неделя, 26 май 2013 г.

Медена торта с шоколад, домашно сладко от ягоди и ядки




Излишно е да ви казвам, че тортата е веган.
И много ще се радвам, ако някой ден хората, чувайки думата "веган", ще спрат да се мръщят, защото смятат, че такива рецепти са безвкусни и най-накрая ще престанат да си мислят, че това е някаква странна, неразбираема дума на китайски.
Имам база за сравнение, тъй като през ръцете и небцето ми са преминали и много не веган торти и ви уверявам, че тази не им отстъпва по нищо.
Напротив, толкова е вкусна, че не се сещам за толкова ароматен блат сред стандартните, които съм приготвяла преди.
Използвах манов мед, който има специфичен вкус, но можете да използвате и друг вид.
Видът на сладкото също оставям на вашия вкус, аз използвах ягодово, което кореспондира чудесно с останалите съставки.
За декорация използвах страхотен истински шоколад, приготвен от много, много какао, а не от  някаква странна смес от химични съставки.
Тортата е приготвена с подбрани продукти, в нея няма вредни елементи и консерванти и определено е подходяща, освен за вас, и за децата ви.


Медена торта с шоколад, домашно сладко от ягоди и ядки






Продукти:

2 чаени чаши пълнозърнесто пшенично брашно
2/3 чаена чаша олио шарлан
1/3 чаена чаша сусамово олио
1 чаена чаша ядково прясно мляко (соево, бадемово или от кашу)
манов мед на вкус (около 5 с.л.)
екстракт от ванилия
ром
щипка хималайска сол
1 шепа сурови орехови ядки
1/2 чаена чаша сушени червени боровинки
1 чаена лъжичка канела
био бакпулвер (ако използвате обикновен, сложете 1 пакетче)

1 бурканче от бебешко пюре с домашно сладко от ягоди

за декорация:
био шоколад
био мюсли (шоколад, лешници, овесени ядки)

кокосова сметана (от кокосово мляко)




Сложете всички съставки без ядките и боровинките и разбъркайте в дълбока купа до смесването им.
После прибавете и тях и разбъркайте с шпатула.
Изпечете в намазана с олио и поръсена с малко брашно кръгла тава с диаметър около 26 см в предварително загрята на 180 градуса фурна.





След като блатът е готов, оставете го да изстине напълно.
Срежете го напречно на 2 части и намажете долния блат с ягодовото сладко.
Сложете върху него другия.
Намажете тортата с малко кокосова сметана, която се приготвя така:
Оставете консерва с кокосово мляко (в никакъв случай да не е light вариант, не е подходящ) в хладилник за една нощ.




На другия ден без да разклащате консервата я отворете и изгребете образувалата се отгоре бяла смес, без да вземате от утаилата се вода.
Разбийте с миксер и ще получите вкусна кокосова сметана.
След като намажете тортата със сметаната, по желание я намажете с разтопен веган шоколад, а след това поръсете с био мюсли по ваш избор.





3 коментара:

  1. Рони, направо ще нагълтам лаптопа! Страхотни снимки! Ще опитам рецептата ти, когато имам някой специален повод:) Понеже спазвам християнските пости съм имала възможност да се убедя, че веган ястията са си съвсем пълноценни и като хранителна стойност и като вкусови качества. Това, че са в пъти по-здравословни е отделен въпрос:) Не се нервирай на хората, които се отнасят с пренебрежение към веган философията (защото за мен веганството е много повече от хранителен профил). "Можеш да заведеш коня до извора, но не и да го накараш да пие":) Аз лично ти благодаря, че популяризираш веганството. Много научих от теб в тази посока:) Желая ти много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Сънувам го, това е един от най вкусните сладкиши които съм опитвала, Благодаря, Ронка!
    Непременно ще го приготвя!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубава рецепта,но незнам дали ще намеря тези видове брашна...живея в Германия и ми е малко сложен превода

    ОтговорИзтриване