Козунак със заквасена сметана и орехови кошнички

>> понеделник, 28 април 2014 г.





Много е закъсняла моята Великденска публикация.
За което моля да ме извините.
Моля да ме извините и за това, че вече не поддържам блога така, както го правех преди, но всичко в ежедневието ми се промени и наистина не ми остава време.
Но винаги, когато успея да открадна малко от него, ще напомням за себе си и ще вдъхвам по малко живот на това иначе много любимо мое местенце.
Благодаря ви, че продължавате да ме четете и да сте активни като посещения и коментари, въпреки моето отсъствие.
И за още едно извинение ви моля- снимките ми днес са много лоши, но имам проблем с една част от техниката си и не успях да снимам с нея, някои от снимките дори са с телефон.
Но по-важното е да ви представя рецептите- те са абсолютна находка!
Приемете две предложения-чудо- за най-вкусния козунак на света и за едни убийствено вкусни кошнички, които много от вас помнят от детството си.
От онова време, в което по магазините нямаше кой знае какво, но пък бабите и майките ни ни правеха такива вкусни неща, че и най-модерния и скъп сладкарски продукт не може да се сравни в тях.
Рецептите не са мои- козунакът е от блога на Роси по идея на Ева Тонева- две дами, които уважавам много, много, и на които благодаря безкрайно за тази извънземна рецепта, а кошничките са от  http://forum.kulinar.bg/ на потребител с никнейм ludetina- божествена рецепта!
Благодаря ви, момичета, предавам щафетата и аз нататък- тези рецепти трябва да бъдат популяризирани ежедневно, защото заслужават безсмъртие.:)
И пак да си кажа, не съм ви забравила и няма да изоставя завинаги блога си, очаквайте ме пак, и пак.
Обичам това място и прекрасните емоции, които ми носи комуникацията с вас, приятели!
Макар, че Великден мина, нали ще има и другата година- обезателно опитайте именно този козунак тогава, а кошничките- те са подходящи за всички дни, сезони, часове и минути, давайте, вие сте!:)



Козунак със заквасена сметана





Продукти:

3 яйца + 1 белтък
200 гр. заквасена сметана
150 гр. захар
60 гр. масло + 40 мл олио
малка щипка сол
1 кубче жива мая YUVA
кората на 1/2 портокал + 2 с.л. портокалов сок
1 капсула есенция ванилия
1/2 капсула есенция лимон или настъргана кора от половин лимон
750 гр. брашно (София Мел Екстра)

-можете да увеличите  малко захарта- до 200 гр.
-може да има малка разлика в количеството на  брашното, в зависимост от големината на яйцата и вида на заквасената сметана
-ако активирате маята в топло мляко, ще се наложи да увеличите брашното малко, защото ще увеличите течните съставки по този начин. Аз не я активирах предварително.



Сложете всички съставки в машината за хляб и пуснете програмата за месене.
След като приключи програмата, повторете процедурата.
Честно казано, аз лично месих 3 пъти в машината.
Не изчаквайте никакво втасване, просто пускайте машината 2 или 3 поредни пъти да извърши програмата за месене.
Извадете тестото и го сложете в много голяма купа, за да е готово за втасване. Обемът се увеличава много, и ако купата ви е малка, ще си търсите тестото някъде извън нея,
Включете фурната на 45 градуса и оставете покритата с найлоново фолио купа с тестото да втаса.



Може да отнеме около 2 часа.
След като тестото е удвоило обема си го извадете.
Оформете козунаци- при мен се получиха 2 стандартни. Може да сложите плънка по желание или да ги оставите чисти.
Аз направих един изчистен и един с шипков мармалад и орехи.
Поставете ги в подходящи форми за печене, покрити добре с хартия за печене. Оставете козунаците на топло да втасат отново до удвояване на обема.



Накрая ги намажете с жълтъка, поръсете обилно с кристална бяла захар и печете в предварително загрята на 160 градуса фурна (не съм използвала вентилатор).
Печенето е изключително важен момент.
Още от самото начало сложих по едно парче алуминиево фолио върху козунаците, без да ги завивам плътно, просто ги покрих отгоре.
Печете до готовност.



Орехови кошнички


Необходими продукти:
125 гр.масло (на стайна температура)
2 с.л. захар
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. смлени орехови ядки
2 ванилии
бяло брашно (до получаването на меко маслено тесто)

За плънката:
1  1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
7 с.л. захар
2 яйца


Начин на приготвяне:
От посочените продукти омесете меко тесто и го оставете за около 20-30 минути в хладилника.
След като тестото е готово вземайте по малко от него и с пръсти покривате стените на намаслените формички кошнички.
Готовата покрита по стените с тесто кошничка напълнете с плънка.
Изпечете сладките в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко зачервяване. Не препичайте, защото ще станат твърди.
След като изстинат можете да ги поръсите с пудра захар или да шрицовате с маслен крем.


15 коментара:

Svetla Doncheva 28 април 2014 г., 13:51  

И аз съм с 2 ръце за козунака - изпробван тази година. Страхотен е :) Кошничките ще ги пробвам непременно :)

Cake And Pancake 28 април 2014 г., 14:05  

Всичко изглежда страшно вкусно :)

Виолета Василева 28 април 2014 г., 14:47  

Снимките са чудесни, както и самото изпълнение, в което влагаш винаги много любов и старание :) Поздрави!

Candy 28 април 2014 г., 22:08  

Иха, как се изненадах, като видях публикация! Супер си, Рони и козунаците ти и яйцата и кошничките - всичко е вълшебно! Но най-много ти благодаря, че се появи така зашеметяващо, както винаги го правиш! Прегръдки и много успехи ти желая!

Penka Ivanova 28 април 2014 г., 22:31  

Дано по-честичко успяваш да ни радваш и тук. Много се зарадвах на новата рецепта и прекрасните снимки.

Milena Poptoleva 29 април 2014 г., 0:21  

Чудесна великденска почерпка!Поздравления:)

Светла 29 април 2014 г., 0:53  

Рецептата за козунака е много сполучлива. Този козунак съм го правила няколко пъти, страхотен е!

vesela 29 април 2014 г., 7:00  

И аз се изненадах, Рони. Преди време всеки ден надничах тук за вкусна рецепта :) Колкото до здравословните такива, за съжаление не са ми по вкуса.
Ще чакам поне от време на време именно такива - калорични, но вкусни. Козунак за втора поредна година правя по рецептата на Роси - чудесен е. А кошничките си копвам веднага, една колежка тъкмо ми припомни наскоро за тях. Хубави празници!

Ани 29 април 2014 г., 8:00  

Ние не сме те забравили мила Рони. Твоят ми е един от любимите блогове. Радвам се, че отново се появи :) Козунакът стана страхотен и при мен. Рецептата наистина е без грешка! А ореховите кошнички много ми допаднаха. Мисля, че ги видях и в тефтера на мама. Още една причина да ги опитам :) Сърдечни поздрави! И последно - опита ли козунака или устоя? :))))

Десислaвa Илиевa,  30 април 2014 г., 3:57  

Ковгaто видях нова рецептa днес ми олекнa. Мислех, че си зaрязaл блогa. Твоите рецепти сa ми любими ,нaй - много тортите. Поздрaвявaм те за всичко което прaвиш!

Зорница М. 30 април 2014 г., 5:55  

Това е любимата ми рецепта за козунак и вярвам, че на още много хора! Твоят е станал прелестен! Кошничките също не отстъпват, а и с любимите ми орехи... Ммм!
Рони, блогът ти е достатъчно богат на рецепти, че можеш да си позволяваш дълги отпуски :)
Поздрави!

Иглика 4 май 2014 г., 10:44  

Няма как да те забравим, а просто проявяваме разбиране, нормално е когато човек има много задачи, да не смогва с всичко. Тук има толкова много рецепти, че нямаме основание да се оплакваме. И на мен тази рецепта за козунак ми е фаворит, а кошничките помня от тефтера на мама.
Поздрави и хубава седмица!

Роси 7 май 2014 г., 3:40  

Рони,въпреки,че този козунак обходи множество трапези и блогове,за първи път прочетох толкова възторжени слова!Напълно си права,че рецептите трябва да бъдат споделяни и да зарадват колкото се може повече семейства,а ти със сигурност ще дадеш мощен тласък с толкова ласкави отзиви и безкрайно атрактивни снимки и безспорно идеални козунаци и кошнички!Надявам се да ти остава по-честичко време да се наслаждаваме не само на кулинарните ти умения,които са забележителни,но и всяка рецепта винаги е придружена с безупречна презентация!
Благодаря ти за това въодушевено интро,стопли ми душата!
Силно те прегръщам и ти пожелавам творчески подем и успехи!

Buy cookies online 9 юни 2014 г., 23:43  

it looks very delicious............WAo !! Thanks for sharing.

Анонимен,  3 юни 2016 г., 9:20  

Перфектната рецепта за перфектния козунак. Изпробвана няколко пъти. Цвета

Публикуване на коментар

Back to TOP