петък, 30 април 2010 г.

Двойно мариновани вратни каренца и талиатели с " Песто "

За сочно свинско и червено винско няма сезон за мен . :))
Вярно,  много холестерол ,  ще каже някой,  да , ама вкусен . :)
Днес ,   при една от обиколките ми из известен хипермаркет ,   видях страхотно, прясно , свинско вратно месо и не можах да устоя на изкушението да не си купя.  И въпреки,  че сериозно се настройвам за предстоящата ми традиционна пролетна диета ,  ще го сготвя ,
няма начин !
Да го кажем така - посвещавам тази рецепта на отминалата зима ,  в нейна памет . :)
Но да се разберем отсега  - без да сте се снабдили с бутилка червено вино ,  изстудено в изба ,  хич не я започвайте . :))
Е ,  добре де,  от мен да мине ,  може и да прескочите до магазина ! :)
Ще кажете :
"  Вратно месо на скара ,  голяма работа ! " .
И щяхте да сте прави ,  ако  месото беше просто едно изпечено на скара месо .
Тайната му се състои в двойната марината  - течна и суха !
Това не е моя идея като техника ,  аз само си измислих продуктите ,  които да участват в мариноването на месото .
Не ме питайте обаче за грамажи ,  маринатите и сосовете почти винаги ги правя  " на око "  и това ми е най- трудното в този блог  -  да определям грамажите на определени рецепти .
Оставям на вас количествата на продуктите  -  който отговаря на вашия вкус,  слагайте смело за сметка на друг,  който не ви звучи добре .
Готови ли сте ?
Да започваме !





Двойно мариновани вратни каренца и талиатели с 
" Песто "

Продукти :

 свинско вратно месо ,  нарязано на по - големи каренца

За течната марината :

оризов оцет ( или тъмен балсамов оцет )
зехтин
черен пипер
скилидки намачкан чесън
кромид лук
джинджифил 
соев сос
червено вино
мед 
горчица
сол

Сложете транжираните  каренца в маринатата и разбъркайте добре . 
Аз никога не начуквам вратното месо,  защото му се губи чара  -  вратното месо лично за мен е най - хубаво , когато е по - дебеличко и сочно .  
Покрийте съда с маринованото месо с фолио и оставете за 2 - 3 часа в хладилника . 

След това изцедете добре каренцата и сме готови да пристъпим към втората ,  сухата марината . 

А тя включва :
риган
червен пипер
едър лют червен пипер


Забравих да ви кажа,  че докато приготвяте месото във втората му марината ,  е добре да пуснете скарата да загрява ,  за да е достатъчно гореща ,  за да стопли бързо нашите премръзнали от стоенето в хладиника каренца . :)) А и по този начин , соса на месото остава в него , а не изтича при бавното печене .
Намазването на скарата с калъп сланина е просто класика и няма как да минем без него.
Печете каренцата до степен на изпичане ,  която обичате  -  ние вкъщи ги предпочитаме по - препечени .


Вече са готови  и щях да им се нахвърля веднага ,  но тогава видях,  че ми изглеждат много самотни . 
Трябваше да измисля някаква бърза гарнитура за каренцата ,  но не исках да е нещо типично от рода на картофи и сие .  
И както винаги ,  когато мисля какво точно да сготвя ,  отворих вратичките на всички шкафчета . 
Този път не ми трябваше много време ,  в което да кръстосвам кухнята,  да зяпам умно съдържанието на долапите :))  и да умувам каква да  е поредната ми кулинарна щуротия . 
Пред мен се жълтееше пакет хубави талиатели ,  за чието приготвяне ми трябваха точно 7 минути !
Ето как става това 7 минутно приготвяне :

Сварих талиателите по указанието на опаковката  -  6 минути . 
Нито минута повече или по малко !
От всичко на света най  - много ненавиждам преварена паста ,  от който и да е вид .  
Това " побългаряване  "  на тези продукти не ми е никак по вкуса . 
Но ако вие не мислите като мен ,  си ги сварете както си ги обичате . :))
През това време в един дълбок тиган разтопих малко краве масло и си подготвих 2 ч . л .  предварително  приготвено  домашно  " Песто " 
( скоро ще ви представя моя вариант на този популярен универсален,  според мен  ,  сос )  .
Изцедих талиателите много добре, изплакнах ги със студена вода
и ги сложих в тигана при маслото , 
добавих и  " Песто " - то  и запържих за по  -  малко от 1 минута .
Това е всичко ! :) 
Вкуснооооо ! :))


1 коментар:

  1. Съвършенни са! Точно така трябва да изглеждат, а не както ти ги сервират на някои места- едни дето са или много мазни или полусорови:)

    ОтговорИзтриване