събота, 22 май 2010 г.

Кулинарна фотография или как можем да съсипем добрата храна с лоша снимка

Признавам си ,  държа фотоапарат в ръцете си едва от 1 месец и се надявам това поне малко да ме извини пред вас ,  за не дотам хубавите снимки на моите рецепти !
Знам колко е важна фотографията за представянето на всяка храна и това ,  че не ми се получават добре снимките ,  е нещо ,  което не ми дава мира .
Искрено ме радва фактът ,  че макар и оскъдно ,  все пак има страхотни материали по въпроса за кулинарната фотография и в български сайтове ,  блогове и форуми .  Попивам всяка дума ,  която прочета и знам ,  че ще успея да се развия в тази насока .
В един от най - красивите бг блогове " Salted Lemons " има много полезни съвети ,  които ми помагат .




Убедих се ,  че без статив не става и до дни ще се снабдя с такъв ,
както и с лампа и светлоотражател .
За съжаление ,  поне при мен ,  основната пречка за получаването на по - хубави снимки е това,  че снимам предимно вечер и липсата на осветление дава много негативно отражение .
А за липсата на статив не говорим!
Снимам с " CANON 1000D "  и в комбинация с обектива ми CANON EF 28-200 mm и светкавицата CANON Speedlite 430 EX  се получава доста сериозна тежест ,  с която и шампион по щанги не би направил добре фокусиран кадър на храна без статив .
Ще поработя повече и върху позиционирането и аранжировката .
Казвам ви всичко това , не защото искам да разтягам локуми и да развивам теории , а  за да ви кажа ,  че съм реалист и ,  че не смятам снимките си за неотразими и ги публикувам с неизмерима гордост и силна доза нарцизъм .
Вярвам , че с практиката ще успея да се понауча и ще мога да ви предоставям по - добри снимки на рецептите си .
А дотогава се надявам да ме извините за аматьорските фотографии и дано поне намирате рецептите ми за интересни , с което да компенсирам пропуска . :))
Благодаря ви ! :)


( едно малко аматьорско подаръче от мен :))))

3 коментара:

  1. Привет, привет! :-)

    Чудесен блог имаш, направо не мога да повярвам, че не съм попадала на него досега.

    Съгласна съм с теб, че много, ама много лесно можем да съсипем прекрасната храна с лоша и некачествена снимка. За жалост обаче, кулинарната фотография изисква много свободно време, много прочетена литератира и най-важното - страшно много практика!

    Не че съм компетентна или нещо подобно, но бих те посъветвала да избягваш снимането вечер, камо ли пък използването на светкавица. За статива съм съгласна само в случай на недостатъчно светлина, иначе аз имам статив, но никога не съм го ползвала за снимане на храна :-)

    Продължавай в същия дъх, а аз отивам да разглеждам рецептите ти :-)

    Поздрави,
    Ирина

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за съветите ! :) Наистина кулинарната фотография си е наука . За съжаление , много често нямам възможност да снимам през деня и това се отразява на снимките ми , но винаги , когато мога да снимам с помощта на хубавото слънчице , го правя . :)) И снимките стават съвсем различни, права си . :) Ще се науча , все пак го правя едва от 3 месеца, дотогава не бях хващала фотоапарат, хаха . Блогът ми е наистина съвсем новобрански , 3 месеца е нищо време . Аз искрено се радвам на всички вас , които имате кулинарни блогове с традиции . Надявам се някой ден и аз да мога да се докосна до това ! Благодаря ти отново за подкрепата и за добрите думи ! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са снимките, които си показала към ястията! Толкова са реалистични, че мога да почуствам вкуса, Браво :)

    ОтговорИзтриване