понеделник, 14 юни 2010 г.

Clafoutis с малини

Не знам дали това отговаря на истината , но прочетох , че Clafoutis е един от
най - популярните десерти във Франция , нарежда се малко след така известното брюле .
Накратко казано , това е печен плодов десерт , който се приготвя в намаслени и захаросани съдове и се сервира с ванилова пудра захар .
Можете да го приготвите в малки купички или в тавичка .
Произходът на този десерт е с етикет област Limousin , Франция .
Оригиналната рецепта е с узрели , черни  череши , но както повечето стари рецепти , и тази е със своите вариации . Аз имах на разположение купичка пресни малини и им намерих веднага приложение в този десерт .
Повечето рецепти , които намерих , бяха с доста мокро тесто като краен резултат , което не е по вкуса ми , но в тази рецепта балансът между плодовете , сокът им и тестото е страхотен .
Ако решите да приготвите десерта с други плодове , следвайте всичко в рецептата по същия начин .  Ако изберете плод с по - твърди кори ( като ябълки или круши ) , моят съвет е да ги обелите .
Но вие си решавате в крайна сметка ! :)
Ако ви звучи вкусно , опитайте ! :))
(адаптирано от phamfatale )


Clafoutis с малини







Продукти :
( за 17 - 18 малки купички )


1 чаена чаша брашно
1 / 2  чаена лъжичка сол
6 яйца
пресни малини 
2 чаени лъжички захар за малините
1 чаена лъжичка ром ( за малините )
2 ванилии
2 / 3  чаена чаша захар ( за сместта )
2  1 / 2  чаени чаши прясно мляко
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 / 3  чаена лъжичка канела ( по желание )
щипка индийско орехче
краве масло за намазване на купичките 
кристална захар за купичките
ванилова пудра захар за поръсване


Измийте малините , сложете ги в купа , поръсете ги със захарта и прибавете рома . Оставете ги за 30 минути да им изтече сока . 
Изцедете ги леко .



Разбийте на пяна захарта и яйцата .
Постепенно прибавете останалите продукти . Ще се получи рядка смес , не се притеснявайте , точно така трябва да е . :)




 Намажете купичките с краве масло .


Поръсете стените и дъното им със захар .


Сложете по 2 супени лъжички от сместта и печете 2 - 3 минути в загрята на 200 градуса фурна .
После отворете фурната , сложете по няколко малинки .


След това допълнете купичките с останалата смес .
Не ги препълвайте , защото се надуват при печенето .
Намалете фурната на 180 градуса и печете около 30 минути .
Не ги изваждайте веднага от фурната , оставете ги поне 1 - 2 минути .
След като поизстинат леко , поръсете с ванилова захар и сервирайте  . 







2 коментара:

  1. Клафути е един от любимите ми десерти! Не съм го яла с малини, но мисля че много ще му отива:)

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти кажа съвсем откровено , мисля, че с черни узрели черешки ще си е най- добре .:))))
    Незнам дали е от малините , които купих , но леко киселия им вкус не ми се стори чак перфектна комбинация с това тесто .
    Ала все пак си е въпрос на вкус , де. :))))
    Но съм доволна, защото самата рецепта ми допадна и тестото става вкусно . :)

    ОтговорИзтриване