вторник, 31 август 2010 г.

Печена скумрия с плънка

Това може да е една от най - комерсиалните и обикновени риби , но за мен е една от
най - вкусните .
Независимо дали е печена с масло и лимон , задушена в тенджера с копър , консервирана или пък на скара , скумрията е тази риба ,  която не може да остави никого безразличен към аромата й .
Макар и със силна и леко неприятна миризма в сурово състояние , след преминаване на термична обработка , именно този вкусен аромат не може да бъде сбъркан с аромата на никоя друга риба .

Скумрията е стадна риба . Съществуват няколко вида , като масово разпространената у нас е обикновената ( или както ние я наричаме , черноморска ) . Именно тя няма плавателен мехур и й се налага да плува непрекъснато , за да не потъне на дъното . Точно факта  , че тя се движи непрекъснато , прави плътното й месо богато на мускулни протеини .
Тя е добър източник на витамините B3, B5, B6  и на минералите фосфор, селен и калий .
И въпреки , че скумрията е мазна риба , то нейните мазнини са изключително богати на омега - 3  мастни киселини .
След замразяване , скумрията губи част от вкусовите си качества .

Предлагам ви една много вкусна рецепта за печена скумрия с плънка , надявам се да отговаря на вашия вкус ! :)

( Извинете ме за снимките , тук заваля изведнъж , слънцето се скри и фотоапарата ми едва успя да заснеме и това :))

Печена скумрия с плънка

 



Продукти :
скумрия
домати 
кромид лук
чесън
магданоз
копър
хималайска сол
черен пипер
прясно изцеден лимонов сок
доматено пюре
зехтин

Изчистете рибата добре и направете дълбок джоб в областта на корема . Осолете я от всички страни и я поръсете с черен пипер .
Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета .
Нарежете и лука на лентички , а скилидките чесън  - на дребо . 
В дълбок съд сложете доматите , лука , чесъна , нарязания магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер .  
 

 

На дъното на тава постелете алуминиево фолио и го подгънете от всички страни , за да не изтича сока на рибата по време на печене . 
Напълнете скумрията с плънката .  Полейте я с прясно изцеден лимонов сок
и зехтин .
Печете на 200 градуса до зачервяване на кожата на рибата .





2 коментара:

  1. Мдаааа, направих и тази рецепта. Както можеш да се досетиш, Рони, стана мнооого вкусно! Аз, обаче, увих всяка риба във фолио и така пекох :) Получило се е страхотно. Говоря като наблюдател защото аз не ям риба, но семейството ми много обича и винаги се радва когато им готвя морско ястие. Благодаря ти още веднъж! :))))
    Мария, Варна

    ОтговорИзтриване
  2. Приготвих тази рацепта, но рибата замених с пастърва и резултата беше страхотен! Благодаря за страхотното предложение!

    ОтговорИзтриване