събота, 13 август 2011 г.

Пролетни рулца със скариди (Spring Rolls)



Много отдавна искам да ви покажа това мое любимо ястие, но винаги свършва толкова бързо, че все не мога да стигна до снимане.
Навивам, подреждам и изчезват за норматив.
Този път, обаче, успях да ги снимам и бързам да ви представя така наречените пролетни рулца.
Това ястие води своето начало от Азия и има различни вариации, можете да го срещнете с различна плънка, както и да бъде пържено или не.
С морски дарове, свинско мляно месо, зеленчуци, без значение от продуктите, тези навити красавици ще ви пленят категорично, опитате ли ги.
Пролетните рулца са много разпространени в Китай, Виетнам, Тайван, Сингапур, Индонезия и Филипините.
Да ви кажа честно, разпространени са и у дома, защото много ги обичаме.:)
Оризова хартия можете да си купите от ТУК .

Пролетни рулца със скариди






Продукти:

ядлива оризова хартия
сварени и почистени скариди
моркови, нарязани на жулиени
прясна краставица, нарязана на жулиени
нарязано авокадо
сурови тиквички на жулиени
сусам
соев сос-гъст и сладък
мирин
оризов оцет
хималайска сол
маринован джинджифил за сервиране
соев сос




Сложете в съд зеленчуците и ги овкусете с всички съставки, прибавете и сусама.
Оставете ги да престоят така около 1 час.
Сега да започнем да сглобяваме рулцата.



Потопете един лист във вода и след като омекне, подредете върху него от маринованите зеленчуци, нарязаните скариди, авокадото и навийте на руло.
Сервирайте със сос по желание, аз сервирах с маринован джинджифил и соев сос.


5 коментара:

  1. Ох, много ми се ще да пробвам да ги направя, но не знам къде мога да намеря оризова хартия. Някакви идеи?

    ОтговорИзтриване
  2. Добавих линк към магазина в рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Рони,страхотни снимки и чудесно предястие!Вземам си едничко и те каня за една награда при мен!

    Спокойна и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги като чуя за пролетни рулца и ги видя, наистина се усещам заредена с много пролетно настроение, не знам защо. А тези изглеждат толкова апетитно. И аз използвам същия соев сос, бях чела информация, че истинският съдържа само соеви семена и дестилирана вода. Като започнах да чета съдържанията на всички шишенца по стелажите в магазините, се оказа, че масово соевите сосове са овкусени с аромати води, които да приличат на соев сос, но нямаше дори соя в тях. Единствено тези ми вдъхнаха доверие със съдържанието си само на най-важните съставки.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване