Кодрит Кадир

>> петък, 11 май 2012 г.




Ако някой ми каже, че не обича крем карамел, няма да му повярвам.
Добре де, поне ще се направя, че не съм го чула.:)
Отдавна си бях набелязала рецептата за днешното ми предложение и съжалявам, че не я приготвих по-рано, защото е просто брилянта.
Макар, че изглежда като сложна рецепта, тя се оказа изключително лесна и ако спазвате написаното, със сигурност ще получите фантастичен резултат.
Този десерт е много ефектен като визия и спокойно можете да впечатлите гости.
А за вас като домакиня пък ще е много удачен избор, защото наистина не отнема много време за суетене в кухнята.
Единственият недостатък е, че трябва да се изчака, за да стегне кремът.
Но това едва ли ще ви учуди, защото този факт е типичен за крем карамела.
Приготвих този десерт и го поднесох с огромно уважение на една страхотна дама- Марияна от чудесния блог "Фюжън и класически рецепти".
Честит рожден ден, Мариянка, да си ни жива и здрава и все така да пълниш нет пространството с доброта и красиви и вкусни ястия.:)))



Кодрит Кадир
(Адаптирано от  My cooking creations)




Продукти:

за крем-карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
2 ванилии

за кексовия блат:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 пълна ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао

за карамела:
6 супени лъжици захар




В тава с диаметър около 24 см ( задължително трябва да бъде висока) или в кексова форма сложете захарта за карамела и внимателно я карамелизирайте на котлона.
Много внимателно, за да не се изгорите, с ръкавица хванете тавата, завъртете я във всички посоки и хубаво облейте стените с карамела.
Оставете го да се втвърди.
С миксер много добре разбийте всички съставки за крем карамела и я излейте върху студения карамел.


После пригответе и кексовата смес, като разбийте отново с миксер всички съставки.
Много внимателно я изсипете върху крем карамела, като се стараете да я изсипате само в центъра, не разклащайте и не разбърквайте.
Може би ще ви изглежда много сложно, като гледате снимките и ще си помислите, че ще претърпите провал и няма да се разделят на етажи двете ви смеси, но ще видите, че не е трудно.
Просто не разклащайте тавата след като сте изсипали и двете смеси.
Сложете я в друга тава и долейте вода да покрие тавата ви със сладкиша около 2/3.
Печете на водна баня около 50-55 минути при 180 градуса.
Не препичайте много.
Най-неприятната част е, че трябва да се изчакат поне 12 часа сладкиша да престои в хладилник, преди да го обърнете в поднос.
Ако избързате, рискувате да развалите всичко и сладкиша да не се обърне хубаво.
Най-добре е да престои една нощ.


40 коментара:

Анонимен,  11 май 2012 г., 4:46  

ехааа,супер!!

geri 11 май 2012 г., 5:03  
Този коментар бе премахнат от автора.
geri 11 май 2012 г., 5:07  

Страхооотен!Точно днес говорих с колежката ,която го е правила на скоро и всички госте са останали очаровани.Непременно ще го пробвам.

fedora 11 май 2012 г., 5:58  

Още не бях прочела публикацията на Усмивката, дори не взирайки се в надписите на снимките, си казах - "Виж ти, това като че ли Рони го пипала" :))
Много, много, апетитно!!!
Поздравление за гостуването и рецептата!

gogolina 11 май 2012 г., 6:09  

Наистина брилянтно предложение!И аз не вярвам че някой не обича крем карамел.Прочетох някъде за този Кодрит Кадир,но ми се стори малко сложничко и все си мисля че ще се проваля.
Но сега вече съм убедена че ще се пробвам,пък каквото стане.

Dani 11 май 2012 г., 6:58  

Рони, чудесно гостуване!
Рецептите са много вкусни и стилно поднесени!
Поздрави и хубава вечер!

Живка 11 май 2012 г., 7:12  

Рони и аз му се каня на този десерт сигурно 2 години.Време е да го направя-само като го гледам и ми идва да взема най-голямата лъжица.Страхотен е.
Поздрави!

Mарияна 11 май 2012 г., 7:20  

Рони, БЛАГОДАРЯ за прекрасната атмосфера, която създаде в блога и душата ми!
Ти си уникално магнетична личност!
Сърдечни поздрави, направи празника ми незабравим!

Ани 11 май 2012 г., 7:24  

Рони, фантастично изглежда сладкиша. Мъжът ми е голям любител на крем карамела. Непременно ще му го поднеса :)))

Анонимен,  11 май 2012 г., 9:38  

Макар да не обичам крем карамел и да съм убедена,че не бих го яла твоите снимки ме карат да ми се прииска да го опитам :))
Цвети

Ginger Cookies 11 май 2012 г., 9:39  

Момичета, да ви се оплача, но пак съм на диета, иначе щях да си го приготвя пак днес. Ако вие не сте, не се бавете, ами го метнете този десерт, много е лесен, не ви баламосвам.:))))
Мариянка, специално за теб е приготвен моя.:))
Хубави почивни дни, мацки.;)))

Tania 11 май 2012 г., 12:53  

Много хубав десерт и невероятни снимки!

Vili Konova 12 май 2012 г., 4:03  

Рони, правила съм сладкиша и знам за какво става дума.Отбивам се , за да те поздравя и да знаете с Мариянка, че сте невероятни!!!Знаех си аз , че Бургас е люлка за всякакви таланти- и преди, и сега!

Анонимен,  18 май 2012 г., 13:55  

Разкошен !!! Поздравления и за снимките - чудни са ! Кексовият блат изглежда като сиропиран , от карамелената смес ли поема ? И още нещо за времето за печене - обикновения крем карамел , поне при мен , отнема доста повече време , дали 1ч в случая е достатъчен ?
Поздрави ! :)

Ginger Cookies 18 май 2012 г., 14:40  

Да, блатът е сиропиран от сиропа на крема.:)
По принцип, дори и когато пека крем карамел, при мен отнема около 50-55 минути, при повече време се появяват шупли. В случая, времето по рецептата при тези градуси е напълно достатъчно.:)
Успех.:)

Анонимен,  22 май 2012 г., 1:23  

Момичета , вчера го направих и претърпях пълен провал :(( Кексовата смес падна на дъното при карамелизираната захар и се опече така :(( Придържах се стриктно към рецептата и не разбирам къде бъркам , като по всички закони на физиката няма как по-тежката смес да изплува и да остане най-отгоре ??...

Plamennna,  23 май 2012 г., 0:53  

Отлежава ми в хладилника това изкушение.Нямам търпение да видя как съм се справила.Но като имам в предвид,че всичко,което съм пробвала от блога ти Вероника е уникално сполучливо,няма начин да не се е получило.Благодаря за всяка една красива вкусотия тук!

Ginger Cookies 23 май 2012 г., 4:46  

Много странно наистина, при всички се получава тази рецепта.
И аз се опитвам да си обясня какво е станало, но не разбирам.
Или не е сипвано внимателно в центъра или е разклатено после при пренасянето към фурната, друго не виждам какво може да е станало.
На мен също това от снимките ми беше 1 опит.
Поздрави на всички.:))))

Plamennna,  23 май 2012 г., 8:02  

Не мога да не ти се похваля,че след като лежа 12 часа на студено и днес го обърнах,видях какви съм ги свършила!ПО ЛУ ЧИ МИ СЕЕЕЕЕ!Благодаря ти Вероника!

Ginger Cookies 25 май 2012 г., 4:07  

Браво, Плами, да ви е сладко.:)))

Drava 5 юни 2012 г., 1:36  

И аз се страхувам да не се смесят, но днес ще пробвам да видим какво ще се получи.

Drava 6 юни 2012 г., 1:01  

Да се похваля, и при мен се получи :)Двата пласта не се смесиха. Кексовата смес изплува на повърхността и сама се разпредели равномерно по нея.
Благодаря за хубавата рецепта! Всички много я харесаха. :)

tina,  15 юни 2012 г., 22:36  

Neverojatno, no stana!
Kato magija dvata sloja se otdeliha sami.:)
Blagodarja za vkusnite magii, Magiosnice!

вили,  24 юли 2012 г., 0:49  

Рони,заедно с тавата с вода ли изстива и заедно с нея ли стои в хладилника след това?Моля те,пиши ми,защото искам непременно да направя това сладко изкушение!И още- при обръщането има ли някаква тънкост?(леко загряване на карамела,или нещо друго)Благодаря ти предварително!

Дени,  24 юли 2012 г., 7:52  

Рони,би ли споделила заедно с тавата с вода ли трябва да стои в хладилника,или без нея.Някои домакини изришно споменават,че трябва с нея,дали е фатално ако се сложи само формата?

Ginger Cookies 24 юли 2012 г., 10:35  

Без тавата с вода, само формата се слага в хладилника.:)
Успех.:)

Ginger Cookies 24 юли 2012 г., 10:36  

Няма тънкост при обръщането, просто не бързайте да обръщате сладкиша, една цяла нощ в хладилника е просто задължително да престои.
Успех.:)

Вили,  25 юли 2012 г., 0:31  

Получи се нещо изумително красиво и вкусно!Без проблем го обърнах,всичко е ОК!Рони,много ти благодаря,миличка!Престраших се да го направя,защото ти се доверих,всичко,което си написала,спазих,и резултатът е фантастичен!Сега ще събирам овации,благодарение на теб!!!Успехи ти желая,бъди все така мила,очарователна и отзивчива!!! Поздрав! ВИЛИ

Ginger Cookies 26 юли 2012 г., 12:08  

Много мило, Вили, благодаря ти.:)))

Анонимен,  17 декември 2012 г., 0:53  

Изглежда страхотно,мисля да го пробвам само имам един въпрос:млякото вари ли се?

Ginger Cookies 17 декември 2012 г., 11:29  

Здравейте, ако използвате прясно мляко от кутии няма защо да го варите, такова мляко по принцип не се вари.

Анонимен,  11 януари 2013 г., 7:06  

Здравей. Искам да те попитам дали може да се направи сладкиша без карамела на дъното, а като е готов и се обърне, тогава да се залее с него?
Поздрави, Илияна

Анонимен,  1 февруари 2013 г., 5:14  

Здравейте Вероника, бихте ли ми казали как да изсипя кексовата смес в кексова форма (форма с дупка)? На тънка струя с кръгови движения върху цялата карамелена смес или само от едната страна?

Ginger Cookies 1 февруари 2013 г., 7:17  

На тънка струя с кръгови движения върху цялата карамелена смес внимателно и бавно по-добре.
Успех.

Анонимен,  1 февруари 2013 г., 8:45  

Благодаря за бързия отговор. Поздравления за прекрасния блог и всички страхотни рецепти и идеи, които публикувате. Чакам с нетърпение всяка нова рецепта.

Анонимен,  16 февруари 2013 г., 6:39  

Получи ми се страхотно- както е по рецепта. Притесняваше ме карамела, защото никога не съм правила крем-карамел, но стана перфектно и си излезе от кексовата форма без проблем. Като я обърнах имаше много карамел, който се попи от кексовия блат и стана супер сочно. Поднесох с ванилов сладолед и всички много го харесаха :)
Поздрави,
Илияна

Анонимен,  30 октомври 2013 г., 6:40  

Iskam da popitam kade se sipva v centara smesta sled kato e v keksova forma . Koe e centara kato e kekstova forma? Varti li se tavata dokato se sipva smesta za da e v centara ili v edno mqsto?

Анонимен,  4 април 2014 г., 4:33  

Изглежда чудесно, но за съжаление и на мен не ми се получи.Всичко се смеси, а сипвах внимателно.

Анонимен,  16 януари 2015 г., 12:11  

когато тавичката е кексова форма в кой център се сипва :Д

Анонимен,  15 юли 2015 г., 1:20  

Здравейте аз съм ваша голяма почитателка на сайта. Изпробвала съм много от нещата и със всички имам голям успех, но днес срещнах проблем. Сутринта когато обърнах формата крем карамела изтече остана около един пръст върху кекса може ли да ми помогнете за да мога фа поправя грешката

Публикуване на коментар

Back to TOP