неделя, 11 август 2013 г.

Приятелско предизвикателство




Преди дни прекрасната Инес Субашка, с която споделяме една и съща любов към един и същи спорт (аз- новобранеца- отскоро, тя- професионалиста, доста отдавна :))),  ми отправи предизвикателство, което нямаше как да не приема.
Аз пък побързах да я поканя да ми гостува скоро с рецепти, подходящи за спортуващи и за хора, които полагат грижи за външния вид и килограмите си, и ще се радвам, ако това гостуване се реализира скоро.
Ето вижте с какво ме предизвика Инес, а аз после от своя страна ще метна приятелска ръкавица към други блогъри.


Приятелско предизвикателство

1. Какво ви накара да си направите блог?

Отношението ми към кулинарията.
За мен престоя в кухнята винаги е бил любим момент, в който раздавам част от емоциите и душата си.
Не приготвям ястията само, за да има с какво да се нахраним аз и близките ми, а и защото в това действие влагам смисъла на истински и чист ритуал, на състояние, в което откъсвам щедро от положителната си енергия и искам да раздавам много от нея.
Не обичам да готвя за себе си, няма ли с кого да споделя приготвеното от мен, изобщо няма да се захвана да го правя.


2. Коя според вас е ключовата “подправка”, за да едно ястие да се превърне от просто храна- в шедьовър?

Любов. Много банален отговор, но винаги най-простичките и банални неща са най-прекрасните.
Никога не трябва да се влиза в кухнята в момент, в който човек не е разположен добре емоционално към готвенето, то не трябва да се прави по задължение, защото всяка съставка от храната ще отрази негативно всичко това във финалния резултат.


3. Коя е любимата ви рецепта? Споделете я!

Това е най-трудния въпрос досега, защото нямам любима рецепта.
Аз имам МНОГО любими рецепти.
Имам фаворити сред всички категории рецепти- от салатите до десертите.
Винаги ми е било трудно да избера меню за гостите си, тъй като в такъв момент в съзнанието ми са излизали една през друга десетки любими ястия.
Само фитнесът успя да ме спаси от огромното чревоугодничество, на което бях в плен, и въпреки това този хаос на тема "любими рецепти" стои.
И все пак, за да отговоря конкретно на въпроса ще споделя една семпла и здравословна рецепта.


Суров веган чийзкейк с ягоди



Продукти:
(за тава с диаметър около 24-25 см)

за блата:
1 1/2 чаена чаша накиснати за една нощ сурови бадеми
1 чаена чаша накиснати и омекнали фурми без костилки
2 пълни супени лъжици кокосово масло
щипка хималайска сол

за крема:
2 чаени чаши накиснато за една нощ сурово кашу
1 чаена чаша сурова макадамия
агаве на вкус (около 3/4 чаена чаша)
4-5 супени лъжици разтопено на водна баня кокосово масло
ванилия
3-4 супени лъжици вода при нужда при смилането на продуктите
малко прясно изцеден лимонов сок (4-5 супени лъжици или на вкус)

свежи ягоди
био кокосови стърготини за поръсване
счукани какаови зърна за поръсване


Измийте всички накиснати продукти с чиста вода и ги подсушете леко.
Смелете всички продукти за блата в кухненския робот и разстелете сместа на дъното на тава с ринг.
Направете същото и с продуктите за крема.
Овкусете с агаве според вашия вкус, в това отношение е трудно да ви дам точно количество за подсладителя.
Изсипете крема върху блата и загладете с шпатула.
Оставете чийзкейка в хладилника да стегне и го декорирайте с ягоди, кокосови стърготини и какаови зърна.




4.Обичате ли да експериментирате в кухнята или се придържате към добре познати рецепти?

Толкова често експериментирам, че никога не приготвям нещо по един и същи начин. Поради тази причина винаги ми е трудно да отговоря как съм приготвила дадено ястие, защото то се ражда на момента и е плод на моментния порив на фантазията ми.
Обичам да правя щуротии в кухнята и често и аз самата не знам какво ще се получи накрая.
В повечето случаи се раждат вкусни неща, но имам и моменти на провал.
Ако създам нещо неподходящо и нелицеприятно за ядене, после се правя, че не съм започвала да го готвя и тайно го изхвърлям.:)))


5. Кой човек изигра най-голяма роля в това да обикнете готвенето и от кой научихте най-много за това как да приготвяте най-вкусните ястия, които да карат гостите ви да искат допълнителна порция?

Майка ми, както и баба ми по бащина линия, и двете имат невероятно добри кулинарни умения и са ме учили на много тънкости.
Готвя от много малка, винаги съм усещала влечение към това.
Дори не смятам готвенето за домакинска работа, за мен то е момент на творчество.


6. Коя чуждестранна кухня ви е любима и защо?

Обичам средиземноморските рецепти, както и не малка част от френската кухня. Допадат ми подправките, съставките, настроението и вкуса, които оставят след себе си.


7. За кого сте вдъхновен/а да сготвите = да творите?

За съпруга ми, за близките и приятелите ми, аз винаги готвя за другите, а не за себе си.
Ако един ден имам ресторант в него ще се готви както се готви за най-любимите и близки хора за всеки клиент, няма начин да не се усети това, винаги се усеща отношението на готвача. Ако то е липсвало, това също ще се усети.


8. Как би изглеждала перфектната закуска?

За мен тя е тази, която консумирам от много месеци насам и не ми омръзва- микс от био овесени ядки, счукани какаови зърна, мака, конопено семе, гожди бери, сурови бадеми или кашу, чиа, ябълков пектин, веган протеин на прах без вредни съставки, канела и естествена ванилия- истинска експлозия от супер храни и здраве.
До купата с тази чудесия задължително трябва да раздава щедро аромат и чаша с качествено кафе.


9. Какво четете?

Много неща едновременно- хорър книги, новини, литература, свързана с правилното хранене, понякога чета и мислите на хората.:)


10. Мъжете или жените са по-добри кулинари?

В световен мащаб- мъжете, в моето семейство- жените.



На същите въпроси оправям предизвикателство да ми отговорят ето тези кулинарни магьоснички и мои приятелки:

Марияна от "Фюжън и Класически рецепти"
Дани от "Музика за свободното време"
Ани от "Sweet Magic"
Пепчо от "Храна за мой'те канибали"
Ани от "Вкуснотека"
Катя от "My Candy Kitchen"
Зори от "Еос"



9 коментара:

  1. :) Рони, иде ми да ти обера...кофата за боклук:)!
    Ей, как ми липсваш тук, да знаеш, но пък много ти се радвам на успехите с Dacalogue! И там се забавлявам много с вас!
    Въпреки, че от много години те следя и въпреки, че знам, че си прекрасна!!! отново ми беше приятно да прочета още нещо любопитно за теб! Много готино интервю!
    А тези твои веган вълшебства винаги ме омагьосват, казвала съм ти го и преди - притежаваш уникалният талант да придаваш на нещата неповторим чар, както в музиката, така и в модата и в кулинарията!
    * Рони, приемам предизвикателството, с най-голямо удоволствие! От теб всичко приемам!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, прекрасна Кате, трябва да се запознаем и "на живо" някой ден, много ще се радвам.
    Ти си чист и добър човек.
    Благодаря ти за отношението. :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Ронка, много ми беше приятно да прочета още нещо за теб :)
    Приемам предизвикателството и обещавам скоро да се влюча :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ронка, ако искаш да знаеш, аз честичко надничам тук при ребърцата и пържолите ти. И се радвам, че по т.2 мислим еднакво - ако човек е вкиснат, по-добре да яде салата и да не готви нищо, а после да се оплаква,че не му се получават.
    Приемам предизвикателството :) след седмица ще отговоря, обещавам :)
    Поздрави на теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Рони,за мен също бе много интересно да прочета споделеното,особено подробностите около новия ти начин на хранене.Невероятно е как от този набор продукти се получава този изкусителен чийз,изглежда страшно апетитно!
    Пожелавам ти много настроение в оставащите летни дни!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна си и много ти се радвам, ама много! Всичко правиш с вкус, финес и си изключително земен и истински добър човек! Усмивки! :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Готина си и това е....прегръщам те ,Рони....

    ОтговорИзтриване
  8. Рoни, мнoгo ти благoдаря за oтправенoтo предизвикателствo - с радoст ще oтгoвoря :) А тoзи веган чийзкейк е неверoятен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, сладурки, благодаря на всички ви.:)))))))
    Щастлива съм, че ви срещнах. :)))

    ОтговорИзтриване