вторник, 3 август 2010 г.

Хляб " Мляко и масло "

Ако някой ми беше казал , че в 22 .00 часа вечерта ще меся и пека хляб,  нямаше да му повярвам.
Да, ама не!
Пекох , че пушек се вдигаше (това последното само образно казано , слава Богу:)).
Не знам дали ще ми повярвате,  но този хляб е някакво уникално вкусово съчетание между хубава пита , кроасани и козунак , невероятно вкусно нещо.
Бях приготвила и пържоли,  но изобщо не можаха да ме впечатлят на фона на това ароматно маслено хлебно творение.
А освен невероятния вкус,  хляба е и изключително лесен-просто смесваме всичко, чакаме и печем.

ПП .Извинете ме за качеството на снимките,  но имайки предвид ненормално късния час, в който правих хляба,  е разбираемо липсата на такова, нямаше как да се получат добре.
Важното е обаче, че хляба стана, както се изрази майка ми, нахално хубав.


Хляб " Мляко и масло "








Продукти :
500 грама бяло брашно240 мл  прясно мляко60 - 70  грама краве масло2 яйца ( единия жълтък за намазване )1 чаена лъжичка захар ( не много препълнена )10 грама сол ( или на вкус )1 пакетче суха маясусам за поръсване








Сложете в голям съд всички продукти и месете,  докато се смесят много добре. 
Покрийте с кърпа и оставете тестото да втаса поне 40 минути, да не засичаме минутите, но трябва да удвои обема си. 
Тестото трябва да е меко, леко лепкаво, няма да добавяме повече брашно в него, а само ще си помагаме с набрашняване на ръцете и на плота,  на който ще работим. 
Та така, да продължим.
Извадете го, размесете го пак малко върху набрашнена повърхност, оформете като хляб и го сложете в подходяща тавичка за печене.  
Оставете го да втаса още поне 30 - 40 минути покрит на топло (топлото е важно),  докато удвои обема си.
Загрейте добре фурната на 180 градуса.
Намажете втасалия хляб с жълтъка,  поръсете със сусам и печете около 30 минути (до готовност).











Това страхотно хлебче, което се късаше "на конци" като козунак,  беше изядено до трохичка с печени чушки и чеснови вратни пържоли,  които се приготвят така:
Осолете ги от двете страни, поръсете ги с черен пипер. 
В тиган с мазнина сложете малко скилидки чесън (с люспите)  да се запържат,  докато се ароматизира мазнината. 
Извадете чесъна и изпържете пържолките до златисто.



20 коментара:

  1. Нима има нещо по-хубаво от топъл домашно приготвен хляб ,от невероятния му аромат!А твоя е станал нахално хубав.Да ви е сладко!))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. А и много се допълва с тези ароматни сочни пържоли в компанията на печените чушки....)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее това се казва изкушение!
    Страхотно изглежда и като отявлен любител на тестени неща ще трябва да го изпробвам.
    Благодаря за рецептата!
    поздрави и пожелание за хубави и вкусни летнн дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Хлябът изглежда много апетитно, поздравления :)
    Би ли ми казала размерите на съдинката за печене, че на моменти имам проблем, защото едната ми сякаш е много тясна?
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, моята майка пак ме похвали, благодаря ти ! :)))

    Много сте мили всички , благодаря и на
    вас , Дани и Лети ! :)))

    Дани, тавичката е с размери 30 х 11 см , купих я от " Метро " . :)

    Лети, пожелавам ти едно весело , вкусно и слънчево лято и на теб ! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Забравих да ви кажа, че ако сложите сиренце или кашкавал в хлебчето, направо ще си стане една чудесна закуска . :))))
    Рецептата си е направо 2 в 1 - може да е или хлебче или закуска . :))

    ОтговорИзтриване
  7. Този хляб е ПРЕСТЪПНО вкусен! Снощи го замесих и тази сутрин го опитахме за закуска! Мммм... Невероятен. Единственият му недостатък е, че до довечера сигурно вече ще е свършил ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, че хубави думи, благодаря и на теб ! :))
    Днес ме зарадвахте с невероятни коментари ,СТРАХОТНО! ! ! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Впечатлена съм....от хубавия блог и приятно изненадана от теб Вероника, в тази ти светлина.:)
    Рецептата ме грабна веднага /падам си по месенето и уханието на ръчно правен хляб с подправки или без/!
    Поздрави от една нова твоя фенка! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ева, благодаря ти безкрайно за топлите думи ! :)) Надявам се да се чувстваш уютно тук ! :))

    ОтговорИзтриване
  11. Наистина е уютно и приятно, така се чувствам тук, в твоя блог, Вероника! :)
    Хубава вечер и топла и цветна пристигаща есен! :)

    ОтговорИзтриване
  12. И аз ти пожелавам много топлина в сърцето и в дома ти ! :))

    ОтговорИзтриване
  13. Имам всички необходими продукти и довечера мисля да направя хлебчето, изглежда вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  14. Успех и дано ти хареса ! :)
    Само как ще ухае в кухнята ти тази вечер ... :)

    ОтговорИзтриване
  15. Меся от 15 годишна / сега съм на 30 тихо да не чуе някой ; )/ и какво ли не ми е минало през ръцете, днес в търсене на нещо различно реших да пробвам този хляб.
    Е след любимата ми погача "Сидни" - аз съм си я кръстила така ,от баба е - та след нея това е най хубавото нещо което съм пекла.Супер поресто, леко, ПЪРХАЩО вълшебство.Незнам защо ми прилича на Тинкърбел от Питър Пан- така и съм си я кръстила.Всички я одобриха с ммммм, даже малкия който е на 1г. одобрително мляскаше.
    Със сигурност ще пробвам и още рецепти от теб.
    :)

    ОтговорИзтриване
  16. Рони, и тук да благодаря за вкусната /при мен/ питка с мляко и масло, която приготвих за деня на християнското семейство вчера. Чудесна беше!

    ОтговорИзтриване
  17. ХЛЯБА Е СТРАХОТЕН !ОТ КАКТО ВИДЯХ РЕЦЕПТАТА ВЕЧЕ Е ОСНОВЕН ХЛЯБ В НАШЕТО МЕНЮ !

    ОтговорИзтриване
  18. ХЛЯБА Е СТРАХОТЕН!

    ОтговорИзтриване
  19. Днес присъстваше на обяд заедно с кюфтенцата и ....май останах без думи да те хваля.

    ОтговорИзтриване
  20. Ох,в момента го пека тоя хлебец и направо обикалям фурната като гладно коте.Мисля,че ще стане страхотен

    ОтговорИзтриване