Даже си е доста неглиже и без никакви претенции !
Но чрез тази рецепта искам да ви подаря един невероятен вкус , който никога няма да забравите , ако решите да я опитате !
Знам , че всички сме много заети , всеки си има своите проблеми, ангажименти и задължителна ежедневна програма , и затова се опитвам да ви предлагам повече бързи и лесни за изпълнение рецепти !
Тази също е от тях ! :)
Тортата , която ще видите след малко , освен , че е много вкусна е и мноооого сладка ( обожавам много сладки торти :)) !
Едно парченце ви стига , за да изпълни до краен предел вкусовите ви рецептори и да задоволи нуждата ви от нещо сладичко ! :)
И по - добре , че едно парче ще ви стигне , защото инъче може и да се образува сериозна навалица около хладилника и да стане битка за тавата ! :))
Бишкотена торта " Карам - ам - ам - ел " :)
Продукти ( за квадратна тава 23 Х 23 см ) :
28 бишкоти
1 консерва сгущенка
за белия крем :
500 грама маскарпоне
пудра захар на вкус
ванилия
3 супени лъжици ликьор по желание ( аз използвах " Baileys " )
за сиропиране на бишкотите :
подсладено прясно мляко ( затоплете леко млякото и му прибавете захар на вкус )
ванилия
за карамелената заливка :
250 грама кафява захар
100 мл прясно мляко
ядки за поръсване ( по желание )
Сиропирайте половината бишкоти с посочените продукти и ги подредете на дъното на тавата , да го покрият !
Изсипете цялата консерва сгущенка върху първия ред бишкоти !
Смесете всички продукти за белия крем , разбийте ги с миксер !
Сиропирайте втората половина от бишкотите и ги сложете върху сгущенката , а върху тях изсипете цялото количество бял крем !
Карамелизирайте захарта за заливката !
След като придобие златист карамелен цвят , махнете съда от котлона , изчакайте карамелът
" да се успокои " от къкренето и внимателно прибавете млякото !
Излишно е да казвам , че винаги , когато се работи с горещ карамел , трябва да се внимава много , за да не се изгорите ! :))
Когато смесите млякото с карамела , ще се получи ужасяваща гледка , но не се притеснявайте , след малко топлинна обработка , нещата ще си дойдат на мястото ! :)
Намалете много котлона ( да работи на слаба степен ) и сложете на него карамелената смес за кратко време , докато карамелизираната захар и млякото образуват гъст сос !
Махнете соса от котлона , изчакайте го да изстине ( да стане леко топъл ) и го излейте върху крема от маскарпоне !
Приберете тортата в хладилника , оставете я да престои поне 5 - 6 часа на студено !
После нали ви казах - побързайте да си отрежете едно парче , че може да се образува навалица и да се стане битка за тавата ! :)))
Ееее, бива ли така? Ти не беше ли на хранителен режим. Или ако цитирам една позната: "Мммммм, каква торта и точно нея я има в диетата ми" :D
ОтговорИзтриванеШегувам се :) Много ми харесва тортето :)
Ахахахаа , да ти кажа честно , нещо взе да ми призлява от тази диета , от 2 - 3 дена съм несериозна . :))
ОтговорИзтриванеКакто казва тук едно съседско хлапе " Диетата не е вкусна ! " . :)))
леле мале само като гледам тази торта ми се дояжда:))))))) ммммммммммхххххххххмммммммм :)))) поздравления Рони!!!!! Само,че тази торта не е за хора с слаби нерви и обичащи сладко като мене :))) Поздрави от Търново
ОтговорИзтриванеСтрахотно изкушение! Не знам как го правиш :-) Истински ти се възхищавам на неуморимият кулинарен ентусиазъм и способността да създаваш красота!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена
От професионален майстор - сладкар като теб , Миленка , това е повече от комплимент ! :))))
ОтговорИзтриванеТази тортичка никак не е красива , даже си е като цапаница , хахаха , но поне компенсира с
вкус ! :)
Направо ми прецака диетата съвсем . :)))
Поздрави и на теб ! :))))))
Днес обикалям, обикалям( а аз рядко го правя напоследък, поради сума ти причини)из различни блогове и все при теб се връщам.. Бива ли сега такава торта? С бишкоти? Обожавах бишкоти навремето, даже с единия крем като бяха.:) Ок, ще се опитам да сътворя това греховно сладко чудо на дечурлигата, обаче трябва да ми кажеш първо( тук се червя много)- какво е "сгущенка"?
ОтговорИзтриванеИ стига с тези диети.:) За тях имам особено мнение:)
Ххахааа, права си , от много диети се отслабва не само физически май ! :))))
ОтговорИзтриванеТи си от Бургас , нали ? Ако да , то тогава , отиди до Руския магазин , много е близо до кафе
" Ултра " , казва се " Берёзка " . :)
Там продават сгущенка , мнооого е вкусна , карамелено варено гъсто мляко , кремообразна консистенция .
Много ти благодаря за хубавите думи и за страхотното ти чувство за хумор ! :))))
Мнем, аз благодаря!:)))
ОтговорИзтриванеАх не, ще ме довършиш с тия сладките удоволствия :)
ОтговорИзтриванеИ това ще пробвам, просто е такова съвършенство, че няма как само на снимка да му се наслаждавам :D
Добре че и в Русе си имаме Березка, нямаше да се сетя за сгущенката изобщо :)))
Публикувах статия за сгущенката , за да може всички да имат възможност да я опитат . :)
ОтговорИзтриванеПлами , благодаря ти ! :)
хахаха, сладкарството не ми е професия, а само хоби :-) дори и дипломата от професионален курс, не може да ме мотивира да превърна това хоби в професия :-) мерси за милите думи, все пак!
ОтговорИзтриванедумата ми беше за изкушенията, които не спираш да твориш и за това как дори и една семпла торта я представяш с финес!
:-)
Лелеее , без да ти е професия колко си добра , а си представям , ако това беше основното ти занимание ! :)))
ОтговорИзтриванеПоднасям ти искрените си адмирации , наистина си мноооого талантлива ! :)
Благодаря ти , че винаги намираш добра дума за мен ! :)))
Изкусително изглеждат!!! :-)
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусна торта и се прави толкова бързо и лесно, а резултата е уникален. За всички които обичат Маскарпоне а им е омръзнало да свързват това "сирене" с Тирамисуто. Лично аз изненадах много приятелката си и домашните "любимци", защото знаеха, че десерта е с Маскарпоне, а като им сервирах, се втрещиха, че не виждат Тирамису, но после се разтопиха в блаженно задоволство и сладост на "Карам-ам-ам-ел".
ОтговорИзтриванеghost13 , Светлана , много ви благодаря ! :)))
ОтговорИзтриванеСветле , аз обожавам маскарпоне и само се чудя в коя рецепта да го вкарам . :))))
Радвам се , че сте харесали тортичката ! :)))
Поздрави ! :)))
Привет! Искам да попитам, когато се прави карамеловата заливка не трябва ли млякото да е горещо. Притеснявам се, че ще се пресече, кагато го налея в горещия карамел пък и макара да не бълбука вече карамела.
ОтговорИзтриванеМоето не е било горещо, но за да не се притеснявате, можете да го загреете предварително. Аз използвам мляко в кутии, което е съмнително до каква степен е мляко, и може би затова никога не съм имала проблем от рода на пресичане на мляко.:)
ОтговорИзтриванеОйде диетата на кино...
ОтговорИзтриванеТез 4 кг и това лято няма да ги преборя :-)
Още утр ще я пробвам, дано да стане, че малко ме притеснява карамелената заливка.
И само едно уточнение - сгушенката е кондензирано мляко, нали?