понеделник, 10 октомври 2011 г.

Египетска торта




Още когато попаднах на Palachinka преди повече от година, тази торта ме плени и знаех, че ще я опитам.
И точно поканата за гостуване от страна на Ева беше най-правилния и точния момент да го направя.
Дълго мислих какво да приготвя за нейния сайт и тогава се сетих, че днешната "Египетска торта" ще бъде най-сладкия и вкусен подарък за Ева.
Тортата е занимавка, няма какво да ви лъжа и да ви казвам, че става бързо.
Но от друга страна, това че става бавно, не означава, че е трудна за изпълнение.
Моите приятели я опитаха и така мляскаха доволно, че ми напълниха душата от радост.
Аз опитах едно парче, но и то ми беше достатъчно, за да усетя невероятния вкус на моето днешно предложение към всички вас.
В оригиналната рецепта в кремът има 10 жълтъка и това ме накара да използвам вариацията на Руми за съотношението на продуктите.
Блатовете ги изпекох в кръгла тава с диаметър 26 см.
Очаквам коментарите ви.

Египетска торта




Продукти:

за блатовете:

10 белтъка

10 супени лъжици захар

200 грама смлени лешници

2 супени лъжици брашно


за жълтия крем:

500 мл прясно мляко

10 жълтъка

10 супени лъжици захар

8 супени лъжици брашно

250 грама краве масло

3 прахчета ванилия


за сметановия крем:

500 мл течна сладкарска сметана

6 супени лъжици пудра захар


крокант:

150 грама захар

150 грама леко запечени и нарязани лешници




Разбийте белтъците и захарта на сняг. 
Прибавете постепенно брашното и ситно смлените лешници.
Разбийте отново до пълното смесване на продуктите.
Подгответе си тава с размер 26-27 см, намаслете я и набрашнете стените и дъното.
Разделете мислено сместа на 3 части и в предварително загрята на 180 градуса фурна изпечете 3 еднакви блата.
Не ги препичайте.
Оставете ги да изстинат напълно.


Имайте предвид, че ако ги подредите един върху друг, докато са горещи, ще залепнат един за друг.
Аз си изрязвам дълги дебели ленти хартия за печене, които излизат извън блатовете, и ги слагам между всеки блат.
По този начин после се отлепят лесно един от друг.


Сега да приготвим жълтия крем.
В половината прясно мляко разбийте с миксер много добре жълтъците, брашното и захарта.
Другата половина от млякото сложете на котлона да загрее.
Внимавайте да не загори.
Махнете го извън котлона и на тънка струйка добавете яйчената смес.
Върнете на котлона и го намалете много.
Тук вече е нужно голямо търпение, защото кремът трябва да се сгъсти на бавен огън.
Не спирайте да разбърквате.
Дори и да се получат бучици, не се притеснявайте, малко по-късно този проблем ще се коригира.
Когато кремът се сгъсти, махнете го от котлона, прибавете ванилиите.
Кремът трябва да бъде много гъст.
Оставете го да изстине.
Разбийте маслото на пухкав сняг и после прибавете към него яйчения крем.
Разбийте много добре с миксер, докато кремът стане гладък.
Оставете го в хладилника, за да стегне.
Покрийте го с фолио, за да не изсъхва отгоре.


Карамелизирайте захарта до получаване на кехлибарен цвят.
Върху голям лист хартия за печене сложете нарязаните лешници и изсипете върху тях карамела.
Когато той стегне натрошете до получаване на малки парченца, но не го натрошавайте на прах.

Разбийте сметаната и пудрата захар и прибавете към този крем кроканта.



Сглобете тортата в ринг с откопчаващи стени.
Именно такъв тип тава е от голямо значение за добрия финал.
Редете така: блат, жълт крем, сметанов крем и така до получаване на 3 такива последователности.
По желание декорирайте с натрошен карамел отгоре или с карамелизирани лешници.
Оставете да престои няколко часа в хладилник и тогава откопчайте ринга.
За по-свеж вид на карамела, направете го и го сложете малко преди сервирането.





47 коментара:

  1. UM BOLO FANTASTICO, ESSA FATIA ESTA-ME A TENTAR.
    BOA SEMANA
    BJS

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е! Страхотно изглежда и е вкусна на четене:) Остава само да се опита:)Направо запреглъщах пред монитора!
    Много красиви и изкушаващи снимки :)
    Какво друго да кажа, не знам! Думи не останаха пред тази красота!:)
    Хубава седмица и много усмивки!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Много богата на вкусове торта!Снимките и аранжирането са уникални,достойни за гостуване при Ева!

    Хубав ден,Рони!

    ОтговорИзтриване
  4. Рони, вкусовете на тази торта напълно съвпадат с моите предпочитания! Прекрасна е и със сигурност, ще я приготвя!

    ОтговорИзтриване
  5. What a cake!
    It looks quite elegant and sounds very delicious.

    ОтговорИзтриване
  6. Просто чудесна и много вкусна изглежда :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мисля, че е крайно време да се оборудвам с "ринг с откопчаващи стени" и да сътворя някоя от невероятните ти торти! Вчера направих шоколадовата торта без брашно. Всички в къщи бяха изумени и не се чуваше и дума докато не изядоха всичко от чинийките си. Единствено гузната съвест от обилната вечеря ни спря да повторим удоволствието... Поздравления за невероятния блог и чудесните предложения!!! А египетската торта чака само да си купя прословутия ринг :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Тортата е умопомрачителна, Рони! Снимките примамват по виртуозен начин и обещават невероятна наслада.
    Благодаря ти, Рони, за приетата покана, за чудената рецепта и удоволствието от виртуалното ни запознанство!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Само искам да кажа, че твоята торта изглежда умопомрачително!
    Поздрави от мен! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  10. Вероника, ти освен много красива и талантлива си и една завършена кулинарка! Радвам ти се от сърце! А това е една от най-апетитните торти, които съм виждала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз ще добавя, че наистина е много вкусна, защото съм я правила, но видът на моята не е толкова хубав като този тук :)) Особено кремът е убийствен!!! Мъжът ми избутваше карамела, ама много му разбира главата :))
    Страхотно си се справила, Рони!

    ОтговорИзтриване
  12. Рони, какви коментари чакаш, като устата ми е пълна със слюнка - седя си втори ден тук и преглъщам пред невероятната вкусотия, която си ни представила по един повече от блестящ начин! Снимките са уникални! Приеми моите искрени адмирации!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова вкусна изглежда...ужасяващо вкусна :)
    Весела

    ОтговорИзтриване
  14. Тортата изглежда умопомрачително!!! На такива гости, кой не би се зарадвал?! Поздравления, Ginger! Снимките са толкова съблазнителни, че се чудя откъде да намеря такава торта, защото в сладкарниците нямааа... Остава ми само да се облизвам...

    ОтговорИзтриване
  15. От както я видях тая торта пак и пак се връщам тук, за да й се насладя!

    ОтговорИзтриване
  16. na 51 godini sım ,chudya se dokoga chte nauchavam novi nesta ,boceshtvena torta .

    ОтговорИзтриване
  17. Ginger Cookies е номер 1 и го доказва за пореден път с тази торта !!! Ужасно красиви и изкушаващи снимки .. Едно голямо БРАВО !!! Ти си уникална,неповторима,страхотна !!! Обичам те Рони!

    ОтговорИзтриване
  18. Искам да попитам в жълтия крем къде се слагат тези 8 супени лъжици брашно, че нещо не видях да пише , а почнах да я правя.....и ми се получиха едни пресечени сварени жълтъци с мляко.....

    ОтговорИзтриване
  19. Към жълтъците и захарта, моя грешка, добавям в рецептата.

    ОтговорИзтриване
  20. Така и направих и аз....на втория път....:)Но се получи страхотна торта.....

    ОтговорИзтриване
  21. Имате прекрасен блог с чудесни рецепти. Вече следвах вашата рецепта за торта Гараш и резултата беше изключителен! Години наред се опитвах да я правя без успех :)
    Тази торта е следваща в списъка. Искам да я приготвя за рожден ден и бих искала да попитам дали ще се съхрани два дни в хладилник..

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за хубавите думи.:)
    BGCooks.com, два дена ще са малко в повече за тортата, защото карамелът отгоре ще се деформира и омекне.
    Ако го оставите за приготвяне чак в деня на сервиране, няма да има проблем тортата да престои 2 дена.
    Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
  23. Направих тортата за 20-тия рожеден ден на сина си. Прави се лесно и бързо, единственото, което промених бяха лешниците, вместо тях сложих орехи. Тортата е лека на вкус, а е много ефектна, следвах описанието стъпка по стъпка и резултата беше чудесен! Избрала съм и други рецепти от тук, а странница добавих в любими!
    Слънчев и усмихнат утрешен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Радвам се, че сте се доверила на рецепта от моя блог за толкова важен повод.:)
    И най-важното е, че сте харесали и тортата.:)
    Благодаря за милите думи.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  25. Тортата и просто божествена.Благодаря за прекрасната рецепта. Направих я за именния ден на съпруга ми всички гости бяха възхитени от вкусната и красива торта.

    ОтговорИзтриване
  26. Prekrasna torta!
    Iskam da ja napravq za Rojdenniq si den.
    Imam tortena forma s otkop4ava6t se ring d-26sm. Moga li da sglobq v neq tortata ili trqbva po-visok ring? I ako krema e po-gust vazmojno li e da se sglobi i izmaje napravo v podnos?

    ОтговорИзтриване
  27. Невъзможно е да се сглоби в поднос. Ако сгъстите крема, мисля, че ще се развали вкуса на тортата, всяка промяна би я развалила. И да го сгъстите, пак няма как тортата да се сглоби в поднос, има по 2 пласта крем, не може без ринг.
    Не знам колко е висок ринга Ви, написала сте диаметъра. Но предполагам, че е стандартен и би трябвало да се получи добре в него.
    Успех с тортата и весело изкарване на празника.:)

    ОтговорИзтриване
  28. Blagodarq za svetkavi4niqt otgovor!
    Viso4inata na ringa e 7sm., 6te ia napravq nepremenno.:)

    ОтговорИзтриване
  29. Тортата е страхотна, а рецептата много точна, правих я вече два пъти и всеки който я опита я обожава и пита за рецептата. Благодаря за което. Продълйавайда ни радваш все така с хубави рецепти за напред и успех. :*

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, Рони, страшно много харесвам Вашите рецепти и много често си "крада" идеи! Имам въпрос относно Египетска торта. Проблем ли ще бъде ако пека блатовете върху хартия за печене, вместо в намаслена и набрашнена тава? aneto

    ОтговорИзтриване
  31. Няма да е проблем, просто в тава стават с по-правилна форма.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте,
    скоро майка ми ще има РД и твърдо съм решила, че ще приготвя тази торта. Искам само да попитам ядките ситно или по-едро трябва да бъдат смлени и каква височина трябва да е ринга, че моя май ще е малък...

    ОтговорИзтриване
  33. Ядките трябва да са ситно смлени, а рингът е с диаметър 26 см.
    Поздрави и успех.:)

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря много. В събота ще се залавям с приготвянето, а резултата ще се установи в неделя :-)
    Разбрах за диаметъра на ринга, но не разбрах с каква височина са стените му. Опасявам се, че тортата ще се покаже над него...

    Поздрави и хубав ден от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  35. Минимум 7 см да е висок, моя е толкова и нещата са ахаааа на ръба.:)))

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте! Не знам защо досега не съм влизала във вашият блог,ОЧАРОВАНА СЪМ и докато не разгледам всичко няма да си легна:Относно Египетската торта, ТОВА Е НЕЩО БОЖЕСТВЕНО!!! Правих я 4-5 пъти по рецепта на Руми и всички мои приятели са очаровани от вкуса.Поздравления за прекрасните неша които създавате!
    Харесах си някои неща и като ги направя с удоволствие ще го споделя със вас!!!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте и от мен! Аз вече имах щастието да направя няколко от тези страхотни торти и толкова се запалих ,че не знам докъде ще стигна....;-)))Египетската торта е невероятно нежна и вкусна.Очарована съм и моля давайте следващото "креместо" предизвикателство!!!Поздравления за невероятния блог ;-)

    ОтговорИзтриване
  38. Адриана-Много харесвам вашия блог,Вероника!Много рецепти съм пробвала и всичките са успешни!Благодаря ти за подробното описание и точни инструкции!Най-много съм правила твоята болярска питка-чуден вкус и вид!Сега за имения ден на сестра ми искам да направя "Египетската торта",но искам да те попитам каква сметана използваш и дали ще стане с не растителна сметана "Pilos"-30%?

    ОтговорИзтриване
  39. авторката на рецептите е не само страхотен изпълнител,но и невероятен кулинар,страхотни торти,иде ми да ги изям всичките

    ОтговорИзтриване
  40. Страхотна торта! Само искам да попитам блатовете отделно ли се пекат или първо печем всичко и после се реже на три . Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  41. Здравейте! Ще правя тортата утре и просто искам да съм сигурна... Лешниците за блатовете сурови ли са?

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте! Лешниците за блата са сурови, нали? :)

    ОтговорИзтриване
  43. Каква е тази убийствена доза захар - общо 26 лъжици плюс 150 грама? Аз смятам да я направя с половината и мисля че ще бъде достатъчно сладка.

    ОтговорИзтриване