събота, 5 март 2011 г.

Свински вратни пържоли с лучен сос и балсамико

Е, не можете да се оплачете от мен, обещах ви, че ще има повече солени рецепти и си спазвам обещанието.
Днешната рецепта се роди съвсем спонтанно.
Тя е със свинско месо, но само едно ви моля-ако решите да я опитате, нека да бъде с пресни пържоли, а не със закупени в замразен вид.
Винаги има разлика във вкуса, знаете.
Малко ще ми е трудно да напиша количеството на някои продукти, защото всичко ставаше на момента, но баланса в соса като сладко-кисело-солено ще го определите вие, когато опитате приготвеното от вас.
Тези пържоли стават много крехки, а сосът е изключително богат, плътен и вкусен.
Ако ви остане време да приготвите и една хубава картофена салата с горчица, направо си е достойно и за посрещане на неочаквани любими гости.
Ястието е с вкус на домашна храна, с кънтри ухание и с никакви претенции за изтънченост.
Всъщност, точно каквито са най-вкусните неща.:)

Свински вратни пържоли с лучен сос и балсамико



Продукти:

4 хубави големи вратни пържоли
сол на вкус
пипер меланж

за соса:
350 грама кромид лук
1 супена лъжица захар
2 не препълнени лъжици бяло брашно
50 мл червено вино
около 2 супени лъжици тъмен балсамов оцет
краве масло
сол на вкус
пипер меланж и 1 равна чаена лъжичка смляно индийско орехче
около 300 мл телешки бульон (или вода)

настърган пармезан за поръсване
пресен магданоз


Не знам откъде обичате да купувате месо, но помолете да не ви начукват пържолите за това ястие, за да станат по-сочни накрая.
Трябва да са подходящо транжирани-големи и с дебелина около 1 1/2 см-2 см.
Овкусете пържолите със сол и пипер и ги сложете в добре намаслена тава да се пекат на 200 градуса.
През това време ще приготвим соса.
Нарежете лука на филийки и го сложете в дълбок съд с дебело дъно на котлона, заедно с 3-4 филийки краве масло и захарта.
Работете на среден към слаб котлон.
Лукът трябва да се карамелизира, но за това е нужно търпение.
Не усилвайте котлона, защото може да загори и да има неприятен мирис после целия ви сос.
След като лука придобие карамелен цвят, сложете брашното и го запържете съвсем леко заедно с лука.
Гледката не е много красива, но това е съвсем за малко.


След като брашното се запържи леко, сложете виното и бульона.
Не спирайте да разбърквате.
Овкусете със сол, пипер меланж и сложете балсамовия оцет.
Опитайте и при нужда добавете още, докато получите баланса солено-кисело-сладко, който допада на вашия вкус.
Разбърквайте постоянно и не усилвайте котлона.
След като сосът заври леко, махнете го от котлона.
Трябва да се получи сос приблизително с гъстотата на смес за палачинки (или като боза).
Оставете го да изстине и го пасирайте до получаване на гладък сос.


Пържолите трябва да са придобили хубав запечен златист цвят, за да са може да ги полеете със соса.
Ако още не са готови, изчакайте.
Когато са почти готови за консумация, полейте ги със соса и върнете тавата във фурната.
Намалете температурата на 180 градуса и печете около 20 минути.
Сервирайте пържолите с настърган пармезан и пресен магданоз.


6 коментара:

  1. Каква телепатия :) Извадила съм вратни пържоли за утре и :) Сърдечно благодаря за предоставената рецепта, ще се възползвам, Рони, чудесно звучи и изглеждат пържолите!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусна рецепта! Днес правих патешко в балсамова редукция с карамелизиран лук. Рецептата беше нещо подобно, така че съм убедена във вкусовите качества на пържолките:) Ще ти пробвам задължително!

    ОтговорИзтриване
  3. Идвам с благодарности за тази рецепта! Много вкусни пържолки, мъжете в къщи си облизаха пръстите. Аз обаче допуснах една грешка. Имах пармезан ситно настърган и поръсих ястието с него. Развали му се вида, но вкуса е перфектен. Благодаря за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Рони, много вкусни и крехки се получиха пържолките, гостите и съпругът ми останаха много доволни! Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се, Мариянка.:))
    Благодаря, че си се доверила на моя рецепта за посрещане на гости.:)
    Благодаря и на вас, момичета за хубавите думи.:)
    Поздрави на всички.

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятни!При първата хапка успях само да измърморя :"Това е ужасно вкусно" :))

    ОтговорИзтриване