вторник, 2 април 2013 г.

Суров шоколад с мака, годжи бери и кашу




Ако обичате само млечен шоколад и не ви пука дали приемате или не консерванти, то тази рецепта не е за вас.
Ако държите на здравословното хранене, ако подбирате внимателно всички продукти, с които се храните и ви е грижа за всяка една съставка, ако обичате истинския вкус на какао, ако консумирате супер храни и вярвате в тяхната сила, то тази рецепта е точно за вас.
Доскоро не обичах тъмния шоколад.
Да, но вече го обожавам.
Много неща се промениха в мен, във вкусовите ми предпочитания и рецептори и шоколада е едно от тях.
Може би, защото този се роди в моите ръце- направен с внимание, желание и отношение и само с качествени съставки, за мен е един от най-вкусните, които съм опитвала.
Ако решите да опитате и вие, моя съвет е да бъдете много внимателни с разтопяването на какаовата паста и кокосово масло- да не превишите температурата, за да си останат те сурови и да се възползвате от всички полезни вещества в тях.
Нужна ви е формичка за шоколад, малко продукти и много любов.
Всички продукти можете да намерите в био магазините в страната.


Суров шоколад с мака, годжи бери и кашу





Продукти:

50 грама какаова паста (био, сурова)
3 супени лъжици годжи бери
1 пълна супена лъжица  кокосово масло
1 чаена лъжичка мака
2-3 супени лъжици счукани какаови зърна
4-5 супени лъжици нарязано на парченца сурово кашу
нерафинирана кафява захар  на вкус (алтернативи- стевия, агаве)
ванилия
ром (по избор)






На водна баня на много слаба температура разтопете какаовата паста и кокосовото масло.
Не позволявайте на продуктите да завират или да бъдат подложени на висока температура.
Имайте търпение и ги разтопете бавно.
Добавете захарта и разбъркайте добре. Внимавайте с нея, защото изисква особено внимание- има риск от прекалено подслаждане (след стягане на шоколада се променя вкуса и силата й), а и тя самата си остава леко хрупкава в текстурата на шоколада.
Ако желаете, можете да подсладите с агаве или стевия, с тях текстурата на шоколада става по-гладка).
Скоро ги комбинирах и получих чудесен резултат


После прибавете и останалите продукти и изсипете сместа във формите за шоколад.
Приберете в хладилник да стегнат шоколадите и после хапнете смело.


10 коментара:

  1. Ще го пробвам задължително! Не внимавам за всяка една съставка от храната ми, но пък винаги съм обичала натурален шоколад и натурално какао - вкусът не мога да го заменя с нищо! А и не съм опитвала суров шоколад... Звучи много интересно и полезно. Обичам повечето суперхрани, но не мога да си ги позволявам ежедневно, защото ми идват свръх на бюджета. Както и да е:) Благодаря за интересната цецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Рони, рецептата ти е много добра, по-апетитен шоколад не съм виждала, честно!!! За здравословен е ясно :)

    Поздравления за линията, която следваш :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ал, ще се радвам да ти хареса шоколада.;)
    Относно цените, да, не са евтини, но това е, защото масово хората и правителствата не подкрепят био земеделието. Тогава цените ще паднат и ще станат достъпни. Но сякаш някой има интерес това да не се случи.
    От доста време, ако вляза в стандартен магазин, си тръгвам най-много с кухненска и тоалетна хартия, направо се усещам как се чувствам нелепо, защото нищо не желая да си купя от подобни места. Да не говорим и че премахнахме напълно много продукти от семейната трапеза. И дефакто, математически изчислено накрая месечно виждам, че сме дали същите пари за био продукти, каквито давахме, когато се хранехме вкъши с месо, риби, полуфабрикати, млечни и сладкарски продукти и сие изделия от търговската мрежа.:)

    Инче, добре дошла си отново. Може да не ям това онова вече, но ти си ми блог колежка-слабост и много ти се радвам.:) Благодаря ти за подкрепата.:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Много е жалко това, че като че ли никой не го е грижа за здравето на хората - т.е. умишлено се пречи на падането на цените на биохраните. На мен няма как да ми излезе сметката в края на месеца, ако купувам само био, защото по принцип се храня скромно - сезонни плодове и зеленчуци, варива... Месо не ям, единственият "лукс", който си позволявам е качественият шоколад, че не мога без какао:) Все пак ми се ще да вярвам, че популяризирането на истински полезната и качествена храна тепърва ще даде някои положителни резултати, като например по-отговорни фактори да се замислят малко повече за здравето на хората - защото от качеството на храната зависи и нашата работоспособност, например... Не ми се задълбава в подобни теми под тази красива публикация:) Желая ти усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей :)

    И аз обичам да правя различни видове суров шоколад - по-мек, твърд, с различен пълнеж ... прекрасно е като си го създаваш сам :)
    Исках да те питам нещо - от къде си си купила формата за шоколада? Намирам разни форми за бонбони, но не и за шоколад на блокчета ...

    Камелия :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ками, здравей.
    Дала съм линк към магазина, от който съм купила формичките- просто натисни линка (думите в синьо).:))

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за рецептата!
    Моля, ако някой е опитвал да приготви шоколада със стевия нека сподели количеството и рецептата си.

    ОтговорИзтриване
  8. Дали ще се получи, ако какаовата паста се замени с шоколадов чипс? Ясно, че няма да е веган съвсем, но поне ще е домашен вариант?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,интересувам се колко шоколада излизат от посоченото количество продукти.

    ОтговорИзтриване