четвъртък, 15 август 2013 г.

Инес Субашка- когато душата гладува, тялото преяжда!




Попаднах на сайта на Инес Субашка съвсем случайно преди доста време и оттогава често надничам там, за да прочета поредната порция полезна информация, поднесена с много отношение, без авторката да пести от времето си, усилията си, енергията си и огромното си желание да раздаде на всички знанията си.
Винаги се усеща, когато някой гори в работата си, в хобито си, а когато двете неща са съчетани в едно, тогава става истинска огнена стихия.
Такава огнена стихия е и Инес- една на вид красива жена с мило лице, но със смело сърце и желязна двигателна култура.
Инес къса щедро от това, което е в душата й и го раздава безплатно на всеки, който е готов да чуе, види и осъзнае.
С огромна охота тя прие поканата ми да гостува и в моя блог, отново да раздаде искрено емоциите си и да сподели своите съвети с всички нас.
Ако ви интересува материята, посетете сайта й, там е истинско находище на полезни четива, които могат да разрешат не малко от вашите проблеми.
А Инес несъмнено винаги ще откликне на всеки ваш въпрос и апел за помощ.





Инес Субашка- когато душата гладува, тялото преяжда!



1. Има ли диета, чрез която може да се работи за изчистване на мазнини и постигане на релеф, без тя да влияе негативно върху здравето?
Разбира се, тя задължително трябва да бъде съчетана с усилени тренировки, но би било наистина полезно да споделиш с всички самия хранителен режим, който определяш като работещ в тази посока, но и щадящ здравето.

Ще прозвучи клиширано, но "диета" означава начин на живот, а не както масово се разбира- краткосрочно лишение, мъчение и гладуване, с цел да се поберете в дънките от миналото лято или да се разхождате по-слаби на морето.
Ключът към доброто здраве и добрата форма е истинската храна.
Тази, която човечеството консумира от векове наред и тази, на която гените ни са свикнали да функционират по най-благоприятния за здравето ни начин.
Истинската храна е тази, която ще намерите в периферията на магазина- месо, яйца, зеленчуци, плодове, сурови ядки.
Истинската храна е тази, която никога никой не рекламира, а всички трябва да ядем.
Единствения начин да постигнете дългосрочни резултати, като същевременно се наслаждавате на "пътешествието" е, като решите да ядете само храна, която дава необходимото на организма ви, а не такава, която го ограбва.
Единствения начин е да превърнете храненето в нещо ценно, важно, нещо към което подхождате с отношение, а не просто, като поредния заместител на скуката или отдушник за проблемите.
За мен хранителен режим, базиран на храните, които споменах е единствения начин да постигнете желаната форма, и то без да се чувствате лишени и измъчени.
Трябва да превърнете храненето просто в начин на живот, а не в купища схеми, правила и методики.
Вместо да мисля как "не мога" да ям това или онова, аз просто съм взела решението, че ИЗБИРАМ да ям истинска храна, която да поддържа тялото ми здраво, така че то да ми служи, като верен другар и надежден инструмент за постигане на всяка една цел, която си поставя в живота.
Защото пред здравия човек, ограничения не съществуват.
Когато човек осъзнае това, никога повече не би обидил себе си и не би пренебрегнал тялото си, тъпчейки се с боклучава храна.





2. Какво е мнението ти за ВМ-НВД (високомазнинна-нисковъглехидратна диета)? ВБ-НВД (високобелтъчна-нисковъглехидратна диета) или ВМ-НВД препоръчваш? Плюсове и минуси на всяка една от тях?

За тези, които са попадали на блога ми, вероятно знаят, че аз се храня ВМ-НВД.
Т.е.  мазнините са основния ми източник на гориво, а въглехидратите ми идват само от разнообразни зеленчуци- предимно всякакви зеленолистни, гъби, чушки, краставици, броколи, тиквички, карфиол, домати и понякога моркови.
Високо-белтъчната диета сама по себе си е нелепа и макар и да можете да свалите килограми с нея, тя е далеч от здравословна.
Трябва да разберете, че здравословното хранене не е чисто и просто само за отслабване, а именно за здраве.
Каквато и диета да следвате, ако до този момент сте се тъпчели с вредни храни, драстичната промяна и ограничаването им ще доведе до загуба на килограми, а не магическите способности на конкретната диета.
Темата за мазнините и въглехидратите, като основен източник на енергия е доста
всеобхватна и мисля, че мога да напиша цяла книга по въпроса, затова, за да не задълбавам тук, можете да прочете ето тези статии:

ТУК и ТУК

и да добиете представа, защо смятам, че мазнините са предпочитаното гориво за организма.
Единствено искам да спомена, че "мазнините са вредни" е мит, който по мое мнение е докарал обществото до сегашното положение- наднормено тегло и редица заболявания.
Мазнините са жизненоважни за организма.
Участват в синтезирането на хормоните и са необходими за усвояването на витамин А, Д, Е и К, т.нар. мастноразтворими витамини.
Знаете, че в днешно време всеки втори човек има хормонални проблеми... струва ми се нормална последица от масово разпространената диета, която пропагандира ограничаване на мазнините и консумиране на въглехидрати.
И последно. Нали знаете как организма прави всичко възможно, за да гарантира своето оцеляване?
Тогава не ви ли се струва странно, че тялото ви преобразува повечето излишни калории под формата на мазнини, за да си подсигури енергия за бъдещи периоди, в случай, че попаднете в ситуация, където ще гладувате?
Тялото винаги се стреми към оцеляване?
То трупа мазнини, за да го гарантира?
Тогава как е възможно "умната машина"- тялото да се запасява с нещо, което се проповядва "за изключително вредно, направо смъртоносно"?
Така че отговорът ми е каквото и да правите, хранете се ВМ-НВД.



3. Срещам противоречиви мнения, относно кардиото, какви са твоите препоръки за по-висока ефективност- времетраене, интензивност?

Не че винаги се опитвам да се придържам към мнение, противоположно на общоприетото, но някак си така се получава.
Аз кардио не правя.
Спорадично се случва да плувам, просто защото съм тренирала плуване и самият спорт ми харесва, но иначе съм привърженик на кратки, интензивни тренировки с тежести.
И под тежести нямам предвид розови гирички, а големи тежести.
Трудно е да промениш мнението на хората и да ги убедиш, че нямат нужда от кардио и че тежестите са ключовият фактор, който им е убягвал през годините, за да постигнат целите си.
Затова ще пропусна хилядите обяснения и аргументи и ще кажа, че моите резултати и резултатите на хората, с които тренирам са достатъчно красноречиви и най-доброто доказателство, че това, в което вярвам и казвам не са празни приказки, а ефективният начин за постигане на резултати.
И най-хубавото е, че не отнема много време- аз тренирам 3 пъти в седмицата по 45-60 минути с тежести и понякога още един ден плувам.



4. Не малко пъти съм чувала дами да споделят, че ще започнат да приемат L-carnitine, без обаче да комбинират приема му с тренировъчен режим и виждам как очакват чудеса от своето бъдещо начинание. Макар че съм лаик, знам, че това е абсолютно безсмислено и безрезултатно, но ще бъде интересно и много полезно, ако ти от позицията на професионалист формулираш тезата си по въпроса.

Тезата ми за добавките... те са просто добавки, а не спасителен пояс, както всички ги приемат.
 "Обожавам", когато някой ми пише как пие фет-бърнър, L-carnitine, протеин и т.н., а в същото време диетата му е под всякаква критика и ме пита какво да прави.
Когато кажа да зареже добавките и да започне всъщност да се храни, получавам отговор "Ама,  аз нямам пари за месо и яйца!"
В такъв случай питам "Сериозно? А как тогава имаш пари за всички тези добавки?"
Храната е най-силният ни инструмент що се отнася до това да поддържаме тялото си здраво и в добра форма.
И е един от най-лесно управляемите.
Понякога се питам защо доброволно се отказваме от силата си да определяме какво слагаме в чинията си и се превръщаме в роби на добрия маркетинг и прахосваме парите си за таблетки, които не вършат работа?
Така че отговорът ми е- зарежете L-carnitin-a, набавете си истинска, питателна храна.
И преди да ми кажете, че се храните добре, но нямате резултати, ще бъда груба и ще ви прекъсна, като ви кажа, че до сега никога не ми се е случвало някой да каже как се храни перфектно и тренира супер, но няма резултати... и да се окаже прав.
Определено се оказва, че е в голяма заблуда!




5. Имаш ли дни, в които си позволяваш забранени храни и ако да, как точно протича той? Има ли все пак някаква дисциплина и през този ден или е напълно свободен?

Преди години, когато започнах с режимите и нямах сегашните си познания, когато хранителния ми режим беше просто с цел отслабване, а не по-добър начин на живот и по-добро здраве, имах такива дни и това беше най-големият ми кошмар.
Обикновено прерастваха в ден за ядене на всичко, което не съм яла цяла седмица и освен, че на следващия ден се чувствах  като парцал от вредната храна, която съм изяла, психиката ми доста страдаше.
Един ден, след едно такова хранене, се чувствах супер зле.
Събудих се и си казах, че никога повече не искам да се чувствам по този начин.
Събудих се и си казах, че само човек, който не се понася, който не се харесва и който не се интересува от себе си може да си причинява това.
Осъзнах, че когато душата гладува, тялото преяжда и взех решението, че притежавам разум и не е зле да го използвам.
Тогава реших, че ИЗБИРАМ да се храня само с храна, която ме кара да се чувствам добре, жизнена и енергична, за да мога после да правя и да постигам неща, които да "хранят" душата ми и да не се стига до крайности.
Е, вече 13-14 месеца по-късно не съм хапнала нито троха различна от свинско месо, яйца, бекон, зеленчуци, сурови ядки, риба, авокадо, и от време на време плодове.
Когато вземеш такова решение откриваш истинския вкус на храната и установяваш какви чудесни неща можеш да си приготвяш само с истински продукти.
Ти самата знаеш какви чудесни десерти могат да се приготвят със сурови ядки, стига да развихриш въображението си, така че смятам, че няма нужда от такъв ден.
Ясно ми е, че са малко хората, които ще се събудят днес, ще си кажат: "Край! Повече няма да ям такива неща и повече няма да погледнат назад."
На мен също ми отне време.
Беше един дълъг път, където ту ходех по правилната пътека, ту пропадах в пропастта.
Но никога не се отказах и днес съм изключително доволна от това, което правя, начина, по който се чувствам и това, което постигам.




6. Твоите съвети за спасяване от "ефекта на платото"- достигането до момента, в който въпреки усилията и спазването на диета, организма влиза в застой по отношение на свалянето на излишните кг.

Няма да стигате до плато, ако спрете да следвате диети и превърнете храненето и движението в начин на живот.
Когато това стане част от вас, а не мисъл, която да обсебва ежедневието ви и да контролира ума и действията ви, влизането във форма става фасулска работа.
Просто го приемете, като доживотен проект- всеки ден се събуждайте решени да давате най-доброто от себе си и да правите най-доброто за тялото и здравето си.
Тогава всичко ще се получава лесно.


7. Какво е мнението ти за хранителните добавки?

Вече споменах какво ми е мнението, така че няма да ви занимавам повече с тази тема. Запомнете, че те са добавки.
Те са нещо допълнително, а не нещо, върху което да базирате прогреса и очакванията си.



8. Какво би посъветвала всички, които имат нужда да ускорят метаболизма си?

Да спрат да консумират храни, които го повреждат.
Да почнат да ядат само истинска храна.
Да не изтезават тялото си с безкрайни кардио маратони, а да се концентрират върху кратки и интензивни тренировки с тежести.
Да водят по-активен начин на живот, който не е свързан само с тренирането, а просто да ходят повече, да се качват по стълбите, да ходят на походи.
Винаги, когато видят лост да се опитат да се наберат, да се обърнат на стойка на ръце на някое дърво или защо пък да не направят някой пистолет! ;)





Ето и три рецепта от Инес.


Безглутенова плодова торта- без печене


Снимка: http://www.followthefruitfly.com

Необходими продукти:
8 фурми
150гр. кокосови стърготини
Плодове- 1 банан, ягоди, киви, боровинки, праскова
Начин на приготвяне:
1. Нарежете банана на парчета и го наредете по дъното и страните на съда.
2. В блендера, сложете фурмите и кокоса и разбивайте, докато се получи нещо, като лепкаво тесто. Отделете 2/3 от сместа и я разстелете върху бананите.
3. След това нарежете останалите плодове и започнете да ги редите един върху друг в съда. Когато съда се запълни, покрийте с останалата част от сместа (фурми и кокос).
4. Декорирайте с други плодове.



Здравословен шоколадов пудинг с авокадо


Снимка: www.thischickcooks.net

Необходими продукти:
1 авокадо( по-меко)
1 ванилия
50-60гр. натурално какао
1 с.л. мед( ако предпочитате по-сладко може и 2)
6 с.л. мляко(кокосово или краве)
Начин на приготвяне:
Сложете всичко в блендера. Когато сместа стане гладка и еднородна, пудингът е готов. Декорирайте със сурови ядки.


Бананов чиа пудинг (без глутен)


Снимка: http://tasty-yummies.com


Необходими продукти за 3 чаши:
120 гр. кокосово мляко
120 грама бадемово мляко
2 банана
2 ванилии
3 големи фурми без костилки
2 с.л. чиа семена
Начин на приготвяне:
1. Пюрирайте банана и фурмите.
2. Добавете млякото и ванилията. Разбъркайте добре.
3. След това добавете чиа семената.
4. Оставете сместа в хладилника за няколко часа.
5. После изсипете в чаши и декорирайте по желание.



8 коментара:

  1. Много полезен пост! Благодаря за споделеното, Рони! Точно в този период от живота си имах нужда от това. :)

    ОтговорИзтриване
  2. е нали уж месото беше вредно?

    ОтговорИзтриване
  3. Това дали да се консумира месо е въпрос на личен избор и преценка.
    Инес е решила да гради своите резултати с негово участие. Това не значи, че без месо човек не може да положи усилия и да се погрижи за фигурата си, получавайки не по-малко успехи. Ако след цялото това интервю с полезни съвети и мотивиращи насоки ви се прииска просто да напишете осезаемо заядливия си коментар, жалко. Но не за мен, нито за Инес.
    Опитайте се да погледнете отвъд "месото" и ще видите много по-важни неща, които момичето е положило усилия да каже на всички.
    Поздрави и повече позитивизъм.

    ОтговорИзтриване
  4. Научих толкова много, прочетох толкова нови и непознати за мен неща. Мога само да ви благодаря, Рони, Инес! Досега не съм навлизала задълбочено в тази тема, просто защото инфото, което се поднася навсякъде е много противоречиво, но Инес наистина споделя друга гледна точка и това много ми допадна. Поздрави и на двете ви и се радвам, че споделихте това с нас!

    ОтговорИзтриване
  5. Забелязах тази красива и силна дама още от предния пост и много се впечатлих. Борбеността, която лъха от нея, съчетана с позитивизъм и жизненост... Прекрасно! Блогът винаги ми е бил интересен, но в последно време е и силно информативен. Толкова интересни хора видях за първи път тук - Деси, Ванилка, Инес - всичките красиви, жизнени, целеустремени! Аз съм малко по-колеблива и вашият пример ме вдъхновява. Благодаря ви, момичета, че споделяте всичко това с толкова емоция и отношение. Но пък, нали когато човек е щастлив, му се иска да споделя, споделя, споделя:)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за интересната и полезна статия, Рони и Инес!
    Въпреки че доста се различава от моя начин на живот и разбиране (веган диета и тренировки без тежести), оценявам високо мотивацията и позитивизма на това момиче.
    Отново се убеждавам, че няма общовалидни правила, а всеки трябва да открие своя начин. На мен например са ми противопоказни вдигане на тежести и високоинтензивно кардио(по ред причини), но с помощта на плуване, йога и кратки тренировки със собствено тегло, както и веган диета с много плодове, зеленчуци, зърнени и бобови, се чувствам добре в кожата си. А хората казват и че така изглеждам:), макар и без силно изявена мускулна маса, по-скоро залагам на гъвкавост и издръжливост.
    Но каквото и да изберем, крайният извод според мен е, че храната трябва да е истинска, и да се движим всеки ден!
    Бъдете здрави и духовно сити! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мисля, че въпросът не е с кои храни се чувстваме добре, а докъде ще доведе приемът на определените храни (според личния избор) в здравословно отношение.
    Само времето ще покаже.
    Харесвам Инес и съм съгласна на 100% с написаното от нея. Друг е въпросът дали аз предприемам нещо в тази насока, но за мен това е правилният начин на живот, ако човек иска да е физически и психически здрав.
    Благодаря, Рони, за прекрасната гостенка :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много полезна и интересна статия, благодаря ви момичета! А рецептата за банановия чия пудинг е супер. Вече я опитах и страшно ми хареса.Вкусно и полезно!

    ОтговорИзтриване