сряда, 10 август 2011 г.

Ризото с морски дарове




Лятото морската храна е чест гост на семейната ни трапеза.
Или ще е някаква риба или пък друг представител на морския свят, но почти през ден вкъщи се консумират такива ястия.
Ризото с морски дарове не е някакво кулинарно чудо, нито ще изненадам някой, но все пак блога ми се чете и от много хора, които правят своите първи стъпки в готвенето и искам да предложа един малко по-лесен и изчистен вариант.
Хубаво е да приготвите това ризото с подходящ сорт ориз, защото наистина оризовото многообразие не е никак случайно и всеки сорт си има своето място.
Видът на морските обитатели, които ще правят компания на ориза оставям на вашия личен вкус, аз използвах скариди, рулца от раци (които всички знаем, че не са от раци, но пък са вкусни) и прясна сьомга.

Ризото с морски дарове






Продукти:
ориз, подходящ за ризото
сварени и обелени скариди
прясно филе от сьомга
рулца от раци
рибен бульон
сух босилек
сух риган
брюкселско зеле
хималайска сол
кромид лук
няколко скилидки чесън
малко готварска сметана на вкус
прясно смлян черен пипер
прясно изцеден лимонов сок


Нарочно не споменавам количества, защото всичко зависи от това за колко души ще е ризотото, което ще приготвите.
Запържете до омекване лука и добавете ориза.
Когато той стане като стъклен (прозрачен), добавете малко рибен бульон.
Прочетете на опаковката съотношението течност-ориз на дадения сорт.
При ризотото е по-добре да се добавя постепенно течност, а не да се излива цялата наведнъж.
Сложете сол и оставете ориза да къкри на тих огън, като периодично добавяте бульон.
В тази рецепта не съм включила вино, в блога ми има стара такава с негово участие.
В отделен съд запържете сьомгата, която предварително е овкусена със сол, черен пипер и лимонов сок и нарязана на малки кубчета.
Когато ориза е почти готов, прибавете към него сьомгата, брюкселското зеле, малко сметана и овкусете с босилека, ригана, пипера и сол, според вашия вкус.
Сложете и малко счукан чесън, но не прекалявайте.
Не разбърквайте много агресивно, защото сьомгата е крехка риба и ще стане на каша.


Изключете котлона, сложете и малко лимонов сок за свеж аромат и прибавете скаридите и рулцата от раци.
Покрийте с капак и отавете за малко всичко да се задуши и смеси ароматите си, без да има нужда да държите съда с ризотото на котлона.
По желание при сервирането може да сложите и малко хубави маслини.


2 коментара:

  1. Васи:ихаааа,Рони,супер,днес това ще ядемммм!!

    ОтговорИзтриване
  2. Рони,великолепно блюдо виждам отново при теб!Много ми е по вкуса,но за жалост само на мен,и затова рядко приготвям!Поне се насладих с очи на твоето ризото-много красиво е,и без съмнение вкусно!

    ОтговорИзтриване