понеделник, 27 май 2013 г.

Vita Rama- живот и щастие за всички






За мен е изключителна чест да ви представя днешния ми гост и да ви подаря настоящата  публикация.
Знаете, че редом с рецептите, се опитвам да ви поднасям и полезна информация, касаеща здравето и храненето, като основна предпоставка към неговото наличие.
Днес ще ви представя един човек, с който имах възможност да се запозная, да разговарям,  както и да участвам с малка помощ в заснемането на вкусните му и здравословни авторски рецепти.
Слави Славов е сътрудник на своя баща Георги Славов - главният специалист - диетолог по лечебно хранене в Лечебен център "Vita Rama".
Той активно допринася за развитието на лечебна система "Vita Rama", чрез включването в нея на различни иновации в сферата на детоксикацията, суровоядството, клетъчното хранене.
"Vita Rama" e новото име на Лечебен център "Vita Mores".
Екипът на лечебния център избра думите „VITA“ - живот и „RAMA“ – щастие, за да изрази своето разбиране за стойността, целите и резултатите от здравословното хранене и начин на живот.
Главен специалист-диетолог по лечебно хранене в Лечебен център "Vita Rama" e Георги Славов.
Консултанти в центъра са д-р Георги Гайдурков, д-р Галина Арабаджиева и д-р Нели Апостолова.
В лечебен център "Vita Rama" работят методисти рехабилитатори, инструктори по йога, релаксация, медитация и методи за позитивно мислене.
Лечебен център "Vita Rama" предлага: консултации и изготвяне на индивидуални лечебни програми, здравословни програми, семинари, обучения и лекции.
За повече информация и резервации посетете сайта на центъра: www.vitarama.bg 
Слави Славов прие да отговори на няколко мои въпроса, които ще ви предложа в интервю от две части.
Опитах се да систематизирам няколко теми под формата на въпроси, които ме вълнуват, надявам се да са полезни и за вас.
А тепърва в Бургас ще се говори за прекрасните идеи, които има екипа на "Vita Rama", и които гарантирано ще бъдат реализирани.
За мен е радост, че ще мога да участвам в една част от тях и с нетърпение очаквам нашия любим морски град най-после да приюти и прегърне подобни здравословни и позитивни инициативи.




Интервю със Слави Славов (1-ва част)





1. Представи се на читателите ми, моля те, и разкажи и за баща ви, диетологът Георги Славов, човекът-двигател на вашия екип.

Екипът на Лечебен център "Vita Rama" се състои от главния диетолог Георги Славов, доктори консултанти д-р Георги Гайдурков, д-р Галя Арабаджиева, д-р Нели Апостолова, синовете на Георги Славов - аз- Слави Славов и Ленко Славов, както и инструктори по йога и медитация.
Георги Славов има дългогодишен опит в диетологията и здравословното хранене, базиран върху собствената му професионална практика и знанието получено от Лидия Ковачева.
В системата "Vita Rama" храната е основно „лекарство“.
В лечебната система са включени плодове, зеленчуци, ядки, семена, зърнени и бобови култури, които се приготвят по специална технология и се консумират съгласно индивидуален хранителен режим, изготвен от екипа на Лечебен център "Vita Rama", съобразно здравословното състояние на всеки клиент.


("Сурова лютеница"- рецептата ТУК)


2. Какво е мнението ти за съвременния модерен начин на хранене? Аспартам, натриев глутамат, консерванти, парабени- рожби на еволюцията или имената на новия геноцида над човека? Да не пропусна да те попитам и за становището ти, относно глутена- за всички хора ли е проблемен той или не?

Много болести водят началото си от консумацията на неправилно преработени, лошо комбинирани и пълни с изкуствени подобрители храни. Затова трябва да се  информираме как храните въздействат върху нашето тяло и да изучаваме принципите на здравословното хранене.
Относно глутенът – когато храносмилането е нормално – той не е вреден, но дори и при здрави хора, ако консумират големи количества нишестени храни, съчетани в неправилна комбинация с други храни – това рано или късно ще доведе до проблеми.
Периодично всеки трябва да прави разтоварителни дни с безглутенова диета.
Един от начините да се намали негативният ефект на глутена, е храната да се сдъвква много добре.




3. Лечебен център "Vita Rama" е един изключително смел ваш нов проект. Стартирате в трудни времена, но това прави цялата инициатива още по-истинска и чиста като намерение. Моля, разкажи ни подробно за него. 

"Vita Rama" е проект, в който участват специалисти в областта на лечебното хранене и здравословния начин на живот.
Чрез познанието, дългогодишния опит и практика, които имаме, искаме да подкрепим и да съдействаме на хората, които търсят цялостен (холистичен) подход към здравето си: чрез хранене, физическа активност, релаксационни и медитативни техники.
"Vita Rama" е проект, който постоянно се развива.
Той се базира на дългогодишна традиция, но в същото време е и иновативен.
Ние постоянно изучаваме, разработваме, развиваме и предлагаме услуги и продукти в сферата на здравословното хранене и живот.


("Хляб с квас"- рецептата ТУК)

4. Кое  ще е различното, кое ще е това, което човек може да получи и преживее единствено във вашия лечебен център?

Хората, които идват при нас имат различни нужди или проблеми. За нас е изключително важно, чрез персонален, специализиран и професионален подход да възстановим здравословното им състояние и да им предоставим знание как да го поддържат.
Освен лечебния резултат от престоя при нас, клиентите ни научават много за здравословния начин на хранене и живот, за правилния избор и комбинация на храни, за техниките за приготвяне на храни, научават полезни физически и медитативни упражнения.


(''Салата от кълнове"- рецептата ТУК)

5. Имах възможността лично да се убедя във вкусовите качества на храната, която лично приготвяте, и на която могат да се насладят хората, които ще бъдат част от здравословните програми на лечебен център "Vita Rama". Всичко, което опитах, беше невероятно. Здравословният акцент при ястията ви е повече от ясен, наистина сте създали прекрасни и изключително полезни рецепти. Какво ще получат, консумирайки такава храна и какво могат да са сигурни, че няма да срещнат като съставки в нея тези, които ще ви се доверят и ще ви посетят?

Рецептите ни са изготвени на базата на  дългогодишния опит на специалисти в областта на здравословното и лечебно хранене.
Всяка рецепта е уникална и има за цел постигането на лечебен ефект.
Храната е предварително преработена, в степен, която може по-лесно да се усвои от организма.
Същевременно, по вкусови качества се доближава до традиционните български ястия.
При приемането на тази храна тялото се пречиства и зарежда с енергия.
Всичките ни рецепти са 100% лакто вегетариански, като повечето ястия са вегански.

("Пълнени чушки"- рецептата ТУК)


6.  Има ли полезни животински продукти?

Животинските продукти по природа са сложно структурирани, което ги прави трудно смилаеми.  Затова трябва да се внимава с тях.
Кравето масло в малки количества, като добавка към края на всяка топла храна, може да е много полезно и лечебно, но е по-добре, ако не е пастьоризирано.
Изварата също е добър продукт, когато се комбинира със зелена салата – тогава съотношението на калций и фосфор е в добра комбинация за усвояване.
В някои случаи кравето и биволското кисело мляко и суровото козе мляко могат да са полезни в малки количества.




7. Изключително много ме интересува какво е отношението ти към т.нар. "слънцеядство"?

‘Сън-гейзинга’ доби популярност напоследък.
По принцип, човек може да го практикува по описаната от специалисти методика и това би му донесло положителен резултат.
Но не препоръчвам насилствено намаляване или спиране на храната.


8. Наистина ли неизлечимите болести са неизлечими или това е умело поддържан мит?

Това зависи от всеки конкретен случай, както и от стадия на развитие на болестта. Може да считаме, че всички болести се поддават на лечение, но в напреднал стадий, в много случаи, стават фатални, въпреки че се прилагат всякакви здравни мерки.
От ключово значение обаче е, информираността и превенцията към здравето, която можем да осъществим чрез правилно хранене и здравословен начин на живот.


("Плодови бонбони"- рецептата ТУК)

9. Има ли риск човек сам да прави плодолечение? А изобщо всякакви хранителни режими? Интернет пространството е залято от видове диети, псевдолечители, лоши съветници, реклами на "чудодейни" хапчета за отслабване. Не смяташ ли, че тази тенденция с безброй наивни последователи е твърде опасна?

Всеки трябва да е много внимателен, когато започва диета или гладуване.
Винаги, особено в началото, трябва да се консултира със специалист по лечебно хранене.
Има много случаи на хора, които са предизвикали сами сериозни здравословни проблеми, поради незнание как да се хранят правилно и следвайки диети.
Преди да започнете поредната „нова“ диета или система, прочетете внимателно, анализирайте и се консултирайте със специалист, за да няма негативни последствия.

(следва продължение на интервюто)



Няма коментари:

Публикуване на коментар