Ако някой ми каже, че не обича крем карамел, няма да му повярвам.
Добре де, поне ще се направя, че не съм го чула.:)
Отдавна си бях набелязала рецептата за днешното ми предложение и съжалявам, че не я приготвих по-рано, защото е просто брилянта.
Макар, че изглежда като сложна рецепта, тя се оказа изключително лесна и ако спазвате написаното, със сигурност ще получите фантастичен резултат.
Този десерт е много ефектен като визия и спокойно можете да впечатлите гости.
А за вас като домакиня пък ще е много удачен избор, защото наистина не отнема много време за суетене в кухнята.
Единственият недостатък е, че трябва да се изчака, за да стегне кремът.
Но това едва ли ще ви учуди, защото този факт е типичен за крем карамела.
Приготвих този десерт и го поднесох с огромно уважение на една страхотна дама- Марияна от чудесния блог "Фюжън и класически рецепти".
Честит рожден ден, Мариянка, да си ни жива и здрава и все така да пълниш нет пространството с доброта и красиви и вкусни ястия.:)))
Кодрит Кадир
(Адаптирано от My cooking creations)
Продукти:
за крем-карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
2 ванилии
за кексовия блат:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 пълна ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао
за карамела:
6 супени лъжици захар
В тава с диаметър около 24 см ( задължително трябва да бъде висока) или в кексова форма сложете захарта за карамела и внимателно я карамелизирайте на котлона.
Много внимателно, за да не се изгорите, с ръкавица хванете тавата, завъртете я във всички посоки и хубаво облейте стените с карамела.Оставете го да се втвърди.
С миксер много добре разбийте всички съставки за крем карамела и я излейте върху студения карамел.
После пригответе и кексовата смес, като разбийте отново с миксер всички съставки.
Много внимателно я изсипете върху крем карамела, като се стараете да я изсипате само в центъра, не разклащайте и не разбърквайте.
Може би ще ви изглежда много сложно, като гледате снимките и ще си помислите, че ще претърпите провал и няма да се разделят на етажи двете ви смеси, но ще видите, че не е трудно.
Просто не разклащайте тавата след като сте изсипали и двете смеси.
Сложете я в друга тава и долейте вода да покрие тавата ви със сладкиша около 2/3.
Печете на водна баня около 50-55 минути при 180 градуса.
Не препичайте много.
Най-неприятната част е, че трябва да се изчакат поне 12 часа сладкиша да престои в хладилник, преди да го обърнете в поднос.
Ако избързате, рискувате да развалите всичко и сладкиша да не се обърне хубаво.
Най-добре е да престои една нощ.
ехааа,супер!!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСтрахооотен!Точно днес говорих с колежката ,която го е правила на скоро и всички госте са останали очаровани.Непременно ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеОще не бях прочела публикацията на Усмивката, дори не взирайки се в надписите на снимките, си казах - "Виж ти, това като че ли Рони го пипала" :))
ОтговорИзтриванеМного, много, апетитно!!!
Поздравление за гостуването и рецептата!
Наистина брилянтно предложение!И аз не вярвам че някой не обича крем карамел.Прочетох някъде за този Кодрит Кадир,но ми се стори малко сложничко и все си мисля че ще се проваля.
ОтговорИзтриванеНо сега вече съм убедена че ще се пробвам,пък каквото стане.
Рони, чудесно гостуване!
ОтговорИзтриванеРецептите са много вкусни и стилно поднесени!
Поздрави и хубава вечер!
Рони и аз му се каня на този десерт сигурно 2 години.Време е да го направя-само като го гледам и ми идва да взема най-голямата лъжица.Страхотен е.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Рони, БЛАГОДАРЯ за прекрасната атмосфера, която създаде в блога и душата ми!
ОтговорИзтриванеТи си уникално магнетична личност!
Сърдечни поздрави, направи празника ми незабравим!
Рони, фантастично изглежда сладкиша. Мъжът ми е голям любител на крем карамела. Непременно ще му го поднеса :)))
ОтговорИзтриванеМакар да не обичам крем карамел и да съм убедена,че не бих го яла твоите снимки ме карат да ми се прииска да го опитам :))
ОтговорИзтриванеЦвети
Момичета, да ви се оплача, но пак съм на диета, иначе щях да си го приготвя пак днес. Ако вие не сте, не се бавете, ами го метнете този десерт, много е лесен, не ви баламосвам.:))))
ОтговорИзтриванеМариянка, специално за теб е приготвен моя.:))
Хубави почивни дни, мацки.;)))
Много хубав десерт и невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеРони, правила съм сладкиша и знам за какво става дума.Отбивам се , за да те поздравя и да знаете с Мариянка, че сте невероятни!!!Знаех си аз , че Бургас е люлка за всякакви таланти- и преди, и сега!
ОтговорИзтриванеРазкошен !!! Поздравления и за снимките - чудни са ! Кексовият блат изглежда като сиропиран , от карамелената смес ли поема ? И още нещо за времето за печене - обикновения крем карамел , поне при мен , отнема доста повече време , дали 1ч в случая е достатъчен ?
ОтговорИзтриванеПоздрави ! :)
Да, блатът е сиропиран от сиропа на крема.:)
ОтговорИзтриванеПо принцип, дори и когато пека крем карамел, при мен отнема около 50-55 минути, при повече време се появяват шупли. В случая, времето по рецептата при тези градуси е напълно достатъчно.:)
Успех.:)
Момичета , вчера го направих и претърпях пълен провал :(( Кексовата смес падна на дъното при карамелизираната захар и се опече така :(( Придържах се стриктно към рецептата и не разбирам къде бъркам , като по всички закони на физиката няма как по-тежката смес да изплува и да остане най-отгоре ??...
ОтговорИзтриванеОтлежава ми в хладилника това изкушение.Нямам търпение да видя как съм се справила.Но като имам в предвид,че всичко,което съм пробвала от блога ти Вероника е уникално сполучливо,няма начин да не се е получило.Благодаря за всяка една красива вкусотия тук!
ОтговорИзтриванеМного странно наистина, при всички се получава тази рецепта.
ОтговорИзтриванеИ аз се опитвам да си обясня какво е станало, но не разбирам.
Или не е сипвано внимателно в центъра или е разклатено после при пренасянето към фурната, друго не виждам какво може да е станало.
На мен също това от снимките ми беше 1 опит.
Поздрави на всички.:))))
Не мога да не ти се похваля,че след като лежа 12 часа на студено и днес го обърнах,видях какви съм ги свършила!ПО ЛУ ЧИ МИ СЕЕЕЕЕ!Благодаря ти Вероника!
ОтговорИзтриванеБраво, Плами, да ви е сладко.:)))
ОтговорИзтриванеИ аз се страхувам да не се смесят, но днес ще пробвам да видим какво ще се получи.
ОтговорИзтриванеДа се похваля, и при мен се получи :)Двата пласта не се смесиха. Кексовата смес изплува на повърхността и сама се разпредели равномерно по нея.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта! Всички много я харесаха. :)
Neverojatno, no stana!
ОтговорИзтриванеKato magija dvata sloja se otdeliha sami.:)
Blagodarja za vkusnite magii, Magiosnice!
Рони,заедно с тавата с вода ли изстива и заедно с нея ли стои в хладилника след това?Моля те,пиши ми,защото искам непременно да направя това сладко изкушение!И още- при обръщането има ли някаква тънкост?(леко загряване на карамела,или нещо друго)Благодаря ти предварително!
ОтговорИзтриванеРони,би ли споделила заедно с тавата с вода ли трябва да стои в хладилника,или без нея.Някои домакини изришно споменават,че трябва с нея,дали е фатално ако се сложи само формата?
ОтговорИзтриванеБез тавата с вода, само формата се слага в хладилника.:)
ОтговорИзтриванеУспех.:)
Няма тънкост при обръщането, просто не бързайте да обръщате сладкиша, една цяла нощ в хладилника е просто задължително да престои.
ОтговорИзтриванеУспех.:)
Получи се нещо изумително красиво и вкусно!Без проблем го обърнах,всичко е ОК!Рони,много ти благодаря,миличка!Престраших се да го направя,защото ти се доверих,всичко,което си написала,спазих,и резултатът е фантастичен!Сега ще събирам овации,благодарение на теб!!!Успехи ти желая,бъди все така мила,очарователна и отзивчива!!! Поздрав! ВИЛИ
ОтговорИзтриванеМного мило, Вили, благодаря ти.:)))
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно,мисля да го пробвам само имам един въпрос:млякото вари ли се?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ако използвате прясно мляко от кутии няма защо да го варите, такова мляко по принцип не се вари.
ОтговорИзтриванеЗдравей. Искам да те попитам дали може да се направи сладкиша без карамела на дъното, а като е готов и се обърне, тогава да се залее с него?
ОтговорИзтриванеПоздрави, Илияна
Здравейте Вероника, бихте ли ми казали как да изсипя кексовата смес в кексова форма (форма с дупка)? На тънка струя с кръгови движения върху цялата карамелена смес или само от едната страна?
ОтговорИзтриванеНа тънка струя с кръгови движения върху цялата карамелена смес внимателно и бавно по-добре.
ОтговорИзтриванеУспех.
Благодаря за бързия отговор. Поздравления за прекрасния блог и всички страхотни рецепти и идеи, които публикувате. Чакам с нетърпение всяка нова рецепта.
ОтговорИзтриванеПолучи ми се страхотно- както е по рецепта. Притесняваше ме карамела, защото никога не съм правила крем-карамел, но стана перфектно и си излезе от кексовата форма без проблем. Като я обърнах имаше много карамел, който се попи от кексовия блат и стана супер сочно. Поднесох с ванилов сладолед и всички много го харесаха :)
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Илияна
Iskam da popitam kade se sipva v centara smesta sled kato e v keksova forma . Koe e centara kato e kekstova forma? Varti li se tavata dokato se sipva smesta za da e v centara ili v edno mqsto?
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно, но за съжаление и на мен не ми се получи.Всичко се смеси, а сипвах внимателно.
ОтговорИзтриванекогато тавичката е кексова форма в кой център се сипва :Д
ОтговорИзтриванеЗдравейте аз съм ваша голяма почитателка на сайта. Изпробвала съм много от нещата и със всички имам голям успех, но днес срещнах проблем. Сутринта когато обърнах формата крем карамела изтече остана около един пръст върху кекса може ли да ми помогнете за да мога фа поправя грешката
ОтговорИзтриванеБяхме направили същото преди мноого време. Получи се същото като на снимката. Но не знам защо не мен не ми харесва. Обичам да ям натурален крем карамел. Арапите да си го ядат това.
ОтговорИзтриване