понеделник, 5 март 2012 г.

На гости: Здравословно с Деси Пеева




В този блог за цялото време от неговото съществуване съм ви показвала какви ли не рецепти- с месо, без месо, сладкиши, кремове, торти, тесто, зимнина и какво ли още не.
Само че не съм ви показала най-важното, според мен- оня най-чистия, най-правилния и здравословния аспект на храненето- този, с който ни е дарила Природата, а ние пренебрегваме и видоизменяме с модерните си претенции.
Проблемът на нас, съвременните хора е, че живеем, за да ядем, а не ядем, за да живеем.
Някой със сигурност ще възроптае и ще намери своите аргументи да не се съгласи и ще бъде негово лично право да мисли различно, само че нищо не е в състояние да ме убеди в противното на това, че колкото по-сурова и натурална храна ядем, толкова по-голяма грижа полагаме за своето тяло и дух.
Разбира се, това е нещо, което всеки сам трябва да реши за себе си и не бих искала тази публикация да звучи поучително и строго педагогично.
След повече от 400 публикации за не дотам здравословни храни, не е е лошо да имам и една и за чисти и натурални природни храни за читателите ми, които се интересуват от тази тема- здраве и правилно хранене.
Все още съм начинаещ в материята "суровоядство" и на този етап просто чета информация за него като първокласник и откровено се възхищавам на хората, които са го приели като свой искрен приятел и му вярват и го следват.
Аз все още нямам смелостта да загърбя досегашния си начин на хранене, макар че съм дълбоко убедена, че той никак не е правилен.
 Дори и отбелязвайки фактите, че от почти 11 месеца изключих  месото от менюто си (никой не е в състояние да ме убеди, че то е нужно на човека), драстично намалих и храните с бяло брашно и бяла захар (с тенденция за пълно спиране), от повече от 4 години вкъщи консумираме само хималайска сол, след 20 годишно тровене спрях цигарите, не пия алкохол (ако не се броят 5-6 чаши качествено червено вино годишно), започнах да правя и гладуване само на вода при новолуние и пълнолуние, аз никак не живея и не се храня правилно.
Въпреки усилията, които полагам да се сбогувам с навиците, които доказано поразяват здравето ми, толкова далече съм от истината, че чак ме е срам да говоря на тема здравословно хранене и начин на живот, защото това е материя, която изисква много знания, практика в изготвянето на правилно меню и редица други не по-малко важни подробности, съпътстващи здравословния начин на живот, които аз все още не владея.
Затова, обаче съм поканила една много красива и интелигентна млада дама, която владее всичко това и е превърнала здравословното хранене и редица други аспекти, които обуславят вътрешната и външната красота и младост на човека, без да натрапва мнението си, без да говори досадно като ментор и да натяква на тези, които не живеят здравословно колко са далече от истината.
Днешната ми гостенка е човек, който винаги с усмивка и от сърце ще подари и предаде на другите своята рецепта за здраве, тя никога няма да откаже да даде съвет и помощ и винаги ще направи всичко това по най-сърдечния и приятелски начин.
Точно така реагира тя и на поканата ми да гостува в блога ми, и то без да се познаваме.
Тя се казва Деси Пеева и  очаква своето бебче, бременна е в 7 месец.:)
Пожелавам на Деси най-лекото раждане и едно здраво и красиво детенце.
Нека ви запозная с нея и с нейното приятно кътче за здраве.
Не знам вие на какво мнение сте, но за мен рецептите, които ще видите по-долу по нищо не отстъпват нито по красота, нито по изкушаваща примамливост да бъдат скорострелно изядени  на тези, които ни отнемат часове в кухнята и висене над котлоните.
Благодаря ти, Деси!


На гости: Здравословно с Деси Пеева


Казвам се Десислава Пеева и в моя блог споделям разбиранията си за здравословен начин на живот.
Аз не съм нито вегетарианец, нито веган, нито суровоядец. Просто не обичам да поставям етикети, a и на мен да ми поставят.
Привърженик съм на суровоядството, но това не означава, че от време на време не хапвам нещо готвено.
В моя блог споделям какво е за мен здравословно хранене, любопитни факти за любимите ми супер храни, авторски сурови рецепти, антиейджинг статии, натурална козметика, какво и как спортувам.
И понеже професионално съм се насочила в туристическия бизнес, пиша и за екзотични Wellness дестинации от цял свят.


А сега на въпроса: Защо е по-добре да консумираме повече сурова храна?

 „Ние сме това което ядем“ е космически закон!
Суровият растителен материал е единственото нещо, което нашите тела разпознават като храна и хранейки се по този начин можем да постигнем оптимално здраве и виталност.
Диета състояща се от предимно сурова растителна храна като плодове, зеленчуци, ядки и семена ни дава всички необходими хранителни вещества от които се нуждаем.
А предимствата са:
1. Суровата храна е пълна с ензими;
2. Суровата храна ни помага да постигнем киселинно-алкален баланс;
3. Суровата храна е с по-високо качество и задоволяваме нуждите си с по-малки порции;
4. Суровата храна е по-ароматна от сготвената и не се нуждае от допълнително подправяне;
5. Суровата храна отнема много малко подготовка и ние прекарваме по-малко време в кухнята;
6. Предпочитайки сурова храна изключва възможността да си изгорим езика или пръста;
7. Почистването след сурово ястие е изключително лесно. Няма загорели с гранясало олио тави и тенджери;
8. Диета, състояща се от сурова храна може да излекува или спре развитието на много хронични болести, включително и рак;
9. Суровата храна може да ни предпази от настинка и грип;
10. Хранейки се със сурова храна можем да спестим пари от излишна храна, витамини, тигани, лекарски сметки, лекарства и здравни застраховки.

Ето и примерно пролетно сурово меню:
закуска - зелен елексир срещу пролетната умора
втора закуска – 1 банан
обяд – сурова супа с авокадо
вечеря – пролетна салата за блестяща кожа с 4 сурови средиземноморски крекера
десерт – 2-3 сурови шоколадови трюфела (поне 2 часа след вечерята)




Зелен еликсир срещу пролетната умора





2 големи ябълки Грани Смит
2 големи шепи с прясна коприва
½ или 1 лимон (обелен)

Всички съставки се пускат в сокоизтисквачката и след минута получавате прекрасен и вкусен зелен еликсир. Пийте го бавно като задържите всяка глътка в устата си, защото това не е обикновена напитка, а храна за клетките ви.





Сурова супа с авокадо




½ авокадо
½ краставица
5-6 чери домата
1скилидка чесън
пресен копър или босилек
2 с.л. лимонов сок
хималайска сол на вкус
вода за разреждане

Всички продукти без авокадото се слагат в блендера и се разбиват. След това се прибавя и авокадото и отново се миксират докато се получи кремообразна супа.






Пролетна салата за блестяща кожа




Ето и рецептата:
1 зелена салата
½ краставица
1 връзка репички
3-4 стръка копър
1 пресен лук
1 пресен чесън
слънчогледови поници
4-5 маслини
за дресинга:
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. натурален ябълков оцет
½ ч.л. дижонска горчица
морска сол на вкус

Накъсайте салатата на парченца в салатиера, нарежете останалите зеленчуци и ги прибавете към нея. Разбъркайте съставките за дресинга в отделна купичка, залейте зеленчуците, гарнирайте със слънчогледови поници и маслини и разбъркайте.





Сурово средиземноморски протеинови крекери




Рецепта за 16 крекера:
1 чаша смляно ленено семе
½ чаша белено конопено семе
½ чаша накиснати слънчогледови семена
½ чаша накиснати тиквени семена
4 парченца накиснати сушени домати
4-5 чери доматки
2 с.л. зехтин
½ глава червен лук
2 скилидки чесън
босилек и риган на вкус

Първо накиснете смляното ленено семе с чаша вода. След това пасирайте накиснатите сушените домати, чери доматките и другите подправки и добавете пюрето към ленената смес. След това прибавете и останалите семена – конопено, слънчогледово и тиквено и разбъркайте много добре. Накрая сместа се разстила на тънък слой върху хартия за печене и се оформят квадрати с нож. Тавата се слага във фурната на 60 градуса за 1 час. След това температурата се намаля на 50 градуса. След 12 часа крекерите се обръщат внимателно с шпатула и се оставят да се сушат и от другата страна. Целият процес на сушене е около 20-24 часа докато станат напълно готови и хрупкави. Така и срока им на годност се удължава доста.






Сурови шоколадови трюфели




Рецепта за 20 бонбона:
200 грама сурово кашу
2 с.л. сурово какао
2 с.л. разтопено кокосово масло
2 с.л. суров мед (или 15 обезкостени фурми)
1 ванилия
2 с.л. кокосови стърготини за овалване

Първо се слага кашуто в кухненския робот и се смила. След това се прибавят и останалите продукти и се разбъркват докато се получи гъсто тесто.
Оформят се трюфелите и се овалват в кокосовите стърготини. Оставят се в хладилника за 1 час за да се стегнат и са готови за консумация.



Текст и снимки Десислава Пеева


20 коментара:

  1. Ginger, прекрасна публикация! Много информативна и супер полезна! Рецептите звучат много вкусно и съставките им са семпли и лесно достъпни. Ще ги опитам със сигурност.
    Поздрави: Бубу / Ради

    ПС: Чакам с нетърпение публикацията, относно спирането на цигарите. Опитах и аз в началото на годината. Бях убедена, че ще успея, но се поддадох на изкушението. :(

    ОтговорИзтриване
  2. Тотално преобърна мнението ми за суровоядството:), никога не съм търсила материали за това. Рецептите, които сте представили с гостенката ти изглеждат, толкова вкусни, леки, свежи, че след тази зима, си е пир за сетивата! Определено ще пробвам рецептите, наистина много ми допаднаха! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Успех ти пожелавам ,Вероника!:) то е неизбежно до това да се стигне(имам впредвид суровоядството,вегетарианството или веганството и здравословното хранене)и го предвиждах при тебе още когато спомена преди време,че си спряла месото,следващото са цигарите,пиенето и т.н...и се случва когато си готов...

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса публикацията.Рецептите са интересни,всички ми допадат,ще ги пробвам поетапно.Благодаря.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Бих желал да попитам авторите на тази статия и екипът на блога дали са запознати, че предлаганата тук "авторска" рецепта е на практика заимствана от друг сайт, който я е публикувал години преди да бъде основан блогът на вашата гостенка. За да разберете за какво говоря, всеки може да сравни рецептата за крекера от този линк:

    http://www.recipemagician.com/recepti/snaksove-i-hliabove/mediteranian-cracker/

    с предлаганата рецепта. Не се учудвайте, ако откриете известни разлики. Все пак иначе би било доста по-неуместно, макар да съм на мнение, че някои от продуктите да са били елиминирани поради тяхното моментно отсъствие по време на приготвянето на първата доза.

    За мое голямо съжаление разбирам,че и вие също сте били жертва на подобни деяния, така че предполагам, че сте наясно до какво води това.

    Не ме разбирайте погрешно - нямам нищо против гостенката, нито пък съм собственикът на въпросния сайт/рецепта. Просто познавам и уважавам семейството, което полага значителни усилия без абсолютно никакви користни цели да помага на всички заинтерисували се от веганството и суровоядството, да отговаря на всички въпроси равностойно и да представя фактите такива, каквито са. Мисля си, че за всичко сторено за мен, моето семейство и всички останали потребители на портала им дължа това.

    Дали ще ме разберете или не, честно казано не е от значение. Просто не ми се иска всички погрешни действия да доведат до намалената активност на стойностните хора, както и до спирането на уважавани от мен сайтове, блогове и/или портали.

    Поздрави и дай боже на всеки здраве и забавления в кухнята.

    ОтговорИзтриване
  6. Господин Тодоров, наистина не разбрах мен точно какво ме питате?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, отново!

    Въпросът ми беше чисто риторичен и по-скоро беше запитване до вашият екип дали сте наясно, че предлагана от вашата гостенка рецепта всъщност не е авторска,а копирана от друг интелектуален сайт, без да се упоменава първоизточника.

    Няма значение, важното беше за мен да подкрепя хората, които пред повече от 3 години за пръв път публикуваха въпросната рецепта и от тогава насам ни радват с много интересни и креативни идеи, от които съм убеден, че дори и Вие можете да почерпите вдъхновение.

    Поздрави и благодарности за разбирането!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз благодаря за любезния Ви тон.
    Това е Вашето мнение и Вашата позиция и Вие имате право да ги изразите.
    Аз нямам представа кой е първоизточника на рецептата на Деси и нека все пак и тя самата да сподели и нейното становище по въпроса, ако сметне за необходимо, не сме на разпит все пак и смятам, че тя най-добре ще прецени дали да Ви отговори на предизвикателството. Досега само Вие споделихте Вашето мнение, а монетата винаги има 2 страни и най-добре Деси би Ви разяснила ситуацията. Аз я поканих да гостува в моя блог съвсем добронамерено и дори не съм предполагала, че ще се разрази такава буря от емоции, за което съжалявам.
    И все пак, смятам, че вместо да има нападки, най-добре би било да се радваме, че има хора и като Деси, и като Вашите приятели, които разпространяват идеята за едно по-добро бъдеще с хубава и полезна храна и да ги подкрепяме от сърце.:)

    ОтговорИзтриване
  9. Чета блога на Деси, чета и рецептите, дадени в www.recipemagician.com, http://www.zemianazaem.com/ от повече от година. Не искам да звуча като нечий адвокат, но тя не казва, че това са лични нейни рецепти, нали? Не веднъж е цитирала рецептите на Милен и Вери, интервюирали са я, тя е писала за тях и така нататък.Защо се разразява този негативизъм и защо са тези нападки срещу нея? Ясно е,че не могат да бъдат измислени безкраен брой рецепти за сурови ястия - има основни продукти, всичко останало са вариации. И е по-добре да бъдат популяризирани и все повече хора да се насочат към здравословното хранене. Малко е смешно да говорим за цитиране на авторство, все едно да търсим кой е създателят на мусаката, баницата и т.н. и всеки път, когато готвим тези ястия или казваме рецептата, да посочваме и създателя й :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте! Сега видях, че и тук се е коментирала въпросната рецепта за крекерите. Аз дадох подробен отговор в блога ми, но и тук само ще спомена, че преди време публикувах мои рецепти в друг суров форум, доста преди да започна моя блог. Ето линк към рецептата, която малко съм видоизменила и подобрила:
    http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=432.0
    И още нещо бих искала да уточня. В интернет пространството има страшно много видове рецепти за ленени крекери, както и клипчета, но никой никъде не споменава първоизточника (и това много преди да се появи сайта recipemagician.com). Този вид крекери винаги са се правили от суровоядците и затова има толкова много разновидности, но наистина първоизточника не е известен.
    Вероника, искрено ти благодаря за подкрепата в този безсмилсен за мен спор! В крайна сметка не е ли по-важно да се разпространи идеята за суровоядството и да научат повече хора за този тип здравословно хранене?

    ОтговорИзтриване
  11. Надявам се, че всички суровоядци знаят - няма сурово кашу, то е пържено много време, за да се отдели отровната обвивка на семката кашу. Опитайте с орехи, изберете българското!
    Деси, лека бременност, много се радвам за теб! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Надявам се, че г-н Тодоров вече се чувства удовлетворен от вниманието, което получи въпроса му. За мен този спор също е безсмислен, аз без да съм суровоядец и без да имам каквито и да е знания в тази материя, сама видях в нет пространството стотици вариации на подобни крекери. Сравнението с претенции за авторството на мусаката беше абсолютно уместно в случая.:)И с риск да се повторя, не е ли по-хубаво да бъдат подкрепяни хората, които разнасят словото за доброто хранене, вместо да бъдат нападани, и без това живеем в толкова отровен, вреден и опасен свят, нужно ли е да се обезсърчават тези, които се опитват да го направят малко по-хубав и полезен за хората... Винаги съм си мислела, че веганството и суровоядството правят човек по-благ, по-спокоен и позитивен, а четейки много сайтове с такава насоченост видях толкова много негативизъм в реакциите, толкова сприхавост и грозни спорове, каквито не съм виждала в месяоядни такива... защо е така, нямам идея, дано да е било случайно и да съм попадала на неподходящи сайтове. Защото това, че подобен тип хранене-веган или сурово правели човек по-спокоен, по-духовен и уравновесен бе една от причините, които ме стимулираха много да се заинтригувам от тези начини на хранене след основния ми мотив-хуманно и етично отношение към животните. Не е хубаво така, нека бъдем по-смирени и да ценим мнението и на другите, както и труда им. Предлагам да сложим край на този спор, ще се радвам, ако и авторите на другия сайт имат положително отношение към ситуацията и да приключим с един happy end.:))

    ОтговорИзтриване
  13. Мила Рони,честит празник!С най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  14. az sam vazrastna jena koiato ostana sama i po stechenie na obstoiatelstvata i po zdravoslovni prichini veche poveche ot chetiri godini se zanimavam sas surovi xrani. triabva da spodelia s vas che mi pravi mnogo losho vpechatlenie za tezi xrani koito sa pokazani zaedno s kartinki i moje bi shte pitate zashto ,no shte vi kaja mnogo sam chela v neta i sam tarsila razni recepti no da me izviniava desi tova koeto pokazva tia sa sazdadeni ot edno semeistvo balgari koito jiveiat v canada ami az tezi bonboni sam gi pravila oshte ot samoto nachalo strikno sledia tiaxnite recepti i sam mnogo dovolna dori si mislia che zaslujavat vse pak nujnoto uvajenie da badat spomenati pone a ne da se iztakvame che nie sme gi sazdali ne moje taka.edin chovek koito se zanimava ot niakolko meseca da kazva che makar ne e surovoiadec shte sazdade recepti sled kato sega e izostavil mesoto ima mnogo da uchish mlada gospojice za surovite xrani to triabva da ti idva ot vatre i to stava mnogo bavno a za da sazdadesh edno tvorenie triabva da si go pravila mnogo pati i pak ima za usavarshenstvane koeto stava s techenie na vreme ne e xubavo da se krade chuj trud badi blagodarna da moje da gi konsumirash i napravenoto ot teb da sp[odelish s nas tezi koito sme mnogo po otrano stanali vegani .probvai edna ot tortite na tova milo semeistvo napravi si ia u vas i im kaji edno goliamo blagodaria

    ОтговорИзтриване
  15. zashto sled kato badi udobren kakva e tazi diskriminaciia az ne obijdam nikoi i znachi se chuvstvash guzna shtom triabva da reshish dali moje drug da chete tova koeto pisha mnogo losho govori tova samo po sebe si

    ОтговорИзтриване
  16. xaide proiavi malko smelost i mi pusni komentara az sam gotova da izliaza na sreshta i da posporim dori moga da ti kaja moi lechni recepti da priobvash

    ОтговорИзтриване
  17. Пълен панаир се получи в коментарите под тази публикация, чак взех да се забавлявам вече колко адвокати се наредиха тук да четат морал и да размахват ентусиазирано пръст.
    Защо не оставите на Деси и въпросното семейство да се изяснят помежду си, нужно ли е трети лица да се включвате и да продължавате да наливате масло в огъня между двете страни?
    Госпожо hopeburgas, абсолютно нищо не разбрах от трите Ви коментара, които сте пуснала един след друг.
    Първо, искам да Ви обясня, че аз не живея 24 часа в блога си, за да мога да публикувам на секундата всеки коментар, който някой е оставил. Тази функция за одобряване на коментарите се нарича "модериране на коментари", нямам идея дали Ви говори нещо, но все повече блогове я използват, за да се предпазят от спам, нежелана реклама или просто от невъзпитани хора, които се чудят само в чий сайт да демонстрират проблема, който имат със самите себе си.
    Моите уважения към Вас и възрастта Ви (сама казахте, че Сте възрастна), но наистина не можах да разбера претенции към мен ли имате или към Деси?
    И ако са към мен, бихте ли се изказала малко по-ясно и не толкова емоционално, защото колкото и да се опитвах да положа неимоверни усилия да прозра смисъла на тирадата Ви, не успях да доловя конкретните Ви претенции.
    Никъде не съм написала, че ще създавам такива рецепти, Вие изобщо четете ли какво пише в публикацията ми или просто от скука решихте да наминете като строг ментор и да размахате пръст в моите очи и в тези на Деси?
    Дано суровоядството да не действа така раздразнително в повечето случаи при хората, защото отсега ще се откажа да го опитам дори.

    ОтговорИзтриване
  18. Рони, много е любопитна тази публикация! Поздравления за избора на гост! Аз лично, не бих могла да карам само на сурова храна. Правих го веднъж в продължение на 5 дни като част от Великите пости. Т. нар. строг пост, на практика си е точно ядене само на растителна храна и то сурова. Хич не ми се отрази добре, обаче. Направо озверях:) Оттогава не го правя вече. Според мен, за да скъсаш с хилядолетните хранителни навици на човечеството се иска много специфична нагласа доста силен дух. Когато човек не е готов за това, явно хич не му се отразява добре, както пролича и в някои коментари по - горе. Всеки си решава сам, де, само споделих малко опит и невчесани мисли. Хубав ден на теб и на читателите на чудесния ти блог!

    Александра

    ОтговорИзтриване
  19. Деси Пеева след като изостави детето си на 2 годинки има ли право да говори за здравословен живот?та тя гние от вътре!това е на долното и лицемерно същество!

    ОтговорИзтриване
  20. В отговор на Ивван Тодоров, който се оказа напълно прав, дори след 100 години на 100 %

    https://store.beautifulonraw.com/products/ebook-100-дни-до-100-суровоядство?variant=28705445478480

    ОтговорИзтриване