сряда, 19 януари 2011 г.

Мляко с ориз с карамелизирани ябълки

Мляко с ориз, нищо особено, ще си помислите, четейки заглавието.
Да, обаче това мляко с ориз, което ще ви покажа днес, не е като онова мляко с ориз, което всички познават.
Няма нищо лошо в това да експериментираме в семейната ни кухня, все пак всички вкъщи биха се радвали, ако им предлагаме разнообразие.
Прекрасен десерт, подходящ за малки и големи, а липсата на бяла захар го прави и здравословен.
Няма да казвам диетичен, макар че ми се иска да се вкарвам сама в подобни заблуждения, за да се самоуспокоявам.:)
Вижте го и много ще се радвам, ако този вариант на мляко с ориз ви стане любим.
Няма да определям дози, защото всичко зависи от това колко ориз смятате да сварите и за колко души ще приготвите десерта.

Мляко с ориз с карамелизирани ябълки





Продукти:

бял ориз (сорт, който не се слепва и не става на каша)
кафява захар на вкус
ванилия
прясно мляко
канела за поръсване

за ябълките:
сладки ябълки
кафява захар ( на 1 голяма ябълка по около 2-3 пълни супени лъжици)
краве масло ( на 1 голяма ябълка около 1 супена лъжица)



Измийте ориза добре.
Сложете го във вода да се свари почти напълно, водата трябва да е много, не се стремете да изчислявате пропорции с цел да се усвои всичката от ориза.
Когато ориза е сварен, излейте водата от тенджерата и сложете при ориза прясно мляко, да покрие добре ориза.
Намалете котлона и разбърквайте внимателно.
Подсладете с кафява захар на вкус, опитвайте и прибавяйте захар, докато получите нужната сладост.
Ще видите как освен, че придава сладост на млякото с ориз, кафявата захар придава и един невероятно приятен бежов цвят.
Варете, докато захарта се усвои и разтопи напълно и ориза попие от млякото и е вече напълно сварен.
Но не се стремете да изпарите всичкото мляко, трябва да си остане мляко, като сос.
Сипете млякото в ориз в купички или чашки, като сипвате и от млечния сос във всяка купичка, той после попива в ориза.
Оставете ориза да изстине.


Нарежете сладки ябълки на филийки.
В тиган загрейте краве масло и изсипете кафява захар.
Когато започне да завира всичко това, прибавете вътре ябълките.
При нужда добавете още кафява захар.
Оставете ябълките хубаво да се карамелизират от двете страни.
Внимателно ги обръщайте, защото омекват и може да се разкъсат, ако ги обърнете по-непредпазливо.
Сложете по няколко парченца карамелизирана ябълка върху всяка купичка с мляко с ориз, поръсете с канела и сервирайте.



1 коментар:

  1. Рони, сигурна съм, че е много, много вкусно. Обожавам и печени ябълки, без значение на тиган ли, във фурна ли... и с добавка от канела - мамма миа. Преди време правих сладки макарони (нали се сещаш) и нахаках вътре яъблчици и беше разкошотия. Ще пробвам и твоето предложение (мляко с ориз, мляко с грис - знаЙш как обичам, само че не ги правя често)

    ОтговорИзтриване