неделя, 2 май 2010 г.

" Dolce Diplomatico "

Харесвате ли известните пасти " Наполеон " ?
Ако да,  макар и да не е точно същото ,  мисля,  че следващото мое предложение ще ви хареса !
Това сладко изкушение се приготвя сравнително лесно ,  просто отнема малко повече време . Ако разполагате с такова ,  може да опитате ,   няма да съжалявате !
За първи път правя  " Dolce Diplomatico "  и както всеки първи опит може би не съм постигнала най - добрия си визуален резултат ,  но толкова много исках да го опитам ,  че на първо време ме интересуват предимно вкусовите му качества . :)))
 Утре кафето ми ще си има прекрасна компания ! :)
" Dolce Diplomatico "  -  гръмко име ,  но зад него се крие един много приятен и непретенциозен десерт ,  който може и да не е на 5 етажа и с брилянтна майсторска декорация ,  но пленява с мекия си и нежен вкус .
Ако сте прочели написаното до тук ,  то значи моето италианско предложение ви е заинтригувало ...
Дано да е така,  заслужава си !  :)


Dolce Diplomatico







Продукти :

1 голям пакет бутер тесто " Белла "


за пандишпановия блат :
6 яйца
250 грама брашно
250 грама захар
2 ванилии


за шоколадовия крем :
200 грама маскарпоне ( може и течна сладкарска сметана )
200 грама течен шоколад Нутела


за крем  " Crema Diplomatico " :
300 мл прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
100 грама захар
100 грама брашно 
100 грама маскарпоне ( или течна сладкарска сметана )
3 ванилии




за сиропиране на пандишпановия блат:
прясно мляко
ликьор  " Sheridan`s " 


пудра захар за поръсване


Първото ,  което трябва да направите е да изпечете двата листа бутер тесто . На мен ми паснаха идеално на размера на правоъгълната тава ( 28 / 38 см ) .  Ако при вас не е така ,   то си ги изрязвайте както ви е удобно .  Листовете се пекат върху хартия за печене ,  но най - важното е преди да ги вкарате във фурната ,  да ги надупчите добре с вилица .
Двата листа бутер тесто се пекат отделно,  разбира се  :) ,   освен ,  ако не разполагате с 2 фурни . :)


Щом като са готови ,  ги оставете някъде настрани. 
Пригответе пандишпановия блат по стандартния начин  - яйцата и захарта разбийте на пяна и после постепенно добавете брашното и ванилията .
Изпечете и него в правоъгълна тава ( но е важно тясната й страна да е същата като на бутер листовете ,   всъщност размера на тортата ще е като тях ) .  Дългата страна на пандишпана може да  е  по - малка от тази на бутер листовете ,  защото после ще ви кажа как се реже този блат . Най - точно казано ,  може да изпечете пандишпана в тава 28 / 28 см ,  най- добре ще е ! :) 
Ако тавите ви не са с размери като моите , то си изчислете съотношението според вашите см .
Шоколадовия крем се приготвя много лесно -  просто смесете маскарпонето с течния шоколад  (  при необходимост прибавете и пудра захар на вкус ) и го приберете в хладилника .
Другият крем е малко по -  претенциозен,  но и той няма да ви се опре . :))
Разбийте добре брашното със студеното прясно мляко и сложете на котлона ,  добавете и захарта и бъркайте непрекъснато . Силата на котлона не трябва да е голяма ,   инъче рискувате брашното да загори . Когато се сгъсти дръпнете сместа от котлона и на бавна струя прибавете предварително разбитите с миксер яйца .  Разбъркайте много добре ,  спрете котлона и върнете крема за малко върху него да се завърши ,  използвайки остатъчната топлина .  Но внимавайте,  този крем си иска голямо бъркане ,  направо си ставате на миксер . :))
След като изстине крема ,  прибавете и маскарпонето и ванилията .  Ако ще го правите със сметана , разбийте я предварително на пяна .


Сглобяването става малко бавно ,  ще се опитам да го обясня по - достъпно и моля да ме извините ,  че този път от бързане пропуснах да снимам етапите по приготвянето.
Застелете тавата с найлоново фолио ,  но трябва доста да излиза доста извън контурите на тавата и да е достатъчно ,  за  да покрие всичко после . 
Сложете единия лист бутер тесто ,  изсипете всичкия " Crema Diplomatica "  ,  върху него може да настържете шоколад ( аз този момент го пропуснах ,  не си падам много по стърган шоколад ) .
Следва най - трудното за обяснение :
Пандишпановият блат трябва да го нарежете на " филийки " (  около 2  пръста дебели )  , но се реже по дължината на тясната му страна .  После всяка " филийка " трябва да се подреди върху крема ,  но с разреза нагоре  ( а другата срязана страна сочи към крема ) .   И така се слагат една до друга до покриване на целия крем . С лъжица се сипорират много добре всички пандишпанови  " филийки " с по - горе описаната смес .  Ако нямате използвания от мен  ликоьр, сложете ром или някакъв друг кафе - ликьор .
Върху сипорпирания пандишпан се изсипва целият шоколадов крем ,  а върху него се слага и втория лист бутер тесто .
Сега идва ред на увиването -  трябва да увиете всичко това с фолиото ,  като бебе в пелени . После намерете подходяща тава , която да сложите върху фолиото и сложете някакви тежести ,  каквото имате по ръка -  бутилки вода ,  пакети брашно и т . н . Целта е всички компоненти да  " слегнат  "  и да се получи здрава композиция .
Това отнема няколко часа .
След като отмине това мъчително време по очакването на финала ,  махнете внимателно фолиото и ако все още ви е останало и капка търпение ,  поръсете обилно с пудра захар . 
 После вече идва най - приятната част - разряването и дегустирането ! 
И ако имате до вас в готовност и една чаша ароматно ,  горещо кафе ,  направо сте си за завиждане ... :))







1 коментар:

  1. Това не съм го опитвала до сега, но като го гледам и ми се приисква едно парченце, въпреки, че май само с едно няма да се задоволя и бих казала "давай тавата" хиихихихих :)

    ОтговорИзтриване