събота, 23 февруари 2013 г.

Крекери от лимец и сушени домати




Подобни крекери можете да приготвяте с разнообразни продукти- семена, зрънца, сушени зеленчуци, ядки и т.н.
В любимите ми сайтове recipemagician.com и desilifestyle.net  можете да видите и други варианти и да експериментирате.
Тези крекери заместват напълно хляба и са абсолютно и категорично здравословни.
Можете да ги сервирате към готвено ястие, като добавка към салата, предястие или да ги намажете с някой вкусен суров пастет или дип.
Опитайте, сигурна съм, че ще се превърнат в любими на вашето семейство.


Крекери от лимец и сушени домати


Продукти:

200 грама покълнали зърна лимец
една шепа сушени домати
хималайска сол на вкус
2 супени лъжици зехтин
босилек
3-4 скилидки чесън
сусамови семена
една шепа ленено семе
1 шепа конопени семена
1 шепа слънчогледови семена






Сложете семената лимец за покълнат за няколко дни. Обикновено са нужни 2-3 дни.
След като семената са покълнали, сложете всички съставки с изключение на сусама, конопените семена и слънчогледа в блендер и смелете.
Накрая добавете и семената и омесете добре.


Пригответе си голяма тава и я застелете с хартия за печене.
Разточете тестото на тънка кора и го нарежете на малки правоъгълници.
Сушете крекерите във фурна (ако нямате дехидратор) на 45-50 градуса, докато се изсушат.
От време на време ги обръщайте по няколко пъти по време на сушенето.
Съхранявайте в добре затворена кутия готовите крекери на тъмно и хладно място.





7 коментара:

  1. Здравей Рони,

    толкова ти се възхищавам за трансформацията , която правиш , по отношение на храненето.
    Вече направих новите рецепти , които пусна . Сега съм купила продуктите за крекерите , но понеже съм начинаеща един глупав въпрос , как си направи кълновете ?

    Благодаря за публикациите за супер храните!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, много ти благодаря за милите думи.:)
    Не е глупав въпроса ти, не се притеснявай, наистина си има тънкости и аз самата тепърва се уча и ги усвоявам.:)
    Давам ти линк да прочетеш как се правят кълнове от лимец- идеята е семенцето да се разпука леко и от него да се покаже " нов живот" малко кълнче.:)
    http://limec.biz/retzepti-s-limec/10-kak-naj-lesno-se-pravyat-kalnove-ot-limetz.html

    ОтговорИзтриване
  3. Рони,

    много благодаря , за бързия отговор.
    Стана ми ясно.
    Но както си мислех , че всичко съм си купила,сега виждам , че си писала 200гр.лимец , а аз съм си взела 100гр. С по малко ще станат ли крекерите?
    След 4 дни ще пътувам на далече и исках да си ги взема с мен.

    Благодаря ти !
    Хубав и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
  4. Със 100 грама лимец ще стане половин тава крекери (тавата, която е към фурната, правоъгълната).
    За един човек мисля, че няма да е лошо количество.:))
    Усмихнат ден и на теб. :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Рони,

    пак съм аз , надявам се с последен въпрос.

    Някои от другите семена , трябва ли да накисвам предварително ?

    В неделя правих Кодрит Кодир за мъжа ми и родителите ми , много ми е приятно да релаксирам със " старите " ти рецепти , и после да обирам овациите , които споделям с теб !

    Лека и спокойна нощ !
    и днес обрах овациите

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей пак, другите семена също можеш да ги накиснеш, ако желаеш, никак няма да е лошо като идея. По принцип е хубаво всички ядки и семена да се киснат, за да се активират и освободят ензимите им и да се неутрализират и премахнат инхибиторите. Измивай винаги след накисване ядките, семената и кълновете, независимо какви са.
    Благодаря отново за отношението ти.:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Рони,

    само да ти кажа , че крекерите сега ги извадих от фурната и са невероятно вкусни , е не толкова красиви като твоите . Благодаря ти за помощта !!!

    Бъди все така вдъхновяваща!☼

    ОтговорИзтриване