понеделник, 7 юни 2010 г.

Старомоден пай с карамелизирани ябълки и канела

Едно от най - силните въздействия върху сетивата ми е това на комбинирания аромат от ябълки, карамел, канела и масло . И може би това е и причината този пай да бъде един от любимите ми десерти .
Вече всички разбраха за моята слабост към old fashioned и rustic ястията и се надявам,  че не ви отегчавам с предложенията ми в този стил .
Този пай се приготвя много лесно и бързо ,  а аромата му ще ви омагьоса .
Let`s do it ! :)))


Старомоден пай с карамелизирани ябълки и канела







Продукти ( за тава с диаметър 25 см ) :

за тестото:
2  чаени чаши брашно
1 / 3  чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
2 / 3  пакет студено краве масло
14 супени лъжици студена вода


за плънката:
4  супени лъжици захар
3 ябълки
20 грама краве масло
ванилова есенция
1 / 2  чаена лъжичка канела
счукани орехи

1 яйце за намазване на тестото



Нарежете маслото на малки кубчета и смесете всички продукти за тестото .


Омесете меко тесто и го оставете в хладилника за 30 минути . Както вече ви казах в тази рецепта  , маслото умишлено трябва да е студено и при месенето не трябва да се опитвате да го размесите перфектно с брашното и водата , трябва да си  останат тук там малки маслени бучки .


 Обелете и почистете ябълките и ги нарежете на филийки .

 Карамелизирайте захарта и добавете маслото.


Добавете ябълките , канелата и ванилията и разбъркайте добре . Оставете ябълките и карамела да се смесят добре и изключете котлона .


Разточете тестото на тънка кора ( около 5 милиметра ) с кръгла форма .


Разточете го така , че да бъде по - голямо като диаметър от диаметъра на формата ви за пай .


Сложете плънката върху него . Ако при карамелизирането на ябълки се е отделила повече течност ,  не я изсипвайте заедно с плънката върху тестото , ще се намокри тестото .


Поръсете ябълките с орехи  .


Сгънете ръбчетата на тестото и сложете малко краве масло върху ябълките .
Намажете тестото с разбито яйце и поръсете с малко захар .






Загрейте фурната на 190 градуса и печете пая около 30 - 35 минути
( или докато се зачерви тестото ) .


Ако желаете ,  можете да го сервирате с карамелен сос или сладолед .


 

4 коментара:

  1. Чудесна комбинация,чудесни снимки,много вкусничко изглежда!:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно изглежда и много добре си го обяснила в снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Veronika, tova e porednata strahotno vkusna recepta ot 4udesniq ti blog. Mnogo lesen i efekten sladki6 stana.
    Blagodarq ti za podrobnite opisaniq!
    Prodaljavai vse taka da ni radva6 i iznenadva6:)
    Pozdravi i hubava nova sedmica!

    ОтговорИзтриване
  4. Тавичката маже ли се с олио или олио и брашно?

    ОтговорИзтриване