На този десерт му се канех от доста време и си знаех, че няма да го пропусна.
Историята му е много интересна и искам да я споделя с вас.
Благодаря на авторката на СТАТИЯТА, която грабна интереса ми с начина, по който е описано всичко, свързано с началото на този десерт, за увлекателния разказ.
Копирам всичко тук без никаква корекция и се надявам да бъде интересно и за вас.
"Един от най-популярните френски десерти Тарт Татен (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен (Тatin).
Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел. Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани, която не се славила с голям ум – готвачка. Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт Татен. Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, чудовищно много работа. Бедничката оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа. Сетила се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите. След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела Татен за да опитат новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин.
След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант Максим. Така и Тарт Татен станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци.
Хотел Татен приема гости и до днес. На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт Татен. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове."
След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант Максим. Така и Тарт Татен станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци.
Хотел Татен приема гости и до днес. На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт Татен. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове."
Не само историята на сладкиша е интересна, другото интересно нещо е,
че тестото, което ви предлагам в тази рецепта, може да бъде използвано за още много десерти, за бриош, за понички, просто е уникално и затова ще го кръстя ВЪЛШЕБНОТО ТЕСТО.
Татин с круши и касис
Продукти :
(за тестото)
1/2 кубче прясна мая
1/2 ч. ч. хладка вода
3 разбити яйца
1/4 ч. ч. мед
1/2 ч. ч. меко краве масло
3 ч. ч. брашно
1/3 с. л. сол
1/3 с. л. захар
за плънката:
пресни зрели круши (за имах само 3, но бих сложила 6)
1 конфитюр от касис
за соса:
3/4 ч. ч. захар
1/2 пакетче краве масло
канела
Смесете всички продукти за тестото (без брашното).
Постепенно започнете да добавяте и брашното до получаване на много меко тесто. Покрийте го и го оставете за 2 часа.
Постепенно започнете да добавяте и брашното до получаване на много меко тесто. Покрийте го и го оставете за 2 часа.
След като тестото е почти готово, можете да започнете с приготвянето на крушите.
Срежете ги на 2 половинки, обелете ги и ги почистете.
На дъното на тавата, в която ще правите десерта, сложете продуктите за соса и върху тях подредете крушите (с разреза нагоре), но не ги опирайте до стените на тавата, а оставете поне 2 см разстояние.
Сложете крушите във фурната да се пекат 30-40 минути до карамелизирането на соса. Съветвам ви да ги карамелизирате на слаба фурна , аз ги пекох на 150 градуса .
Когато са готови, ги извадете от фурната и ги оставете да изстинат поне 15 минути.
Върху тях изсипете конфитюра от касис или ако имате пресен касис, още по-добре.
Ако са минали 2 часа, тестото вече трябва да е готово и можем да продължим нататък.
Разточете средно дебела кора и я сложете върху крушите и конфитюра.
Понеже тестото е много меко и лепкаво си помайте за разточването с брашно.
Понеже тестото е много меко и лепкаво си помайте за разточването с брашно.
Тестото трябва да е по-широко от основата на крушите, именно то ще запълни пространството между крушите и стените на тавата и след изпичането
ще е като преграда, за да не изтече соса на сладкиша.
ще е като преграда, за да не изтече соса на сладкиша.
Печете на 180 градуса около 30 минути до зачервяване на тестото.
След като татина е изпечен, оставете го да изстине
и го сложете в по-широко плато , защото при обръщането му в платото,
ще има доста сос. Ако платото е малко, сосът ще се изсипе.
и го сложете в по-широко плато , защото при обръщането му в платото,
ще има доста сос. Ако платото е малко, сосът ще се изсипе.
Блатът има изявен козуначен вкус, а комбинацията с карамелизирани плодове е просто умопомрачителна.
А ако го сервирате със сладолед, просто цена няма да има.
Изглежда невероятно, не съм опитвала нещо подобно, но смятам, че много би ми харесало:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Виктория,
ОтговорИзтриванеМоже ли соса да се сложи на тиган, вместо на фурна подобно на Тарт Татен? Естествено конфитюр от касис не намерих, ще пробвам с малини (последното в допълнение към "какво бихте искали да си купите, а не намирате"). А колко да е конфитюра като грамаж... има от 200 гр до 315 гр и т.н предварително благодаря, Теди
Привет, по стар обичай , май ще трябва да ви купя риза, че ми станахте кръстница . :)))
ОтговорИзтриванеАко карамелизирате крушите на тиган, има голям риск те да се накъсат и да се наруши цялостта им .
Конфитюр от касис със сигурност има в големите вериги( " Пикадили " , " Била " . :)
Ако не намерите , със сладко от боровинки също ще се получи страхотно . И малините не са лоша идея .:)
А относно грамажа , аз сложих от по - големия грамаж . Както казва Мечо Пук, колкото повече , толкова повече . :)
Поздрави ! :)
Вероника
Сетих се още нещо да ви кажа за крушите . Освен , че има риск от разкъсване , няма смисъл да цапате и тиган, защото , както съм написала в рецептата , после всичко се прави в тавата , в която се пекат крушите .
ОтговорИзтриванеПодреждате ги, печете , после слагате конфитюра , тестото и т.н. , както е описано в рецептата . :))
Много се извинявам, ВЕРОНИКАAAAAAAAAA!!!
ОтговорИзтриванеТака или иначе следвах Вашата рецепта, сега всички чакаме да изстине за да го пробваме, кучето ми и така си е вечно гладно, а пък сега след този аромат е полудяло:)
Теди
P.S.Кога ще стартирате он лайн магазина?
Ххахаа, няма проблем, и Виктория ми харесва. :))
ОтговорИзтриванеМного се надявам да ви бъде вкусно. :)
Между другото , това тесто е феноменално, можеш да видиш в раздел " Вълшебното тесто " няколко предложения с едно и също тесто , а с коренно различни резултати . :) А какви вкусни понички стават с него, ммммм :)
За кученцето те разбирам, хахаа, и аз имам един лакомник вкъщи , който постоянно ме издебва , докато снимам храната, и я напада . :))
Магазина стартира скоро, чакам първата стока . А , както се казва , " в движение " ще зареждам и нови неща . :))
Здравейте, Вероника! Аз съм пресен почитател на кулинарния Ви блог и много очарован. Рецептата Ви за "вълшебното тесто" е сполучлива и наистина много вкусна, вече се настани трайно в кулинарния ми тефтер :). Ето какво приготвих с него: http://oneblogforcooking.blogspot.com/2010/09/blog-post.html
ОтговорИзтриванеИмам въпрос: Може ли да се замразява ако приготвя двойна или тройна доза и дали се запазват качествата му ако се съхранява по този начин?
Поздрави и пожелания за нестихващо кулинарно вдъхновение!
Много благодаря за топлите думи и добре дошла ! :))
ОтговорИзтриванеОтносно вълшебното тесто , мнооого любимо вкъщи , отговора ми е " Да ! " . :))) Можеш да си го разделиш в пакетчета , да си го замразиш и да си приготвяш каквото ти се прииска , без да се притесняваш , че качествата на тестото ще се развалят след престой във фризера . :)))
Всички мои рецепти ( без тази рецепта ) са от замразено такова тесто - първия път си приготвих голяма доза и после само си вадех пакетчета . :)))
Поздрави ! :))))
Здравей,
ОтговорИзтриванетози Татин от доста време го мисля и като се реших да го направя се оказа, че нямам мая! Направих го с хлябна сода, само половин доза. Стана невероятен! :) е, не така пухкав, но много вкусен. /освен това се съкрати времето за приготвяне ;)/
Благодаря, за страхотните рецепти, които представяш! :)
Дидка, радвам се , че си успяла да импровизираш и то успешно :)))
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за хубавите думи ! :))
Zdraveite i az probvah ,,vylshebnoto testo ,,-perfektno e .Sladkishat s sini slivi stana razkoshen,semeistvoto e vazhiteno.Blagodarq ti Veronika
ОтговорИзтриванеВероника, имаш много интересен блог, шапо.
ОтговорИзтриванеИмам една молба, ако не те затруднява разбира се.Аз спадам към тези редки, но все пак съществуващи екземпляри ,които дори само при споменаване думите канела,кокос и мед настръхват от ужас.Прочетох за някакво вълшебно тесто , но не го намерих, може би защото видях в заглавието канела и нещо.
Много,много ще ти бъда благодарна ако напишеш отделно рецептата за това тесто/нето/
Здравей, въпросното тесто е точно това от тази рецепта, под която е коментара ти.
ОтговорИзтриванеИма го написано в нея, но ето го за всеки случай пак.
В рецептата ще прочетеш как се приготвя.
Продукти :
1/2 кубче прясна мая
1/2 ч. ч. хладка вода
3 разбити яйца
1/4 ч.ч. мед
1/2 ч.ч . меко краве масло
3 ч.ч. брашно
1/3 с.л. сол
1/3 с.л. захар
Здравей Вероника :)
ОтговорИзтриванеОбожавам всичко в блога ти - интересният начин на представяне на рецептите, снимките към тях и вкуса им, след като сама съм си приготвила нещо и как наистина съвпада с точното описание от теб. Благодаря за пълното обяснение, което е много полезно за начинаещи домакини!
Все гледам да купувам здравословни храни и продукти - ако е майонеза - да е лека, ако е ориз - да е кафяв, ако са спагети - да са пълнозърнети, ако е мляко - обезмаслено или нискомаслено и т.н.
Та...дали това тесто ще бъде така вълшебно ако го приготвя с пълнозърнесто брашно?
Благодаря за милите думи.:)
ОтговорИзтриванеПо принцип можеш да го замениш с такова брашно, но в никакъв случай няма да се получи тестото такова, каквото е с бяло брашно. Чарът на това тесто е именно в леко козуначения привкус, а това няма как да се постигне с пълнозърнестото брашно, което освен това и не бухва по начина, по който го прави бялото. Ако искаш опитай, но няма да бъде същото.:)
Поздрави.:)
Здравейте Вероника. Преди няколко дни открих тази "вълшебна" рецепта за вълшебното тесто.Замесих го. Получи се чудесно тесто- меко и еластично. Направих канелените курабийки. Сега бих искала да направя и тарта, но не разбирам следното: маслото за соса, като количество е половин пакетче от 125гр. или половин пакетче от 250гр. Мисля, че това има значение. Поздрави и успех в бъдещите ти проекти!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много хубави рецепти и много приятен блог,но имам една молба може ли да указвате и грамажите на чашите,защото имам чаени чаши от 180гр до 400гр,също и за маята.А също и как разполагате тестото върху плодовете една снимчица.Все пак не всички са толкова добри кулинари.Успех и любов!
ОтговорИзтриване