неделя, 30 май 2010 г.

" Новите дрехи на крушата "

Не знам дали има десерт с такова име ,  но се опитах да направя някаква моя игра на думи със заглавието на известната приказка за новите дрехи на царя . :))
Всъщност ,  дори и да е само игра на думи,  то именно това заглавие на следващата ми рецепта е доста точно , защото както сами ще се убедите ,  крушата никога не е изглеждала толкова симпатично,  както в новия си тоалет ,  който уших специално за нея в моето
кухненско ателие  . :)
Най - интересното е , че  новата дреха на крушата се носи с аксесоар от лайка ,  нещо ,  което не сме свикнали да виждаме като тенденция в модата у нас . :))
Ако имате търпението да изчакате този десерт да се изстуди ,  то изцяло ще се насладите на нещо много интересно и  нетипично като вкус .
Различно и ново ,  но съвсем в духа на " Country Style " ...

" Новите дрехи на крушата "







Продукти :

2 големи круши

за плънката:
3  ч . л .   счукани орехи
2  ч . л .  кафява захар
1  ч . л .  краве масло
1 ч . л .  брашно

за тестото :
130 грама брашно
110  грама краве масло
1/2  ч .ч .  захар
щипка сол
2 ванилии

за соса :
1 ч . ч .  вода
2 пакетчета чай от лайка
1 ч . л .  кафява захар
1  ч . л .  конфитюр ( аз използвах от къпини )
3 ч . л .  мед
1 ч . л .  червено вино
настъргана лимонова кора


Омесете меко и гладко тесто .  


Обелете и почистете крушите , с помощта на тънко ножче направете отвор в долната им част .  Запазете дръжките .


Пригответе плънката ,  като смесите всички продукти за нея .




Пригответе соса по следния начин :
Сложете водата да заври ,  махнете я от котлона и сложете в нея 2 пакетчета чай от лайка за 10 минути . Махнете ги и върнете съда на котлона . 
Добавете всички останали продукти и варете соса до оставането на 60 % от течността . Прецедете соса и го оставете да изстине .
Напълнете крушите с плънката . 
Започнете  " да обличате " крушите ,  тестото е много меко и се моделира като 
пластелин ,  така че няма да ви е никак трудно .
Не се стремете към перфектна форма ,  тази рецепта си е доста в стил  " на село " ,  така че първичността в случая е желателна . :))
При необходимост си помагайте с брашно .
След като " облечете крушите "  ,  поставете дръжките им на местата им .
Ако ви остане тесто ,  можете да си моделирате и листенца на крушите .


Намажете " облечените круши "  с белтък и печете около 40 минути
( или до зачервяване на тестото ) на 180 градуса . 
Оставете изпечените круши да изстинат и чак тогава ги махнете от тавата .


Сервирайте ги и ги залейте със страхотния сос .  :)

4 коментара:

  1. това изглежда супер вкусно,бравооо :)))

    ОтговорИзтриване
  2. ох че хубаво изглежда,само снимките като гледаш и ти се иска да си я хапнеш,чудесен десерт:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря ! :)
    Наистина е вкусно . :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми се иска да ги опитам. Ще си ги приготвя при първа възможност!

    ОтговорИзтриване