Обожавам вкуса на тези ядки и те са ми любимите, няма бадеми, няма лешници, шам фъстък и т.н. хай видове, орехите винаги са ми били фаворит !:)
Още от малка съм влюбена в техния вкус и аромат и с нетърпение очаквах големия орех на село да се окичи с големите си зелени плодове и да започнат да падат по земята .
Аз ги събирах и нямах търпение да си счупя няколко от тях и да си извадя от пресните ядки, а ръцете ми да се боядисат от сока на зелената обвивка . :)
Скоро не съм имала възможността да опитам пресни млади орехи, но вкъщи винаги имам една голяма торба с обелени ядки, от които си открадвам всеки път, щом попаднат пред очите ми . :))
Но стига съм ви занимавала с носталгичните ми пристъпи ! :))
Започнах с подобна увертюра, защото тортата, която искам да ви предложа също има в себе си някаква носталгична нотка и тя е свързана с мекия орехов вкус и с непретенциозната визия, които напомнят на някоя наследствена мамина или бабина рецепта, изровена от някой стар оръфан тефтер !
И точно там, в истинския домашен мирис се крие цялата красота на тази невероятно наситена и богата на вкусови усещания торта !
Не знам историята на торта " Reform " и не смятам да ви занимавам с това, единственото, което знам за нея е, че е сръбска рецепта, но тя изключително напомня и на нашите български домашни торти !
И както е написано и в сайта, от който взех рецептата :
" Ние не знаем откъде идва революционното име на тортата, но знаем какво се крие в него : неустоима крем-торта, направена от най - добрия шоколад и крехки кори от орехи, които усещаш как хрупкат в устата ! "
Тортата, освен реформаторска :), наистина е и революционна, защото при всяка хапка ще усетите невероятна експлозия от хармонично балансирани вкусове, а плътния и кадифен шоколадов крем и пръхкавите крехки блатове с вкус на прясноизпечена ореховка, просто ще ви завладеят ! Уверявам ви ! :))
Enjoy ! :))
Торта " Reform "
Продукти :
за блатовете :
10 белтъка на стайна температура
300 грама пудра захар
300 грама ситно смлени орехи
2 супени лъжици бяло брашно
за крема :
10 жълтъка
100 грама течен шоколад ( аз използвах Нутела )
180 грама захар
250 грама меко краве масло
2 чаени лъжички нес кафе ( по желание )
Тази торта ще я направим малко отзад напред, първо ще започнем с крема, тъй като той трябва да престои в хладилника, за да стегне !
Разбийте леко жълтъците със захарта и ги сложете на слаб котлон и задължително на водна баня !
Разбърквайте интензивно и непрекъснато до сгъстяването им !
Отнема време, знам, но имайте търпение !
Ако засилите котлона, рискувате да си направите сладък омлет и всичко да отиде по дяволите ! :)
След като жълтъците и захарта са придобили гъста кремообразна консистенция, махнете ги от котлона и прибавете шоколада и маслото !
Разбъркайте много добре, докато се смесят напълно компонентите и приберете крема в хладилника !
Сега да направим блатовете, а те са 5 на брой !
Разбийте белтъците и захарта на гъста пяна, след това прибавете орехите и брашното и с шпатула ги разбъркайте, докато се смесят идеално !
Намажете 25 см кръгла тава с мазнина и брашно ( или я застелете по дъното и стените с хартия за печене )!
Разпределете си сместта да ви стигне за 5 равни части и изпечете всеки блат на 180 градуса за около 15 минути !
Фурната, както винаги, трябва да е предварително загрята !
Не препичайте блатовете много, трябва да имат лек кехлибрен цвят, а не да стават тъмни или наситено златисти !
При изваждане от тавата ще са меки, но ще видите как след минути ще станат стегнати !
След като изпечете всички блатове ги оставете да изстинат напълно !
Сглобете тортата, като редувате блат - крем - блат - крем и т.н. до изчерпване на продуктите !
Можете да декорирате тортата с настърган или пък с разтопен млечен шоколад, както и с разбита сладкарска сметана !
Аз настъргах един шоколад детска " Милка " . :))
Оставете готовата торта за половин - един час да стегне леко в хладилника !
Да ви е сладко, а то ще ви бъде, повярвайте ми ! :)))
ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ МАЙКО:))!!!!!
ОтговорИзтриванеТортата е уникално красива и сигурно е,и много вкусна:))) БРАВО Рони пак си се справила брилянтно.Ама и заглавието си го бива "Reform"
Отново поздравления:)) И да ти е честито новото "диваче" Куки да те радва много :* Джули
Изглежда страшно изкусителна! Аз не си падам по орехови десерти, но тази торта бих опитала с удоволствие! Заглавието много и подхожда :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена
Наслада за очите, радост за небцето...
ОтговорИзтриванеРони, винаги съм харесвала твоите рецепти. Имаме много сходни вкусове и следя блога ти с огромен интерес. С тази торта, обаче, просто изби рибата! Аз съм пристрастена към орехите и сега изпаднах в орехова абстиненция:) Имам въпрос. Става ли за покриване с фондан? Дъщеря ми има рожден ден съвсем скоро и ако тази торта може да бъде декорирана, това ще бъде моя избор:)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, но ти си знаеш :)))
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам десерти с ядки, добре че не правя често, че не ми се мисли какво ще си говорим после с кантарчето :)))
Хубава нова седмица!
Благодаря на всички за прекрасните думи и за подкрепата, която ми давате, и чрез която ме насърчавате да продължавам !:)
ОтговорИзтриванеЛулу, за мен почти няма торта, която да не може да бъде покрита с фондан, хихихи, защото аз не съм твърде наясно с правилата там, а се хвърлям смело. :))) По принцип, блатовете са стегнати- те са като едни големи ореховки ( макар и крехки,а не каменни ), крема след охлаждането също стяга доста, ако успееш да изравниш тортата отстрани чрез изрязване или с повече слоеве фондан или марципан, мисля, че ще успееш. А и ти си доста добра, така че не се съмнявам, че ще я покриеш. :))) Щом и ти си луд фен на орехите, обещавам ти един вкус, който ще те подлуди, тази торта вече ми е супер сериозен фаворит! :)))
И аз усещам, че тази торта ще стане от любимите ми, изглежда невероятно вкусна! :)
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусно излежда...браво Рони:)
ОтговорИзтриванетази торта е страхотнааа..Браво!
ОтговорИзтриванеЗдравей Рони,тортата изглежда много вкусна!!!Утре ще я приготвя и ще пиша ,но не се и съмнявам за чудесния вкус!Поздрави,Мая
ОтговорИзтриванеРони,при мен тортата стана наистина много сладка.Вместо 300 гр.пудра захар в блатовете,аз го сложих в крема-какво съм чела и аз не знам.Сложих течна несладка сметана,после от крема ми остана колкото за едно руло да свия....но стана в крайна сметка...Следващия път за мен ще важи-3 пъти чети ,един път сложи.Приятен ден!!!
ОтговорИзтриванеМного искам да благодаря за невероятната рецепта и подробното описание... Днес приготвих тази торта за един много специален рожденник и по неговите думи "По вкусно нещо не бил ял през живота си" :-)
ОтговорИзтриванеОще веднъж БЛАГОДАРЯ и бъди все така вдъхновена, за да вдъхновяваш и нас :-)
Твой верен почитател: Илияна Бончева :-Д
ynikalna imnogo vkysna.zaslygava si da pokanish priateli da opita tazi vkysotia.
ОтговорИзтриване