четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Супа с целина, броколи, тиквички, сушени зеленчуци и куркума




Ох, че вкусна супичка.
Винаги, когато сложа корен целина в някое ястие, то започва да ухае по неповторим начин.
Сложих зехтина накрая в супата, тогава, когато вече я бях махнала от котлона.
Тогава я овкусих и с прясно изцедения лимонов сок.
Така става хем по вкусно, хем по-полезно.
Бях предвидила да я пасирам, но се отказах още в началото.
Можете да сложите различни зеленчуци, но не махайте целината и куркумата в никакъв случай, защото те правят цялата работа, както се казва.
Супата е подходяща и за диета, ниско калорична e и категорично здравословна.
А сега да обърнем малко по-голямо внимание на куркумата.


Куркумата е традиционно наричана индийски шафран, тъй като наситеният й жълто-оранжев цвят е сходен с този на почитания шафран. Тя е използвана като подправка, лековита билка и текстилна боя.
Куркумата се добива от корена на растението куркума, който е с груба кафява кора и наситено оранжева вътрешност. Тази билка е с много интересен вкус и аромат. Нейният вкус е пикантен, топъл и горчив, докато ароматът й е лек и напомня на портокал и джинджифил.
Подправка Куркума
История на куркумата
Куркумата произхожда от Индонезия и южната част на Индия, където се произвежда в продължение на повече от 5000 години. Арабските търговци въвеждат куркумата в Европа през 13-ти век, но през последните години става популярна в западните култури. Голяма част от тази популярност се дължи на последните научни изследвания, които доказват нейните терапевтични свойства. Водещите търговски производители на куркума са Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Тайван, Хаити и Ямайка.
Състав на куркумата
Цвета на куркумата варира според различните сортове, но не е критерий за качеството й. За най–високо съдържание на куркумин е необходимо да се използва куркума, а не къри на прах, тъй като чистата куркума на прах е с най-висока концентрация на куркумин, средно 3.14% от теглото й.
Куркумата не е алергенна храна и не е известно да съдържа измерими количества гойтрогени, оксилати и пурини. Куркумата е отличен източник на желязо и манган. Тя също е добър източник навитамин В6диетични фибри и калий.

Съхранение на куркумата

Куркума на прах
Куркумата на прах е необходимо да се съхранява в плътно затворен съд на хладно, тъмно и сухо място. Свежите корени куркума трябва да се съхраняват в хладилник. Необходимо е да се внимава при използването на куркума, тъй като поради наситения й цвят може лесно да се образуват петна.

Употреба на куркумата

В кулинарията куркумата се използва не само за овкусяване на ястията, но и за тяхното оцветяване. С нея се подправят ориз, печени пилета, различни сосове, рибни ястия, горчици и майонези. В Индия куркумата се използва редовно за овкусяване на ориз, яйца, къри и редица други ястия.
Като оцветител тя фигурира в класификацията на ЕС за хранителните добавки като Е100. В промишлеността се използва за оцветяване на сирена, маргарини, ликьори, кексове и бисквити, портокалов сок, сосове. Използва се за предпазване на храните от слънчева светлина.
Ползи от куркумата
Куркумата е не само ароматна, но и лечебна поправка. С нейна помощ можете да си укрепите имунната система. За да приготвите отвара за укрепване на имунитета от куркума, накиснете 2 бадема в чаена чаша прясно мляко за една нощ. На другата сутрин добавете 1 ч.л. мед и една щипка куркума и разбъркайте отварата до еднородна смес. Пийте от тази отвара сутрин по време на закуската. Куркумата спомага активно за добрата обмяна на веществата.
- Летливите масла, съдържащи се в куркумата са със значителна анти-възпалителна активност. Още по-мощно противовъзпалително средство е жълто-оранжевият пигмент на куркумата, наричен куркумин. Куркуминът се счита за основен фармакологичен агент в куркумата.
- Куркумата осигурява ефективно лечение при възпалително заболяване на червата;
- Помага срещу ревматоиден артрит;
- Помага срещу кистична фиброза;
- Води до намаляване риска от ракови заболявания;
- Куркуминът и неговите антиоксидантни действия дават възможност да се защитят клетките от действието на свободни радикали;
- Куркума и лук в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво;
- Куркума и карфиол в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата;
- Намалява риска от детска левкемия;
- Куркума се използва и за изчистване на организма от токсини, загряване и прочистване на кръвта.
- Куркумата е в състояние да прочисти енергийните канали на тялото, което е полезно за хора, които се занимават с умствен труд или с някакъв вид изкуство.
- Пастата от куркума е перфектно средство срещу сърбеж;
- Подобрява чернодробната функция;
- Осигурява сърдечносъдова защита;
- Води до намаляване нивата на холестерол;
- Осигурява защита срещу болест на Алцхаймер;
- От куркума се правят противовъзпалителни средства за проблемна кожа;
- Маски за лице, които съдържат и куркума, значително подобряват цвета на кожата и я изчистват, като отваря порите й максимално.
- Една чаена лъжичка куркума, разтворена в една чаша вода, помага при стомашни болки и диария. Трябва преди всяко ядене да изпивате по половин чаша от тази вода.
- При анемия четвърт чаена лъжица куркума се разтваря в мед. Това осигурява на организма нужното количество желязо. При нужда куркумата може да се увеличи до половин лъжичка.

Вреди от куркумата

Куркумата не бива да се приема от бременни жени, от хора, които пият лекарства за разреждане на кръвта и при страдащи от жлъчни проблеми.
(източник: gotvach.bg)




Супа с целина, броколи, тиквички, сушени зеленчуци и куркума







Продукти:


1 глава целина
3 малки тиквички
300 грама броколи
100-150 грама прясно зеле
1 глава лук
шепа сушени зеленчуци
хималайска сол
зехтин
лимонов сок
куркума
бял пипер
пипер меланж





Почистете и нарежете зеленчуците на едро, лука на средно към ситно.
Сложете ги в тенджера с вода да се сварят на слаб котлон, за да не се разпаднат и за да може по този начин супата да има по-естетичен вид.
След като са готови, махнете от котлона, овкусете със солта, пиперите, куркумата, зехтина и лимоновия сок.


3 коментара:

  1. Сега остава да открия тук куркума и веднага си я приготвям. Обичам зеленчукови супи, обичам броколи, обичам да се храня здравословно, значи тъкмо за мен! Рони, благодаря както за хубавата рецепта, така и за изчерпателната информация за куркумата.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Много полезна информация! Някои неща вече си преписах :)
    Често си правя такива зеленчукови супи, Сега ще опитам и с куркума.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Приготвям си една супа с зелен боб на шушулки, морков, зелени сливи, фиде и каквито още продукти пролетно-летни се сетите, става чудесна, но определено ще пробвам и горните рецепти.

    ОтговорИзтриване