неделя, 13 юни 2010 г.

Пилешка селска яхния с царевични кнедли

От толкова време не бях приготвяла каквато и да е яхния .
А тя е на особена почит вкъщи !
Може би заради топлото време , но все отлагах да направя това вкусно ястие , само че днес купих много хубави , добре почистени , пресни пилешки парти бутчета и решението да направя тази селска яхния се роди бързо .
Едва ли ще ви изненадам точно с яхния , като вид ястие , но рецептата ,  която искам да ви подаря , е малко по - различна от тези ,  които обикновено приготвяме в България .
За мен истинската селска гозба трябва да си къкри през цялото време на слаб огън , както се казва , обезателно в стара тенджера и  да се бърка с дървена лъжица .
Може и да си внушавам , но за мен става мноооого по - вкусно . :)
И моята яхния направих така - дълго време , на слаб огън , с помощта на любимата ми дървена лъжица , подарък от майка ми , и в праааастарата ми тенджерка , която ме оставя , но аз не оставям  . :)
Искрено ще се радвам , ако ви хареса ! :)
За вкуса не се съмнявайте , божествен е ! :))

Пилешка селска яхния с царевични кнедли









Продукти :

7 - 8 пилешки парти бутчета
1 глава кромид лук ( ситно нарязана )
3 цели глави пресен чесън
2 големи моркова , нарязани на едро
4 - 5  големи кралски печурки
10 - 12 малки пресни картофчета
краве масло
1 среден домат ( обелен и ситно нарязан , без семките )
1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжица сладък червен пипер
щипка лют червен пипер
прясно смлян черен пипер
2 кубчета пилешки бульон
1 чаена чаша бира
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка брашно 
суха мащерка
щипка захар
суха червена чушка ( цяла )
пресен магданоз 
пресен копър
пресен босилек
настърган пармезан за поръсване 


за царевичните кнедли:
1 / 3  чаена чаша бяло брашно
1 / 2  чаена чаша царевично брашно
1 / 2  чаена чаша настърган пармезан 
2 чаени лъжички меко краве масло
1 чаена лъжичка захар
сол на вкус
1 яйце 
1 чаена лъжичка бакпулвер
черен пипер
3 чаени лъжички прясно мляко

Запържете леко пилешките бутчета в малко масло със сол и малко черен пипер , после прибавете лука , задушете и него .
Сложете морковите , чесъна и  малко вода . След като водата заври , намалете котлона и повече не го увеличавайте .




Оставете да къкри 10 - 15 минути и прибавете картофите , бирата , бульоните , солта и дафиновия лист .  Поръсете с малко черен пипер . Съветвам ви през цялото време на готвенето да разбърквате много внимателно ,  за да не се разпаднат продуктите .


След като картофките поомекнат , сложете и едро нарязаните гъби .


Запържете брашното и го прибавете към яхнията . После прибавете домата , доматеното пюре , червените пипери и мащерката и оставете яхнията да се готви  още 20 минути .
Сложете и сухата чушка .




Докато яхнията си къкри , ще направим и кнедлите .
Смесете всички продукти за тях .




Разбъркайте ги добре .




С мокра чаена лъжичка гребнете малко от сместта , оформете като топченце и го сложете в яхнията .  
И така до изчерпване на сместта . 
Това са нашите кнедли . 
С мокра лъжичка се взема много лесно от сместта и лесно се отделя , за да падне в яхнията . Варете ги заедно с манджичката около 20 - 25 минути . Не разбърквайте !
След като яхнията е готова , извадете дафиновите листа , поръсете със ситно нарязаните зелени подправки и настърган пармезан .

3 коментара:

  1. Само като погледнеш снимките и ти се иска да си хапнеш,много интересно предложение за не типичната пилешка яхния!:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Това звучи невероятно вкусно и интересно! Благодаря за предложението:)

    ОтговорИзтриване