекрасен хляб. :)

Публикуване на коментар

Back to TOP