четвъртък, 24 юни 2010 г.

Имам баялдъ

Признавам си, изобщо нямаше да се сетя скоро да направя популярното турско
ястие .
Публикувам тази рецепта по молба на моята приятелка Хуби и много се надявам рецептата да й допадне, както и на вас ! :)
Имам баялдъ има много вариации , аз ви предлагам моя любим начин за приготвяне . Можете да сервирате с нарязан на ситно магданоз , да добавите в плънката моркови и целина , тези неща ги оставям на вашата лична преценка и вкус . :)
Хайде , да го видим тоя имам защо е припаднал ! :)

Имам баялдъ







Продукти :

2 средно големи патладжана
2 големи домата
2 големи чушки ( зелени или червени , по ваш избор )
1 глава лук
5 скилидки чесън
1 / 3  връзка магданоз
сол на вкус
черен пипер
1 / 2  чаена лъжичка захар
олио
половин лимон


Нарежете патладжаните на 2 равни половинки , опитайте се да запазите и дръжките , по - красиво е при сервиране . 
Само махнете  " цветчетата " около дръжката .
Обелете половинките патладжан на лентички , не махайте цялата кора , а го обелете да станат на ивици .
Осолете половинките и ги изпържете от двете страни .


Обелете доматите и ги нарежете , заедно с останалите продукти на ситно . 


Оставете 4 лентички от чушките за декориране на патладжаните .
В същото олио , в което сте пържили патладжаните , запържете първо лука , после добавете останалите продукти .
Овкусете със солта , захарта и черния пипер .
След като зеленчуците омекнат и по - голямата част от сока им се изпари , ги махнете от котлона .
Тъй като патладжаните са пържени и съответно са меки , няма нужда да ги дълбаете . Просто ги натиснете с лъжица , за да се сплескат леко отгоре и  покрийте повърхостта им с плънката .  


Сложете върху плънката по една лентичка чушка . 
Изцедете по малко пресен лимонов сок върху всеки патладжан .
Залейте патладжаните с малко олио и с половин чаена чаша вода и ги печете около 25 минути на 200 градуса .



2 коментара:

  1. Ехеееееее, каква хубава изненада!!!! :)))))) Трогната съм! Мноооого много благодаряя!!! :))) Онзи ден направих имамбаялдъ по стара семейна рецепта (хе-хе ;))), но непременно скоро ще опитам и тази!!
    Много целувки от мен!!! {}{}{}
    p.s. след цял ден в офиса и писане на дипломна работа, пак ме хванаха лудите и започвам да правя твоя cheesecake brownie ;) Това ми е вече третата рецепта, която правя от твоя блог! :*:*:* Ще пусна снимка после... ;)

    ОтговорИзтриване
  2. За теб винаги ! :) Съжалявам , че закъснях и вече си правила имам баялдъ , но все някой ден ще опиташ и това . :))
    Стискам палци за новото ти кулинарно предизвикателство ! :))
    Чакам снимки ! :)

    ОтговорИзтриване