събота, 8 юни 2013 г.

Пълнени рулца от тиквички и един нов гост

Днес ми гостува един човек, който познават всички в кулинарното блог пространство.
Вкусните рецепти на Дарин можете да разгледате в неговия сайт  fkusno.com
Определено има какво да видите там.
Благодаря, че се съобрази с идеята за веган храненето и предостави на моите читатели именно такава рецепта, и то приготвена в един прекрасен уред, с който скоро ще се сдобия и аз.Разбира се, най-напред както повелява традицията, искам да благодаря на Вероника за любезната покана да гостувам в нейното уютно и вкусно място в интернет. 
Верните й почитатели знаят, че тя от край време се интересува от здравословното готвене и беше нормално да подготвя нещо, което да се впише в останалите й рецепти и съвети. 
Мислих кратко време и накрая реших, че тези симпатични пълнени рулца от тиквички ще намерят най-нормалното си място точно в нейния сайт.


Пълнени рулца от тиквичкиНай-хубавото на тази рецепта е, че съставките са въпрос на наличност и нищо не е излишно, всичко влиза в употреба. 
Смея да твърдя, че рецептата е супер-здравословна, защото докато се готвят, температурата в съда не надвишава 96 градуса – няма кипене, никаква част от течността и соковете не се губи, полезните съставки не се разрушават от висока температура.
За целта може да се използва и обикновена фурна на ниски градуси, но аз предпочитам да се доверя на професионалистите в бранша – уредите за бавно готвене Crock Pot, които от има-няма година се предлагат и в България.
Необходимите продукти, както казах са въпрос на наличност и възможности. 
В този случай използвах тиквички, гъби, домати, моркови, зелена и червена чушка. 
Със същия успех може да се вложат и патладжани, зелен боб и каквото ви хрумне или имате узряло в градината.


Нарежете тиквичките на парчета, дълги горе-долу по 4-5 сантиметра и издълбайте вътрешността с ножче, така че да се получат малки тръбички. 
Наситнете наличните зеленчуци на горе-долу еднакви по дължина жулиени и напълнете тиквичките плътно. 
Подредете с малко разстояние между цилиндърчетата в крок-пота.


Казах, че нищо не се губи, защото ако ви останат домати и гъби, може да ги пасирате заедно с вътрешната част от тиквичките и малко зехтин до гъсто пюре. Полейте пространството между тиквичките с пюрето, посолете добре и слагайте уреда на 4 часа на висока степен.
След като са готови, с изненада ще установите, че сосът, с който сте ги поляли всъщност не се е сгъстил, а се е разредил. 
Както казах по-горе – никаква течност не се губи и всичко, което пуснат самите тиквички, ще се смеси със соса. 
Ако ви е редичък – може да го извадите с черпак и да го сгъстите на силен огън с една лъжица брашно, например.
Пълнените рулца от тиквички са идеално предястие, основно ястие за хората, които не обичат месо и ако ви останат, могат да бъдат замразени в пластмасови кутии във фризера.


Като изключим времето за приготвяне в крок-пот уреда, ще ви отнеме двадесет минути да нарежете зеленчуците, а ако го направите сутринта и включите уреда преди да излезете за работа, като се върнете и ще имате вкусна и топла вечеря. 
Наздраве!
Няма коментари:

Публикуване на коментар