сряда, 16 ноември 2011 г.

Rigo Jancsi




Все така правя-трудните торти ги започвам по-охотно, а лесните рецепти все ги отлагам.
Та, такъв е случая и с днешния десерт.
Много е лесен за приготвяне, на всичкото отгоре е и много вкусен и се чудя защо го бавих толкова време.
Отдавна стои в списъка ми с рецепти за приготвяне и си чакаше ли, чакаше.
Е, дойде му и на него времето.
Сега да ви напиша и малко исторически факти, дано да не ви е скучно, но е добре такива стари рецепти да си вървят ръка за ръка със своята автентична история.
Rigo Jancsi е традиционен унгарски и виенски десерт.
Накратко, представлява кубче от два меки тънки блата и много крем от сметана и шоколад.
Придобива популярност доста отдавна в бившата Австро-Унгарска империя и е кръстен на Rigo Jancsi- известен цигански цигулар (1858-1927), който успява да прелъсти и да се ожени за Clara Ward  Princess de Caraman-Chimay, единствената дъщеря на американския милионер от Детройт капитан E.B.Ward, белгийската Princesse de Caraman-Chimay-титла, която придобива покрай първия си съпруг .
В книгата Flavors of Hungaryдесертът е записан като "Gypsy John."






Клара и Jancsi се срещат през 1896 г., докато Rigo Jancsi свири на цигулка в ресторант в Париж, където Клара вечеря със съпруга си, принц Джоузеф. 
Между1896 и 1898, вестниците пишат подробно за брака на primás цигуларя Rigo Jancsi и принцесата. 
На тяхната сватба този сладкиш е тортата, която носи името на  Rigo Jancsi, и е в чест на романтична им любовна история. 
Източниците все още не могат да се споразумеят за произхода на сладкарското изделие.  Някои твърдят, че Rigo е създал сладкиша заедно с неизвестен готвач, за да изненада Клара, други твърдят, че Rigo Jancsi е купил този сладкиши за Клара и сладкарите са  го нарекли след това Rigo Jancsi .
И макар че, щеше да е добре да си имаме happy end, той е невъзможен, имайки предвид това, че бракът им не процъфтява дълго време, заради изневерите на кръстника на днешната ми рецепта.




Rigo Jancsi






Продукти:


за блата:

5 яйца

7 супени лъжици захар

9 супени лъжици бяло брашно

1 пакетче бакпулвер Д-р Йоткер

1 пакетче краве масло (125 грама)

4 супени лъжици какао



за крема:

500 грама течна сладкарска сметана

300 грама шоколад

1 пакетче краве масло



кайсиево желе или конфитюр по желание



за глазурата:

100 грама млечен шоколад

50 грама краве масло












Включете фурната на 190 градуса.
Покрийте дъното на квадратна тава (23 Х 23 см) с хартия за печене и напръскайте със спрей за печене или намажете добре с масло стените и дъното на тавата, а после набрашнете леко.
Разбийте яйцата и захарта на сняг.
Прибавете мекото краве масло и отново разбийте добре.
Смесете брашното, какаото и бакпулвера и започнете да прибавяте постепенно, докато се усвои напълно и се получи гладка смес.
Изсипете сместа в тавата и сложете в предварително загрята фурна.
Няма да се изморя да повтарям, че загряването на фурната предварително е изключително важно.




Изпечете блата, но го наблюдавайте, не трябва да се препича, напротив, трябва да остане мек и крехък.
Проверявайте с клечка и когато е суха, спрете фурната и отворете вратичката й, за да спре печенето.
После извадете блата и го оставете да изстине напълно.




Докато изстива нека да приготвим крема.
Разбийте сметаната добре.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня.
Оставете ги да се охладят и ги прибавете към сметаната.
Разбийте добре.
Извадете блата от тавата и я почистете от хартията и мазнината. 
После разрежете напречно на две еднакви части блата.
Поставете първия блат на дъното на тавата, намажете го с кайсиево желе, ако ви допада този вариант. 
Така е в оригинал, но аз го пропуснах, защото не е мой тип такъв тип съчетаване на аромати.
После изсипете всичкото количество крем и покрийте с другия блат.
Постарайте се да го сложите така, че отгоре да остане гладка част от блата, за да може сладкиша да изглежда добре накрая.
Разтопете шоколада и маслото за глазурата и намажете сладкиша отгоре.
Оставете на хладно да престои.
Сервирайте нарязано на квадрати или правоъгълници.



19 коментара:

  1. Рони, не си падам по шоколада но този сладкиш е неустоим! Страхотно представяне!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна идея и чудесно изпълнение!
    Красиви снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Рони,страхотна презентация и чудесна торта!
    Прекрасна е като изпълнение и вкус!
    Пожелавам ти чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. А у нас всички си падаме по шоколада :)) Страхотно шоколадово предложение, Рони, че и лесно и ти се чудя защо си го отлагала толкова време?!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Милост нямаш, ей!!! Ще те кръстя Желязната Лейди, да знаЙш :)))
    Пърфект отвсякъде!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Ронка,невероятен сладкиш-усещам топенето му в устата....обичам този момент...
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудно!Аз,много си падам по шоколадовото!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох,толкова вкусно изглежда....може ли да се почерпя с едно голяяяяямо парче?!

    ОтговорИзтриване
  9. Бързо, лесно, вкусно:) И... красиво! Рони, щом не обичаш съчетанието от шоколад и кайсиево сладко, значи ли, че това е причината да не приготвиш прочутата торта Sacher?

    Поздрави: Александра

    ОтговорИзтриване
  10. Радвам се, че приемате положително предложението ми, благодаря ви.:))))
    Sacher никога, ама никога не ми е харесвала като торта, да.:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Прекланям се пред талантите които имаш.Толкова финес лъха от всичко което правиш.

    ОтговорИзтриване
  12. Рони, великолепно шокаладово разкошество си приготвила, ако подхвана от единия край тавата...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. О, това си е направо "любов от пръв поглед" сладкиш! Точно като за мен, непоправим шокохолик :-) Чудесни снимки, Рони!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  14. Рони,много ми беше интересно,и в никакъв случай досадно да прочета предисторията на днешния ти десерт!Винаги разказваш толкова увлекателно и чета с лекота!
    Сочно парченце от този десерт бих си хапнала с наслада!

    Пожелавам уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна си, Рони! Винаги, когато се запаля по нещо, представено от теб, става сполучливо и най-важното - много добре ме напътстваш с мерките - обичам да са с лъжици и чаши, а не грамове! :)Този сладкиш изглежда превъзходно, само искам да попитам - какъв шоколад използваш за блата - черен или млечен?

    ОтговорИзтриване
  16. Ох, това ще е следващото твое предложение, което ще опитам. Неустоимо изглежда! Като един фен на шоколада, няма как да го пропусна. Съчетанието с кайсиево желе на мен ми допада. Много обичам шоколад + кайсиево сладко.:)

    ОтговорИзтриване
  17. Толкова примамливо изглежда това шоколадово изкушение...! Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Рони! Аз съм нова тук,но съм меко казано впечатлена от сайта ти! (надявам се,че мога да се обръщам на Ти) От около седмица, когато го открих чета рецептите и съм прочела почти всички, вчера направих шницелите, а днес лазанята със сметана и този страхотен сладкиш! Стана страхотен!Много благодаря за чудесните рецепти, направила съм си един доооста дълъг списък от твоя списък и мисля да го докарам до край. поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Вероника, даде ми една наистина добра идея за тазгодишния Ивановден:) Поздрави от Варна!:)

    ОтговорИзтриване