събота, 8 януари 2011 г.

Ягодови френски макарони

След безследно изчезналите макарони:), които приготвих за гостуването ми в блога на Инчето, пак започна да ме чопли да приготвя някаква различна вариация на тези наистина капризни като изпълнение сладки бижута.
Този път обаче избрах ягодовия аромат, а да ги имам вкъщи решени в розов цвят, отдавна ми беше желание.
Нищо, че е зима, нищо, че сега не е сезона на цветното и пъстрото, винаги можем да създаваме колоритни и носещи слънчево настроение неща, нали?:)
Няма нещо кой знае колко по-различно от това, което ми се наложи да направя в тази рецепта, като изключим само това, че този път не държах белтъците отделени от жълтъците в хладилник за 3-5 дни, а се доверих на съвета на Joe Pastry`s website.
Това досадно чакане спокойно може да бъде заменено със следната процедура: отделяте внимателно белтъците от жълтъците, прибирате ги в плътно затварящ се съд и ги държите една нощ на стайна температура, разбира се, не в стая, в която сте си направили една сауна обстановка.:)
Изберете най-хладното помещение във вашия дом за целта, студената тераса обаче, не влиза в това число.:)
Честно казано, заканила съм им се много на френските макарони, независимо дали ще имам провал след провал, ще се специализирам.:)
А пък и с решаването на проблема с дългото чакане за "остаряване" на белтъците не виждам какво ще ми попречи да опитвам често.
Този път приготвих по-малка доза, но винаги можете да я удвоите.


Ягодови френски макарони




Продукти:

50 грама белтъци-отделени от жълтъците и престояли една нощ
25 грама кристална захар
65 грама пресято бадемово брашно
100 грама пудра захар
ягодова есенция
розова сладкарска боя

за пълнеж:
френски ягодов конфитюр




Смесете бадемовото брашно и пудрата захар в отделен съд.
В чист и напълно сух съд разбийте белтъците до ниво твърдост пяна за бръснене.
Добавете кристалната захар и боята (не прекалявайте с нея по-добре, ако е течна).
Разбийте с миксер белтъците, докато станат като за целувки (но не разбивайте прекалено много, защото ще станат сухи макароните).




Разбивайте само в една посока.
С миксера бяхме до тук.
Сложете есенцията (ако е течна, сложете съвсем малко) и много внимателно добавете малка част от смесените пудра захар и бадемово брашно.


Започнете да разбърквате с шпатула, но не хаотично, а като я въртите само в една посока по стените и дъното на купата и обръщате сместта .
Прибавяйте още 2-3 пъти постепенно от бадемовото брашно и пудрата захар и пак разбърквайте по същия начин, докато се усвоят от белтъчната смес.
Разбърквайте така около 30 секунди, трябва да се получи смес, която се спуска като лава, като я повдигнете с шпатулата.
Пуснете фурната да загрява на 150 градуса (горен и долен реотан) и преместете рафта в долната половина на фурната.




Шприцовайте от сместта върху тава, застлана  с качествена хартия за печене.
Можете да си очертаете хартията, за да ви е по-лесно на кръгчета с диаметър около 2,5-3 см.
Имайте предвид, че ако рисувате с маркер, това ще се отбележи върху черупките, най-добре го направете леко с фино моливче.
Оставете черупките да изсъхнат на стайна температура за около 50 минути, по този начин ще им помогнете да не се напукат при печенето (по-точно при сушенето във фурната).


В идеално загрятата на 150 градуса фурна изпечете макароните за 12 минути.
Не допускайте да изгорят, да потъмнеят или да започнат да се зачервяват.
Следете ги през цялото време, докато са във фурната.
Но не я отваряйте, докато се пекат.
Този път оставих макароните да изстинат върху хартията за печене (само я махнах от тавата, заедно с тях) и след изстиването им, нямах никакви проблеми с отлепането и не се наложи да слагам влажна кърпа под хартията.
Сглобете внимателно макароните като с лъжичка сложите ягодов конфитюр върху една черупка, а отгоре леко притиснете друга (но не натискайте прекалено силно).


24 коментара:

  1. Така, така, издевателстваш над нас, Рони, тези, дето не смее да си и помислим да правим тези съвършени целувки.
    Прекрасни са, поздравления за търпението, което имаш, за да се захванеш с тях!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат вълшебно, Рони! И това розово така грабва! И аз все им се каня и като прочета каква игра е и се отказвам :-) Добре, че мога да си ги купя от магазина :-)

    Усмихнат уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Уау, убиствени снимки и макарони! Тази със столчетата на обърнати чаши е един път!!! Поздравления, Рони, спец си вече !

    ОтговорИзтриване
  4. Вероника,
    прелестни са -
    много фини, нежни и невероятно изкушаващи!
    Поздрав и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастични са!
    Чак ми се прииска да се осмеля, но нямам точна везна.

    ОтговорИзтриване
  6. Рони, какво ще се специализираш, ти си се специализирала вече :)
    Прекрасни са!
    Благодаря за съвета за престоя само една нощ. Из руските форуми гледам, че правят макарони, но рядко някой споменава, че се чакат белтъците да отлежат 2-3 дни и пак са ги докарали с полички или как там им казват. Ще се престраша някой ден да повторя да ги направя тези макарони, макар че първият път ги докарах на един бадемовки просто :)) Пълно фиаско откъм визия :)))

    Снимките ти са изумително красиви!

    Хубава нова седмица и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Predivni su slike su savrsene.Svaka cast.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, много харесвам вашия блог, но ми се иска да има повече "солени" рецепти, повечето жени са заети и нямат време за торти и сладкиши, но за вкусна вечеря имаме, нямаме време, се налага да приготвим, затова ще е хубаво ако има нещо и за нас за да разнообразим и ние кухнята си :)Благодаря предварително :) желая ви успех във всичко което правите :)
    Жана Христова

    ОтговорИзтриване
  9. Рони, прекрасни са ти се получили макароните! И поличките, и гладките черупки! Страхотно изпипани! :)
    Поздрави и хубави дни!
    (аз си признавам, че оставям белтъците да отлежат поне 5-6 дни :).. и второ признание - и с неотлежали белтъци стават, макар че консистенцията им се получава малко по-лепкава ;))

    ОтговорИзтриване
  10. Много ви благодаря за отзивите и за хубавите думи!:))
    В началото и аз се подготвях психически, за да започна да ги правя, обаче сега мога по всяко време да реша да ги направя и дори и да се проваля, няма да се впечатля.:))
    Жана, в блога ми има много солени рецепти, но ако искаш нещо конкретно, което да предложа, ще се радвам да ми кажеш какво би искала да има като рецепта и ще се постарая да го има.:))
    Поздрави на всички вас, мили дами!:)))

    ОтговорИзтриване
  11. малки розови перли....страхотни са.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей. Прекрасни макарони :)) Бих желала да попитам каква е причината вече за 5 път макароните да не ми се получават? :( Тестото винаги ми е доста гъсто и нито се получава формата, нито вкуса :(( Вече съм отчаяна. :S

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, не знам по каква рецепта приготвящ макароните, не знам и какви са ти продуктите, нито и по какъв начин изпълняваш всяка стъпка, всичко е много важно.
    Тук можеш да прочетеш доста съвети за приготвянето им- http://joepastry.com/index.php?cat=171
    Аз самата съм още новобранец в областта и двата ми успешни опита може и да са късмет.:)
    Не се отказвай.:)

    ОтговорИзтриване
  14. Попринцип изпълнявам всичко както трябва, но може и нещо да обърквам... Иначе наличието на пош важно ли е? Т.е. аз не използвам пош ами си го правя сама... Благодаря много за линка. :))

    ОтговорИзтриване
  15. Не, дали самия пош е купен или направен не е толкова решаващо. Най-важните неща са качеството на продуктите, пресяването на пудрата захар и бадемовото брашно, най-вече начина на разбъркване и после и самото печене, а и изключително важния факт всички продукти да се измерват с кухненска везна,а не "на око". Да не забравяме и престоя им преди да се сложат във фурната. Всичко е важно. Но неуспеха не трябва да те отчайва, ще се получат накрая. Опитвай с половин доза, за да не тее яд, ако пак не станат.

    ОтговорИзтриване
  16. Да, всички тези неща ги правя. Специално и везна си купих... :D А се чудех защо във всички рецепти белтъците са доста по-малко от бадемовото брашно. Все ми се струва, че са те са малко и затова става гъсто тестото.

    ОтговорИзтриване
  17. В тази рецепта бадемовото брашно и белтъците имат много малка разлика в теглото. Тестото трябва да се спуска "като лава" накрая, като загребеш с шпатулата. В youtube има много клипове как се правят френски макарони, по тях можеш да се ориентираш и за гъстотата, и за технологията.
    Успех:)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти страшно много! Ще пробвам отново и ще пиша пак. :)))

    ОтговорИзтриване
  19. Рони,... страхотни... макарони! Виж, даже и рима си има! :) Много са ти хубави снимките, рецептите...и разбира се, честито ти он лайн магазинче! Много да е вървежно, с пожелание от все сърце!
    Много се рзкрасява блога ти! Браво..дерзай все така! :)
    Сърдечен поздрав!
    Винцето!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Рони. Прочетох и другите ти публикации относно макароните и навсякъде измерваш белтъците в гр. Нямам кухненска везна, така че можеш ли да ми кажеш колко белтъка са горе-долу 50 гр? 60 гр? 70 гр? Освен това, бадемово брашно не мога ли да получа като си смлея бадемите в блендера?

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, френски макарони без кухненска везна е невъзможно да бъдат приготвени, всеки грам на всеки продукт е от изключително значение. Грамаж на белтък няма как да посоча, тъй като яйцата имат размери и това означава, че няма фиксиран грамаж на брой яйце като правило. Брашното може да бъде приготвено в блендер, да, бадемите обаче трябва да бъдат белени. За да не стане на бучки брашното, заедно с белените бадеми сложи и част от пудрата захар от измерения за дозата грамаж. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  22. Искам да попитам, след като белтъците престоят една нощ в студено помещение...останалите 3 дни да ги държа в хладилник ли? :)

    ОтговорИзтриване
  23. Не разбрах точно въпроса.:)
    По принцип се държат 3 дена точно в хладилник, а после около 24 часа на стайна температура.:)

    ОтговорИзтриване