четвъртък, 11 април 2013 г.

Заместители на яйцата

Много хора, които правят своите първи стъпки във веган начина на хранене (или са в период на строги пости), се притесняват, че ще се лишат от много свои любими кулинарни изкушения, заради изключването на яйцата от менюто им.
В днешната публикация ще се опитам да ви представя няколко начина и продукти, с които можете да заместите яйцата в дадена рецепта.
Ще се убедите, че можете да продължите да приготвяте всякакви сладки, торти, мъфини, кифлички и какви ли не печива, та дори и козунак.
Опитвайте, експериментирайте и ще намерите своя любим заместител на яйца.
Именно с тяхна помощ можете да трансформирате много традиционни рецепти във веган.
Събрах много информация от нета и я обобщих за вас.




Заместители на яйцата





Неподсладено ябълково пюре- подходящо за брауни, торти, сладкиши, хляб. Нискокалорично е и носи със себе си и витамини. По-подходящо е за приготвяне на по-сочни и влажни теста.
1/4 чаена чаша = 1 яйце



Смляно на брашно ленено семе- богато на ядков аромат и на полезната Омега 3, смляното ленено семе е и чудесен заместител на яйцата. Подходящо е за палачинки, вафли, овесени бисквитки, брауни. Имайте предвид, че то променя цвета на ястието, което приготвяте.
1 супена лъжица смляно ленено семе + 3 супени лъжици вода = 1 яйце



Пюриран банан- прекрасен заместител на яйцата, идеален при направата на мъфини, торти, някои видове хляб, палачинки. Не пренебрегвайте факта, че бананът, обаче си има специфичен вкус и аромат и той се усеща, и при нужда изберете друг заместител.
1/4 чаена чаша гладко баново пюре = 1 яйце



Тофу- тофуто е подходящо за направата на  пудинги, пайове, мъфини и торти. Придава кремест вкус на рецептите.
1/4 чаена чаша тофу разбито на крем с вода = 1 яйце



Соев или друг растителен йогурт (кисело мляко)- може би най-добрия заместител- смесва се добре с всички продукти, не променя вкуса и се разбива добре. Подходящ заместител за хляб, мъфини, торти, сладкиши.
1/4 чаена чаша = 1 яйце



Соево брашно- високопротеинов продукт, с който можете да преобразувате много рецепти във вегански. Много подходящ за заместител при приготвянето на хляб, сладки, бисквити, тортени блатове, сладкиши, кексове.
1 пълна супена лъжица с връх соево брашно + 1 супена лъжица вода = 1 яйце



Картофено нишесте- както соевото брашно, подходящо е при повечето печива.
2 супени лъжици картофено нишесте с малко вода = 1 яйце



Агар-агар- агар-агарът е вид водорасло и във веган кулинарията се използва за желиране на различни продукти. В случая като заместител на яйцата се използва така:
1 супена лъжица агар-агар, разтворен в 1 супена лъжица вода, разбит, охладен и отново разбит = 1 яйце



Картофено пюре- подходящ за много видове печива, особено хляб, козунак и др.
1/4 чаена чаша картофено пюре = 1 яйце



Тиквено пюре (намачкана, пюрирана варена тиква)- има свойство, подобно на ябълковото пюре- по-подходяща е при приготвянето по-влажни и сочни продукти. Полезна и вкусна, тиквата е чудесна алтернатива на яйцата в много печива.
1/3 чаена чаша=1 яйце



Пюрирани плодове (сини сливи, круши)-  подобно на бананите като начин на употреба.
3 супени лъжици пюрирани плодове = 1 яйце



Олио + веган бакпулвер- лесен начин да си спестите употребата на яйца в дадена рецепта.
2 супени лъжици вода + 1 супена лъжица олио + 2 супени лъжици бакпулвер = 1 яйце


(снимки: Интернет)

3 коментара:

  1. Здравей!
    Хубава статия :) Но тук яйцата са заместени основно като консистенция. А тяхната основна функция в сладкиши, баници и други е, че действат като набухвател и правят всичко по-пухкаво и леко. Точно това е изключително трудно да се замени. Донякъде бакпулверът става, но проблемът с него е, че е чиста химия и не е здравословен. Аз лично не съм веган попринцип (в момента - да, защото постя), но чета тези блогове и много друга информация заради здравословната страна на този вид хранене. Затова винаги ми е малко странно когато тук, или при Ванилка, или другаде виждам употребата на химикали като заместители. Алтернативата - квас - не става за всичко, аз го ползвам за хляб. Само сода също не става...
    Въпросът ми е - има ли идеи или информация в тази насока - как да заместим естествените набухватели с други такива, естествени и веган? Не съм сигурна, че и комбинацията соев йогурт - сода би шупнала и свършила работа...
    Иначе поздрави за прекрасния блог и свежи идеи :)
    Калина

    ОтговорИзтриване
  2. Днес направих мъфини без яйца и бухнаха достатъчно.
    Пропуснах да конкретизирам бакпулвера, който използвам: http://www.bioslunceluna.com/shop/hliab-brashna-pasta/bakpulver-bez-gluten-werz-bio-150g.html
    А ето една добра алтернатива на стандартната мая, позната от търговската мрежа: http://www.bioslunceluna.com/shop/maja-rastitelna-suha-bez-gluten-biovegan.html
    Използвам я често, защото и за мен квасът не е с мултифункционално приложение.
    Дано да са ви от полза тези линкове.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  3. Калина, личи си, че не си веган по глупостите, които пишеш. Всички тези неща, които са дадени тук правят всичко по-пухкаво и меко. Бакпулверът е био и не е "пълна химия" за разлика от пълните химии, които НЕвеганите консумират постоянно. Айде, кажи кои са тези химикали, които виждаш - банан, ябълково пюре, круши? Агар-агар, който е водорасло ли ти звучи като химикал? Или тофуто, което се прави от соево мляко, сол, вода и лимон... за разлика от пълното с хормони, антибиотици, слуз, кръв и химии краве сирене, което много хора ядат?

    ОтговорИзтриване