Сурова шоколадова торта с арония

>> събота, 9 март 2013 г.




Няма да ви изненадам с поредната сурова торта, мисля, а и ще виждате такива все по-често тук и се надявам да ви харесват и този тип десерти.
Нужни са ви посочените продукти, мощен блендер и 5 минути свободно време, за да си имате ето тази торта.
"Най-сложното" нещо, което трябва да направите, е да накиснете продуктите във вода от вечерта.
Не подценявайте и не пренебрегвайте накисването, то е много важно не само за по-добрия вкус, а и от здравословна гледна точка.
Хайде, да я видим тази как се прави тази лесна и вкусна тортичка.



Сурова шоколадова торта с арония





Продукти:
(Aдаптирано от Raw Food Diet by Christine Bailey)

150 грама сурови орехи (накиснати)
85 грама накиснати фурми
кората на 1/2  свеж лимон
сока на 1/3 лимон
70 грама сурово кашу (накиснато)
подсладител по избор (агаве, мед, стевия, ксилитол)
2/3 чаена чаша сушена арония (накисната)
110 грама какаово масло (разтопено)
2 супени лъжици кокосово масло (разтопено)
50 грама сурово био какао на прах

за декорация:
сурови плодове по избор
счукани сурови какаови зърна
при сервиране може да поръсите с още сурово какао



Излейте водата от всички накиснати продукти и ги изплакнете с чиста вода.
После ги изцедете от водата в гевгир.
Сложете всички продукти (без тези за украсата) в блендер и смелете до получаването на гладка, хомогенна смес.
Подсладете според вашия личен вкус.
Разстелете блатът в тава с ринг (около 24 см) и оставете в хладилника до стягането му.
Махнете ринга и украсете с плодове по избор, може да поръсите обилно и със сурови какаови зърна.



11 коментара:

Светлана 9 март 2013 г., 8:14  

Тортата е много цветна и здравословна, макар че доста ще ми липсва да виждам онези торти с мноого шоколад, много крем, а някои и с много блатове.
А каква е целта на накисването на плодовете от здравословна гледна точка? Отделят се вредните вещества, които се съдържат в кората им, примерно, или нещо друго има?
Поздрави! :)

Ginger Cookies 9 март 2013 г., 8:25  

Здравей, Светле, разбирам те за другите торти, но всеки човек върви по своя път и претърпява промени, които го правят щастлив.
Моята промяна се изразява и в промяната ми на хранене.:)
Все пак, оставила съм не малко рецепти и "от другите", така че не можете да се оплачете.:)
Тук можеш да прочетеш за накисването. http://www.recipemagician.com/polezno/triabva-li-da-nakisvame/
Поздрави.

Зорница М. 9 март 2013 г., 9:05  

Рони, тортата е чудесна! Напоследък и аз започнах да се увличам по здравословното хранене и напълних шкафовете със суперхрани. Мисля, че ти ме зариби :) Обаче това количество на какаово масло не е ли много? Аз никак не обичам силния му аромат, дали мога да го намаля и заменя с нещо друго?
P.S. Вдъхнових се от Торта "Милка" и направих нейна адаптация с шоколадови яйца :) Мноого стана вкусна! :))
Сърдечни поздрави!

Ginger Cookies 9 март 2013 г., 9:07  

Здравей, Зори, радвам се, че си се обърнала към здравословното хранене, няма по-хубаво нещо от това.:)
Маслото не е много, в оригиналната рецепта дори е посочено и малко по-голямо количество. Но ако не го обичаш, може да го намалиш, а да увеличиш кокосовото за негова сметка.
Успех.:)

Буба 9 март 2013 г., 13:42  

Много се радвам да видя поредната сурова торта в твоя нов стил, Рони!
С теб споделяме относително еднакъв път в хранителната си еволюция и ми е приятно да чета всяко едно ново предложение, а когато то е свързано с нещо "захарно" то удоволствието е даже двойно!

Tania 10 март 2013 г., 10:33  

Този торта наистина заслужава внимание!Поздравления,Рони!

Eva Toneva 11 март 2013 г., 7:31  

Уникална е тази торта, Рони! Тази красавица освен полезна, със сигурност е и изключително вкусна. Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

Mарияна 12 март 2013 г., 4:59  

Ронка, засега само попивам полезната и вкусна информация, но няма да остане неизпробвана! Отново си силно вдъхновяваща за мен!
Поздрави!

dd 14 март 2013 г., 3:22  

Приготвям я в момента. От опитване-няма да има какво да охлаждам :)) Невероятна вкусотия! Благодаря ти за идеите, Рони!

Ginger Cookies 14 март 2013 г., 8:59  

Ей, сладурки, благодаря ви за хубавите думи.:))))
Поздравявам всяка една от вас поотделно, страхотни сте всичките до една.:))))

Dani 15 март 2013 г., 4:38  

Чудесна е тортата, Рони!
И много здравословна, което никак не е без значение!
Благодаря за споделеното!
Усмихнат уикенд!

Публикуване на коментар

Back to TOP