За сочно свинско и червено винско няма сезон за мен . :))
Вярно, много холестерол , ще каже някой, да , ама вкусен . :)
Днес , при една от обиколките ми из известен хипермаркет , видях страхотно, прясно , свинско вратно месо и не можах да устоя на изкушението да не си купя. И въпреки, че сериозно се настройвам за предстоящата ми традиционна пролетна диета , ще го сготвя ,
няма начин !
Да го кажем така - посвещавам тази рецепта на отминалата зима , в нейна памет . :)
Но да се разберем отсега - без да сте се снабдили с бутилка червено вино , изстудено в изба , хич не я започвайте . :))
Е , добре де, от мен да мине , може и да прескочите до магазина ! :)
Ще кажете :
" Вратно месо на скара , голяма работа ! " .
И щяхте да сте прави , ако месото беше просто едно изпечено на скара месо .
Тайната му се състои в двойната марината - течна и суха !
Това не е моя идея като техника , аз само си измислих продуктите , които да участват в мариноването на месото .
Не ме питайте обаче за грамажи , маринатите и сосовете почти винаги ги правя " на око " и това ми е най- трудното в този блог - да определям грамажите на определени рецепти .
Оставям на вас количествата на продуктите - който отговаря на вашия вкус, слагайте смело за сметка на друг, който не ви звучи добре .
Готови ли сте ?
Да започваме !
петък, 30 април 2010 г.
Пъстра пролетна октава
Много не си падам по салатите ( да , не ви лъжа ) , но тъй като знам , че са много полезни ,
а съм решила да бъда по - отговорна към здравето си , през последните месеци имам голям напредък в консумирането им .
Зелена салата , колко тривиално , дали не мога да измисля нещо по - интересно за компания на тази хубавица ?
Тя обаче си има твърди поддържници в лицето на зеления лук, репичките и краставицата , така че няма да мине и без тях . Интересното ще трябва явно да е в соса ...
А и едни кедрови ядки също биха придали повече нетрадиционност на салатата , а защо не и да добавя един сочен червен домат .. . все още нещо ще сложа обаче .
Като че ли се очертават 8 компонента - октава ... както в музиката , основата на истинската мелодия ...
Тарарарам , и така , удоволствие за мен е да ви представя мелодията , галеща небцето :
" Пъстра пролетна октава "
Продукти :
зелена салата
домат
краставица
репички
зелен лук
кедрови ядки
копър
и 8 - та нота от октавата " Малко по - така Сос Винегрет " :
зехтин
балсамов оцет
горчица
сол
лимонов сок
мед
босилек
Приготвянето е ясно - режете и подреждате , както вие желаете .
Но когато прибавите и соса , тогава вече се получава истинския вкус на салатата . :)
а съм решила да бъда по - отговорна към здравето си , през последните месеци имам голям напредък в консумирането им .
Зелена салата , колко тривиално , дали не мога да измисля нещо по - интересно за компания на тази хубавица ?
Тя обаче си има твърди поддържници в лицето на зеления лук, репичките и краставицата , така че няма да мине и без тях . Интересното ще трябва явно да е в соса ...
А и едни кедрови ядки също биха придали повече нетрадиционност на салатата , а защо не и да добавя един сочен червен домат .. . все още нещо ще сложа обаче .
Като че ли се очертават 8 компонента - октава ... както в музиката , основата на истинската мелодия ...
Тарарарам , и така , удоволствие за мен е да ви представя мелодията , галеща небцето :
" Пъстра пролетна октава "
Продукти :
зелена салата
домат
краставица
репички
зелен лук
кедрови ядки
копър
и 8 - та нота от октавата " Малко по - така Сос Винегрет " :
зехтин
балсамов оцет
горчица
сол
лимонов сок
мед
босилек
Приготвянето е ясно - режете и подреждате , както вие желаете .
Но когато прибавите и соса , тогава вече се получава истинския вкус на салатата . :)
Етикети:
Безмесни ястия,
Здравословно и диетично,
Салати
Ръжени питки с мед и пшеничен зародиш
Ето ги и ръжените питки , най - добрата компания за крем супи или за каквото си решите . :)
Приготвят се много лесно и дори и да не умеете да месите , няма начин да не ви се получат .
Обожавам мириса на прясно изпечен ръжен хляб , ухае ми на село , на земя ...
Пак се размечтах . :)
Хайде, да започваме, запрятайте ръкави и нека месенето започне СЕГА ! :)
Ръжени питки с мед и пшеничен зародиш
Приготвят се много лесно и дори и да не умеете да месите , няма начин да не ви се получат .
Обожавам мириса на прясно изпечен ръжен хляб , ухае ми на село , на земя ...
Пак се размечтах . :)
Хайде, да започваме, запрятайте ръкави и нека месенето започне СЕГА ! :)
Ръжени питки с мед и пшеничен зародиш
Крем супа от моркови и сладки картофи с джинджифил и сметана
Незнам за вас, но аз обожавам супи , мога да ги ям всеки ден - постни, месни, крем супи - всякакви ! :)
И тъй като слънцето днес ме е заредило страшно много с енергия, редом с останалите ястия, които приготвих , си казах, че без супа няма да мина .
Каква да бъде обаче супата ... хм , иска ли питане , любимата ми крем супа от сладки картофи и моркови . :))
Да ви кажа честно, голяма занимавка е тази супа, не е просто да сложиш продуктите да къкрят на котлона .
Но пък резултата си заслужава !
Толкова е вкусна, че честно казано незнам дали изобщо ще стигна до вратните карета , които също приготвих днес .
Абе, да не се заричам, че и тях си ги бива ! :))
Шегата настрани , но чувствате ли нервите си здрави и сте готови да изгубите около час и половина само за приготвянето на супа, опитайте смело .
Струва си ! :))
Крем супа от моркови и сладки картофи с джинджифил и сметана
Продукти :
4 сладки картофа
8 моркова
1 чаена чаша прясно мляко
300 грама вода
1 глава кромид лук
2 стръка прясна целина
2 стръка пресен копър
краве масло
черен пипер
2 щипки джинджифил
лимонов сок
1 / 4 ч . л . горчица
1 малка кофичка заквасена сметана
1 пилешки бульон
В тавичка нареждате обелените и срязаните на 2 половинки картофи , слагаме и целите моркови , върху тях слагаме краве масло и ги пъхаме във фурната да се изпекат до омекване . Ва началото може да сложите фолио , но после трябва да ги запечете задължително .
Това всъщност е най- интересното в рецептата - че основните зеленчуци не са варени, а печени . Изпечените в краве масло зеленчуци придават невероятно екзотичен вкус на супата .
През това време в тенджерката , която сте си определили за приготвяне на супата , слагате краве масло, малко по - голямо от кибритена кутия . Разтопявате го и слагате нарязания на едно кромид лук да се задушава . След като лука стане мекичък , добавяте водата , бульона и зелените подправки .
Кипвате ги леко и намаляте котлона на много ниска степен .
После добавяте останалите компоненти от рецептата (без сметаната ) , разбърквате много добре и махате от котлона .
Докато всичко още е много топло, слагате и сметаната и разбърквате до пълното и смесване с останалите продукти .
Сега да обърнем внимание обаче на главните виновници за тази супа - картофите и морковите .
Те вече са изпечени и чакат да отидат там , където им е мястото - в тенджерката . ))
За да не си счупите пасатора , ви съветвам първо да ги намачкате с вилица или с каквото решите ( само не с крака :)) , и чак тогава да ги прибавите към другата смес .
След като свършите тази щадяща пасатора ви дейност , смело ги изсипете в тенджерата и разбийте всичко много, ама много добре .
Дотук добре , сега идва най - интересната част - изяждането на супата . :)
Но какво е тази супа без едни прясно изпечени , дъхави , ръжени хлебчета , нали ?
Сега ще ви кажа как да си ги приготвите !
Много е лесно ! Рецептата е в блога .
И тъй като слънцето днес ме е заредило страшно много с енергия, редом с останалите ястия, които приготвих , си казах, че без супа няма да мина .
Каква да бъде обаче супата ... хм , иска ли питане , любимата ми крем супа от сладки картофи и моркови . :))
Да ви кажа честно, голяма занимавка е тази супа, не е просто да сложиш продуктите да къкрят на котлона .
Но пък резултата си заслужава !
Толкова е вкусна, че честно казано незнам дали изобщо ще стигна до вратните карета , които също приготвих днес .
Абе, да не се заричам, че и тях си ги бива ! :))
Шегата настрани , но чувствате ли нервите си здрави и сте готови да изгубите около час и половина само за приготвянето на супа, опитайте смело .
Струва си ! :))
Крем супа от моркови и сладки картофи с джинджифил и сметана
Продукти :
4 сладки картофа
8 моркова
1 чаена чаша прясно мляко
300 грама вода
1 глава кромид лук
2 стръка прясна целина
2 стръка пресен копър
краве масло
черен пипер
2 щипки джинджифил
лимонов сок
1 / 4 ч . л . горчица
1 малка кофичка заквасена сметана
1 пилешки бульон
В тавичка нареждате обелените и срязаните на 2 половинки картофи , слагаме и целите моркови , върху тях слагаме краве масло и ги пъхаме във фурната да се изпекат до омекване . Ва началото може да сложите фолио , но после трябва да ги запечете задължително .
Това всъщност е най- интересното в рецептата - че основните зеленчуци не са варени, а печени . Изпечените в краве масло зеленчуци придават невероятно екзотичен вкус на супата .
През това време в тенджерката , която сте си определили за приготвяне на супата , слагате краве масло, малко по - голямо от кибритена кутия . Разтопявате го и слагате нарязания на едно кромид лук да се задушава . След като лука стане мекичък , добавяте водата , бульона и зелените подправки .
Кипвате ги леко и намаляте котлона на много ниска степен .
После добавяте останалите компоненти от рецептата (без сметаната ) , разбърквате много добре и махате от котлона .
Докато всичко още е много топло, слагате и сметаната и разбърквате до пълното и смесване с останалите продукти .
Сега да обърнем внимание обаче на главните виновници за тази супа - картофите и морковите .
Те вече са изпечени и чакат да отидат там , където им е мястото - в тенджерката . ))
За да не си счупите пасатора , ви съветвам първо да ги намачкате с вилица или с каквото решите ( само не с крака :)) , и чак тогава да ги прибавите към другата смес .
След като свършите тази щадяща пасатора ви дейност , смело ги изсипете в тенджерата и разбийте всичко много, ама много добре .
Дотук добре , сега идва най - интересната част - изяждането на супата . :)
Но какво е тази супа без едни прясно изпечени , дъхави , ръжени хлебчета , нали ?
Сега ще ви кажа как да си ги приготвите !
Много е лесно ! Рецептата е в блога .
Лимонов шаран с царевично брашно и сос " Скордаля "
Наближава лятото... вкъщи винаги се яде много риба, особено през топлите сезони .
Нали живеем съвсем до морето ... :)
Всъщност, аз не съм бургазлийка и някои от любимите ми риби , общо взето, бяха нещо ново за семейната ни трапеза ...
Защото са речни, а тук - в Бургас , се консумират предимно морски и океански риби .
Шаранът е една от най - познатите речни риби, които присъстват в българската кухня .
Аз често обичам да нарушавам традицията за принасянето му в жертва предимно на Никулден и го приготвям с удоволствие много пъти през годината .
Направило ми е впечатление , че няма кой знае колко варианти за разнообразни рецепти , аз поне знам общоприетите , и сега ще ви предложа един
по - нетрадиционен вариант именно на една общоприета рецепта - пържен шаран .
Съвсем простичко и лесно , но нали именно най - простичките неща, казват , били най - хубавите! :))
Бягайте за бяло вино или бира , по ваш избор ! :)
Лимонов шаран с царевично брашно и сос " Скордаля "
7 - 8 котлета шаран
сол
черен пипер
1 / 2 лимон
царевично брашно
олио за пържене
Нали живеем съвсем до морето ... :)
Всъщност, аз не съм бургазлийка и някои от любимите ми риби , общо взето, бяха нещо ново за семейната ни трапеза ...
Защото са речни, а тук - в Бургас , се консумират предимно морски и океански риби .
Шаранът е една от най - познатите речни риби, които присъстват в българската кухня .
Аз често обичам да нарушавам традицията за принасянето му в жертва предимно на Никулден и го приготвям с удоволствие много пъти през годината .
Направило ми е впечатление , че няма кой знае колко варианти за разнообразни рецепти , аз поне знам общоприетите , и сега ще ви предложа един
по - нетрадиционен вариант именно на една общоприета рецепта - пържен шаран .
Съвсем простичко и лесно , но нали именно най - простичките неща, казват , били най - хубавите! :))
Бягайте за бяло вино или бира , по ваш избор ! :)
Лимонов шаран с царевично брашно и сос " Скордаля "
7 - 8 котлета шаран
сол
черен пипер
1 / 2 лимон
царевично брашно
олио за пържене
четвъртък, 29 април 2010 г.
Карамелена Panna Cotta с Baileys и пресни ягоди
Днес реших да ви преставя един лесен за приготвяне крем , който освен, че е любим на много хора, е и доста изискан във визуално отношение и е прекрасен начин да впечатлите
гостите си .
Panna Cotta е крем, който редом със стандартните рецепти,
ви дава и възможност за импровизация в допълненията към него .
Този вариант , който аз ви представям, е плод на моята фантазия и настроение днес . :)
Много често просто отварям хладилника и по продуктите, които ми се смеят от него, решавам какво да приготвя . :)
А днес от хладилника ми се облещиха една купичка пресни , червени ягодки, които купих преди 2 дена за един сладкиш
( който така и не направих ) .
Ами, няма да ги хвърлям, я , веднага им намерих приложението във въпросното кремче . :)
Изобщо не обичам да пия Baileys , твърде тежък и сладък е за моя вкус , но пък винаги имам по една бутилка, защото ми пасва идеално в сладкарските фантасмагории. :)
Охоо, и кутия сладкарска течна сметана си имам, перфектно, започваме ! :))
Карамелена Panna Cotta с Baileys и пресни ягоди
гостите си .
Panna Cotta е крем, който редом със стандартните рецепти,
ви дава и възможност за импровизация в допълненията към него .
Този вариант , който аз ви представям, е плод на моята фантазия и настроение днес . :)
Много често просто отварям хладилника и по продуктите, които ми се смеят от него, решавам какво да приготвя . :)
А днес от хладилника ми се облещиха една купичка пресни , червени ягодки, които купих преди 2 дена за един сладкиш
( който така и не направих ) .
Ами, няма да ги хвърлям, я , веднага им намерих приложението във въпросното кремче . :)
Изобщо не обичам да пия Baileys , твърде тежък и сладък е за моя вкус , но пък винаги имам по една бутилка, защото ми пасва идеално в сладкарските фантасмагории. :)
Охоо, и кутия сладкарска течна сметана си имам, перфектно, започваме ! :))
Карамелена Panna Cotta с Baileys и пресни ягоди
сряда, 28 април 2010 г.
Пълнени чушки с яйца, сирене и копър
Детство мое, реално и вълшебно ...
Най-хубавите години на един човек, но уви, оценяваме ги чак след като ги изгубим....
Както и всичко останало в този живот!
Не ви казвам това, за да ви натъжа, а за да ви въведа в следващата ми рецепта.
И по - точно, да ви въведа в нейния произход. :))
Сигурна съм, че няма човек, който поне веднъж в детството си, бягайки след топката, да не държал в ръката си сочна, прясна, сурова чушка, пълна със сирене. :)
Е, това не е рецепта за точно такива чушки, но нейното съществуване е именно от онова време... онова прекрасното време, което никога няма да се върне ...
Но пък аромата на пълнените със сиренце и яйца чушки е незабравим и може, макар и за малко, да те накара да се почувстваш , както тогава ...
Опитайте, може и да проработи магията! :))
Пълнени чушки с яйца, сирене, домати и копър
Моята рецепта не е точно класическата, сложила съм и щипка
фантазия. :))
Продукти:
6 големи зелени чушки
За плънката :
3 яйца
200 грама сирене ( по възможност го обезсолете преди това )
1 голям, пресен, обелен и ситно нарязан домат ( само месестата част, без семките)
2 с.л. брашно и още малко брашно за " запечатване " на отворите на чушките
пресен ситно нарязан копър
зехтин
Най-хубавите години на един човек, но уви, оценяваме ги чак след като ги изгубим....
Както и всичко останало в този живот!
Не ви казвам това, за да ви натъжа, а за да ви въведа в следващата ми рецепта.
И по - точно, да ви въведа в нейния произход. :))
Сигурна съм, че няма човек, който поне веднъж в детството си, бягайки след топката, да не държал в ръката си сочна, прясна, сурова чушка, пълна със сирене. :)
Е, това не е рецепта за точно такива чушки, но нейното съществуване е именно от онова време... онова прекрасното време, което никога няма да се върне ...
Но пък аромата на пълнените със сиренце и яйца чушки е незабравим и може, макар и за малко, да те накара да се почувстваш , както тогава ...
Опитайте, може и да проработи магията! :))
Пълнени чушки с яйца, сирене, домати и копър
Моята рецепта не е точно класическата, сложила съм и щипка
фантазия. :))
Продукти:
6 големи зелени чушки
За плънката :
3 яйца
200 грама сирене ( по възможност го обезсолете преди това )
1 голям, пресен, обелен и ситно нарязан домат ( само месестата част, без семките)
2 с.л. брашно и още малко брашно за " запечатване " на отворите на чушките
пресен ситно нарязан копър
зехтин
Вита нагъната баница със спанак
Пролет е, какво по-прекрасно време от това, за да излезеш навън, да вдишаш мириса на току що възкръсналите за нов живот дървета и цветя!
Днес видях и лястовичка... Тази наглед обикновена за някого случка, за мен означава много - всички ще се събудим от летаргията на студените сезони и ще станем някакси по-красиви и по-усмихнати...
Май се отплеснах съвсем... :))
Да си дойдем на думата, все пак е кулинарен блог... :)))
Много пъти си казвам :"Край, няма да ям повече месо!"
И наистина понякога ми се получава, макар и за кратко.
Ето, днес именно е от тези моменти, в които никак, ама наистина никак не искам да опитвам месо под никаква форма...
А и все пак е пролет и съвсем очаквано зелените вкусотии, които природата щедро ни е дарила, са чест гост на масата ни.
Предлагам ви една баница- сочна, пухкава и ароматна.
Не претендирам за перфектни пропорции, аз съм любител- кулинар и правя нещата така, както ги усещам...
Импровизирайте, добавяйте или махайте, ако не харесвате нещо.
Аз ви я предлагам по начина, по който почувствах рецептата днес!
Вита нагъната баница със спанак
Абонамент за:
Публикации (Atom)