Само в десерт, обаче, не я бях опитвала.
Но както каза една дама, няма нищо странно, майонезата си е основно жълтъци и мазнина, а това са си нормални съставки за доста десерти.
За основа използвах тази рецепта, но внесох малко интерпретация в заливката.
Ако не сте от хората, които в словосъчетанието сладкиш с майонеза, са открили отблъскваща асоциация, то елате с мен, за да видите за каква вкусотия става въпрос.
На всичкото отгоре се приготвя и много бързо.
Шоколадов сладкиш с майонеза
Продукти:
500 грама бяло брашно
250 грама прясна майонеза
1/2 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички бакпулвер
120 грама неподсладено какао
250 грама кристална захар
250 мл силно кафе (ако ще го ядат и деца, заменете с 250 мл вода)
ванилия
за крема:
200 мл течна сладкарска сметана
200 мл прясно мляко
1 пакетче "Оле" ванилия на Д-р Йоткер (без варене)
150 грама течен шоколад
100 грама крема сирене "Филаделфия"
200 грама разтопен на водна баня млечен шоколад за глазура
Включете фурната на 170 градуса.
Смесете всички съставки и ги разбийте до хомогенност на средна степен на миксера.
Намаслете и набрашнете тава с диаметър около 26-27 см.
Изсипете сместа и изпечете до готовност, но не препичайте.
Средно около 35-40 минути са достатъчни, но пак си преценете, според вашата фурна.
Оставете блата да изстине напълно.
През това време да направим крема.
Смесете млякото, сметаната и крема "Оле", разбийте с миксер до получаването на гъст крем. После прибавете и шоколада и крема сиренето и разбъркайте до хомогенност.
След като блатът е напълно студен, изсипете отгоре крема, загладете го добре и залейте с разтопения шоколад (но не горещ, а леко охладен).
Декорирайте по желание.
Много примамлив и бърз сладкиш.Скоро ще го опитаме!Вкусни снимки :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Рони!
ОтговорИзтриванеПреглъщам много учестено :)
Радвам се, че се появи :)
Много вкусно изглежда! Вече две години, от както майонезата стана хит за влагане в шоколадов сладкиш, а аз още не мога да се престраша да го направя:)
ОтговорИзтриване