вторник, 27 юли 2010 г.

Конфитюр от сини сливи




Да правиш конфитюр си е цяла магия!
 Но не, защото е трудно и не всеки го умее, а защото цялата процедура е толкова пленителна, толкова омагьосваща с уникални аромати, че на моменти наистина губиш представа къде си.
Като истинска магьосница, която приготвя чудотворна отвара, бъркаш с дървена лъжица, а от тенджерата излиза лепкава пара  с карамелено-плодова нотка .
Бършеш от челото си капчицата, стичаща се от топлината, и нетърпеливо топиш пръст в горещата ароматна смес.
А сливите са се превърнали във вълшебно сладко,  топло и ухаещо, и не можеш да се стърпиш да не си намажеш една филийка.
Както като бяхме малки...





Конфитюр от сини сливи


 




Продукти :
(за 2 средно големи буркана)

1  кг сини сливи
500  грама захар
1/2  чаена чаша вода

2  ванилии

1/2  чаена лъжичка канела

ромова есенция





Измийте сливите, срежете ги на 2 половинки и ги покрийте със захарта. 
Оставете ги да престоят една нощ. 
Този сорт сини сливи е по - кисел , затова опитайте как е като сладост и коригирайте със захар (или подсладител, за да не се прекали със захарта и конфитюра да стане "на камък" като изстине) .  
При стандартните сини сливи (продълговатите), които са си 1000 пъти по-хубави за конфитюр и питайте ме защо го правя с тези, ама на, та за тях това количеството захар в рецептата ще е идеално.
След като изтече това време, сложете ги в тенджера, добавете останалите продукти и сложете да се вари на средна степен на котлона до сгъстяване на конфитюра.
При мен беше необходимо около 40 минути . 






Ето и втори вариант:

Сладко от сини сливи на фурна

Продукти:

3 кг узрели сини сливи
1 кг захар
150 мл оцет
150 мл вода
индрише (по желание)
орехови ядки (по желание)

Почистете сливите и ги поръсете със захарта.
Оставете ги така да престоят цяла нощ .
На другия ден прибавете водата, оцета, индришето и орехите (ако желаете да е с ядки) и печете на 200 градуса, докато омекнат сливите .
Разбърквайте от време на време .
Затворете сладкото в буркани още, докато е горещо и обърнете бурканите с капачките надолу за една нощ .

Това е рецептата на моята майка .:)




10 коментара:

  1. И на мен ми се прииска да си намажа филийка :)
    Прекрасно изглежда. Аз още не съм стигнала до сините сливи - направих от ягоди и праскови, но ще си наваксам :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо , ягодки , страхотноооо ! :))
    Тази година ги изпуснах и страшно се ядосвам на себе си ... Добре , че майка ми винаги прави от страхотните си сладка , че ще намажа от ягодовото чудо .:)
    Благодаря ти много за милите думи , Лети ! :))) За 2 път правя конфитюр , първия път беше катастрофа . :))))))))))

    ОтговорИзтриване
  3. Станало е чудничко,макар и това да не са точно сини сливи,направи си печения вариант и с малко ядки.Поздравления!:):):):):)

    ОтговорИзтриване
  4. Да , ще опитам , сега правя първи стъпки в консервирането . :))
    Благодаря ! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Сладко от сини сливи на фурна
    ------------------------------------

    3 кг узрели сини сливи
    1 кг захар
    200 мл оцет
    индрише ( по желание )
    орехови ядки ( по желание )

    Почистете сливите и ги поръсете със захарта. Оставете ги така да престоят цяла нощ . На другия ден прибавете оцета, индришето и орехите ( ако желаете ) и печете на 200 градуса , докато омекнат сливите . Разбърквайте от време на време .
    Затворете сладкото в буркани още , докато е горещо .


    Това е рецептата на моята майка .:)
    Тя направо е царица на тия неща , имам чувството , че от всичко може да сътвори някой вкусен сладък буркан . :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Малко съм те подвела с оцета,около 150мл една средна кафена чашка и толкова вода!А може индришето да се замени с канела,въпрос на предпочитание.Благодаря за комплимента,а виждаме какво умееш ти!:):):)Удоволствието от добрия резултат е несравномо!

    ОтговорИзтриване
  7. Ще опитам рецептата веднага.Днеска обрахме дървото.Сливите са много сочни ароматни и вкусни.Никога не съм правела слатко от сини сливи сега ще ми е за първи път.Благодаря за рецептата която открих в интернета.

    ОтговорИзтриване
  8. А след като насипеш сладкото от първата рецепта, бурканчетата трябва ли да се стерилизират?

    ОтговорИзтриване