неделя, 23 октомври 2011 г.

Баница с праз





Днес по случай изборния ден, ден, в който решаваме голяма част от бъдещето на България, искам да ви подаря една българска рецепта.
Баница с праз-уверявам ви, тази баница е много, много вкусна.
Празът е на особена почит в моя дом и го употребяваме под всякаква форма-сготвен или суров.


Празът (Allium ampeloprasum var. porrum (L.) J. Gay, понякога класифициран като Allium porrum) е зеленчук, принадлежащ заедно с лука и чесъна, към семейство Лукови (Alliaceae). В този вид има още два твърде различни зеленчука: слонски чесън (Allium ampeloprasum var.ampeloprasum), отглеждан за луковици и египетски праз или „курат“ (Allium ampeloprasum var. kurrat, понякога класифициран като Allium kurrat), отглеждан в Египет и другаде в Близкия Изток за листа.
Вместо да образува стегната луковица като лука, празът образува дълъг цилиндър от листа, които обикновено се избелват чрез засипване с пръст. Те често се продават като разсад, поникнал рано в оранжерии, за да се разсадят на открито, когато времето позволява. Един път засадени в градината, те са издръжливи — много сортове могат да бъдат оставени в земята през зимата и да се берат при необходимост.
Сортовете праз могат да се класифицират по няколко начина, но основният е разделянето на летен праз, който се бере през същия сезон, в който е засаден, и зимен праз, който може да се бере през пролетта на следващата година. Летните сортове праз по принцип са по-дребни от зимните, а зимните са обикновено с по-силен вкус.
Вкусът на праза по принцип се смята за по-изтънчен от този на обикновения лук. Той е основна съставка на френската супа вишисоазБрабант и Шотландия също са известни с рецептите си за супи с праз. В наши дни празът е един от зеленчуците, които се уоитребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е наличен през цялата година. Използва се и суров в салати. Заради символичното си значение в Уелс, празът се използва широко в тамошната кухня.
В българската кухня се използва като съствака в плънката на баница с праз, някои видове зелник илучниккебапи, зимни салати и др.
Празът е бил ценен от древните египтянигърци и римляни, които разнесли зеленчука из цяла Европа.
Празът е един от националните символи на Уелс, където се носи на деня на св. Давид. Според легендата свети Давид заповядал на уелските си войници да се отличават, носейки праз на шлемовете си, в една историческа битка срещу саксонците, която се провела в поле със праз. Тази история може и да е съчинена от английския поет Майкъл Драйтън, но е известно, че празът е символ на Уелс от много отдавна. Шекспир например споменава обичая да се носи праз като „древна традиция“ в „Хенри V“.
В пиесата Хенри казва на Флуелън, че носи праз, „защото съм уелсец, знаеш ли, добър земляк.“

източник )

Баница с праз




Продукти:
1 пакет точени кори (400 грама)
4 големи или 5 средни яйца
около 300 грама краве сирене
3 стръка праз лук
5 супени лъжици кисело мляко
чубрица
черен пипер
сол на вкус
олио 




Нарежете праза на кръгчета и го запържете в тиган с масло.
Пържете го, докато стане мек.
Оставете го да изстине и го овкусете със сол, чубрица и черен пипер.
Прибавете яйцата, млякото и разбъркайте плънката.
Намажете тавата, в която ще печете баницата с мазнина и сложете 2 кори.
По този начин плънката няма да изтече от останалите кори и да залепне на дъното на тавата, а и ще стане хрупкава коричка в долната част на баницата.


Сега продължаваме, върху всяка кора наръсете с плънка и навийте на руло.
Продължете така до изчерпване на корите, като подреждате рулата като вита баница.
Оставете си само една кора без плънка.
Накъсайте я на парченца и я разхвърляйте върху навитата баница.
Така ще получите хрупкава горна коричка.
Полейте баницата с олио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печете до готовност.

Съвет: Ако искате тънка и хрупкава баница, работете в голяма тава (аз правя така), ако обичате дебели баници-в тава с по-малък диаметър.


7 коментара:

  1. точно такава рецепта търсих за утре да направя,мерси

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна баничка! А като видях и снимките с бозата съвсем взех да преглъщам.
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Рони, когато има праз по магазините готвя предимно с него. Придава сладникав вкус и аромат. Баницата е много вкусна и скоро ще я приготвя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна баничка, с препечена коричка!
    И правилно, много върви с боза :)
    Спорна нова седмица, Рони!

    ОтговорИзтриване
  5. Вероника, отдавна посещавам блога ти и ми е много любим! Заповядай и ти в моя, имам награда за теб - http://zornitsapizza.blogspot.com/2011/10/blog-post_24.html :)

    ОтговорИзтриване
  6. Рони,как ми зарадва очите с тази прекрасна и много любима баница!
    Време е да си спретна една и аз,защото много подстрекаваш с тези чудесни снимки!

    Сърдечен поздрав!
    Роси

    ОтговорИзтриване