петък, 21 януари 2011 г.

Грахамови медени крекери с Гхи

Време е да попълня и здравословния и диетичен раздел с нова рецепта.
Всички сме имали периоди, в които се измъчваме с диети, всички сме имали моменти, в които ни се е хапвало нещо сладко, но в близкия магазин не сме намирали нещо хем вкусно, хем подходящо.
Предлагам ви рецепта за едни страшно вкусни медени крекери, които ухаят невероятно.
"Ама, то има мед и масло, каква диета?"- навярно ще възкликнете.
Диетата не означава глад, тя не трябва да ни измъчва и да ни натоварва психически.
Ключът е в правилното хранене и в използването на правилните продукти, а не в лишаването от храна.
Качественото краве масло, каквото е индийското масло Гхи, се различава от своите събратя и е изключително полезно, а освен това не променя структурата си при термична обработка (няма  канцерогенен ефект, както при останалите мазнини).
Освен това Гхи защитава организма ни от вредното действие на свободните радикали.
Помага и за храненето на клетките.
Маслото Гхи ускорява всички стадии на храносмилането и увеличава метаболизмът, способстващ изчистването на тъканите от шлаките.
Дори се приема на гладно, като лекарство при стомашни проблеми.
Полезните качества на меда са познати на всички.
А когато към всичко това прибавим и едно качествено грахамово брашно, то тогава нашите крекери се превръщат наистина в нещо много здравословно.
А всички, които ми се доверят и направят крекерите, ще се убедят, че уханието, което ще се разнесе в кухнята им, ще ги направи изключително нетърпеливи да схрускат бързо няколко от тези ароматни бисквитки.
Съхранени в кутия, няколко дни подред грахамовите медени крекери ще са подходяща компания и за сутрешното ви кафе, ако оцелеят, разбира се, толкова време.:)
От тази рецепта аз получих около 40 крекера, но всичко зависи от това, колко добре ще разточите тестото и с каква големина ще нарежете крекерите.

Още информация за маслото Гхи:
Маслото гхи е краве масло, но преработено по специален начин. Вкусът и ароматът му са прекрасни-нежни и сладостни.
Това масло стои  в основата на аюрведическата кухня.
Според Аюрведа - най-древната индийска наука за здравето–това масло е един от най-полезните продукти, които могат да се консумират от всички.
Смята се, че то пречиства, разпалва метаболизма и изпълва съзнанието с чистота и радост от живота. Пречистено е, защото с термична обработка се изпарява водата, съдържаща се в него и се отделят белтъци Казеин. Съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма.
Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно чисто, за да се лекуват стомашни проблеми.
Използвано като основа за направата на масажни кремове, прави женската кожа гладка, свежа и кара погледа да сияе.
Добре се съчетава с ароматни субстанции от същите географски ширини- канела, шафран, пачули, сандал.
Деликатното масажиране на скалпа, слепоочията и „третото око” с масло гхи снема стреса, подхранва кожата и косата.
Всъщност, струва си да се замислим: как така всички индийци имат гъста и лъскава коса, при условие, че не живеят при най-щадящите климатични условия?
Гхи е подходящо и за хора с алергия към лактоза, тъй като е пречистено от нея.
Има нежен жълт цвят и много дълъг срок на годност, понеже не съдържа вода.
Спомага за клетъчната регенерация, еластичността на тъкъните и кръвоносните съдове и има благотворно влияние върху целия организъм.
В Индия се приготвя масло гхи, в което се запържват канелени пръчици, докато се развият и освободят напълно ароматния си потенциал.

Начин на приготвяне на Гхи

Използва се качествено несолено масло, най-добре от половин или 1 кг.
Като начало се поставя на слаб огън докато се разтопи.
Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета.
Когато вече е течно, топлината може леко да се засили, докато заври леко и забълбука.
Маслото все още има плътен бял цвят.
Започва да се образува пяна, която трябва да се махне.
Претопяването продължава средно между 40 и 60 мин за 0.5-1 кг масло, в зависимост от качеството на маслото.
Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното - това е именно белтъка, който в последствие прецеждаме.
Пречистеното масло има кекхлибарен прозрачен цвят и лек аромат на орехи.
Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и състава.
Когато знаете, че сте готови, прецеждате през марля или пластмасова цедка в чист стъклен или глинен съд, като го оставяте отворен, докато маслото се охлади.
След това съдът се затваря и се съхранява извън хладилник.
След няколко часа маслото се втвърдява, но съвсем не като това, което се продава в магазините. Има леко гранулирана текстура и много мек, приятен вкус.
По-различно от познатото ни и със сигурност много по-полезно.
Чудесно е да се носи на пикник или при пътуване, без да се страхувате, че ще се разтопи.
(източник: houseofsport.bg)


Грахамови медени крекери с Гхи




Продукти: 
(Адаптирано от Culinary in the Desert) 

240 грама грахамово брашно
55 грама бяло пшенично брашно
30 грама смлени сухи пшенични зародиши (по желание)
85 грама кафява захар
3/4  чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат
1/3  чаена лъжичка хималайска сол
1/6  чаена лъжичка канела
6 равни супени лъжици краве масло Гхи
2 пълни супени лъжици мед
3-4 супени лъжици прясно мляко
ванилия


Нарежете маслото на парченца, прибавете към него меда, млякото и разбийте с миксер.
В отделен съд смесете всички сухи съставки и започнете да прибавяте към маслената смес.
Месете до получаване на гладко тесто.
В началото ще изглежда сухо и ронливо, но след интензивно месене ще получите хубаво тесто.
Разделете го на 2-3 еднакви топки и го приберете в хладилника за около 30 минути да стегне.
Включете фурната на 180 градуса да загрява.


Изрежете парче кухненска картия и застелете дъното на най-голямата тава, която имате.
За разточването на тестото отново ще ви посъветвам да използвате сигурния и лесен начин- между две парчета найлоново фолио.
Застелете работния си плот с найлоново фолио и сложете едната топка тесто.
Покрийте я с друго парче найлоново фолио и разточете на много тънка кора.
Кората трябва да е с дебелина около 2-3 мм, защото тестото се надува при печене, а крекерите трябва да са тънки.
Останалото тесто приберете в хладилника, за да не омеква.
Нарежете разточената кора във формата на  крекери- правоъгълни или квадратни, вие решавате.
Направете декорация с помощта на вилица.
Подредете крекерите върху хартията за печене и ги сложете в добре загрятата фурна.
Печете, докато станат златисти, при мен бяха нужни около 17-18 минути.
Същото направете и с останалото тесто.
След издваждане от фурната, крекерите са крехки, след като изстинат стават твърди и хрупкави.



8 коментара:

  1. Ммммм...красиво изглеждат,затваряйки очи...усещам аромата на мед и канела как се понася...страхотни снимки..

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат прекрасно и със сигурност са много ароматни! :) Записах си рецептата и ще ги пробвам при първа възможност!
    Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са крекерите!
    Ех, да имах сега няколко за кафето...:)
    Определено ще ги имам предвид и за децата!

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Шеметно, шеметно, Рони! Снощи така ми се ядеше нещо хрупкаво, добре, че не влязох тук, че сигурно щях да извадя продукти и да почна да бъркам в купата :)))

    Снимките са много, много хубави!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, страхотни са крекерчетата! Рождният ми ден е скоро и съм замислила парти в офиса. Харесах си един пастет с риба тон и от известно време му търся "подложка" Идваш ми на помощ точно на време!

    ОтговорИзтриване
  6. Вероника,
    харесах новите ти предложения, но тези крекери ме грабнаха -
    чудесно предложение и прекрасни снимки!
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря и страшно се радвам, че харесахте крекерите.:))
    Поздрави на всички и приятна неделна вечер!:))

    ОтговорИзтриване