петък, 26 ноември 2010 г.

Мини тарт с аспержи

След дългата серия от торти и вкарване в грях, дойде време да ви предложа нещо солено и малко по-диетично (за това последното никак не съм сигурна).:))
Можете да използвате основата за тесто и да експериментирате, като вкарате в плънката и други  зеленчуци- броколи или каквото прецените.
Добре е, когато приготвяте подобни рецепти, да избирате зеленчуци, които не са прекалено воднисти, защото те мокрят плънката и тестото.
Ако решите да е с аспержи, но ви се иска да сложите и нещо друго, различно от зеленчуци, спокойно можете да комбинирате с пушена сьомга, прошуто или шунка.
Също така, ако нямате формички за тарталети, направете този тарт голям.
При всички положения, каквато е и да е промяна във формата и големината, няма да ви попречи да изядете всичко до последната троха.:))


Мини тарт с аспержи




Продукти:
за тестото:
200 грама бяло брашно
90 грама студено краве масло
6-7 супени лъжици много студена вода
1 пакетче сусам (10 грама)
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка захар

за плънката:
5-6 стръка пресни аспержи
2 яйца
1 супена лъжица брашно
1/2 средна глава кромид лук (суров и ситно смлян в блендер)
1 не много препълнена чаша течна готварска сметана
1/2  чаена чаша настърган кашкавал
1/3  чаена чаша настърган чедър (или пармезан)
моцарела
прясно настъргана лимонова кора (на вкус)
сол на вкус
черен пипер на вкус



Нарежете маслото на много ситни кубчета, смесете всички продукти за тестото и го омесете.
Приберете го за поне 30 минути в хладилника да се охлади.
Измийте аспержите и ги нарежете на парчета (около 2 см).
В купа смесете всички съставки (без моцарелата).
Когато тестото е готово, разстелете го и покрийте всяка формичка (дъното и стените й) добре.
Изсипете отгоре от плънката, а най-отгоре сложете кръгче моцарела.
Изпечете мини тартовете в предварително загрята на 190 градуса фурна до зачервяване. Оставете ги да изстинат малко вътре във фурната на леко отворена вратичка.




И за да не си помислите, че сме я карали само на тези тарталетки, ето го и председателя на масата- печен свински джолан с картофи и гъби.:)


6 коментара:

  1. Buongiorno carissima mi piacciono molto le tartelette salate come le hai preparate e trovo giusto il tuo pensiero e la tua descrizione infine lo stinco ..non male !! Ti auguro Veronica un felice fine settimana ciao

    ОтговорИзтриване
  2. Е, не - трябва да спра да влизам повече тук, щото ми се отразя зле на психиката :))) Но се успокоявам, че не съм у вас, щото килограмите ми щяха да са доста голямо число :)))

    Свинското ти е бомба!

    ОтговорИзтриване
  3. O, жестоки са тия малки тарталетки, като принцески :):) А за свинския джолан нямам думи да опиша възхищението си.....изглежда невероятно апетитно и красив като за списание:):):)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни са! На твоя отговорност ги приемам за диетични:))))

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви много!:)))
    Абе, друго си е една сочна торта, ама нека малко да разнообразя.:))))
    Хубава седмица на всички!:)))

    ОтговорИзтриване