сряда, 30 ноември 2011 г.

Кекс с кисело мляко




То торти, то франзели, багети, италиански, унгарски, немски и какви ли не засукани рецепти пусках.
На фона на всичко това ми липсваше обаче, нещо много простичко, лесно и обичано от мало и голямо.
Нещо, което е неизменна част от нашата кухня години наред- кекс.
Спомням си, че когато бях малка, именно кексът беше много специален и му се радвах, сякаш на масата виждам някакъв свръх рядък деликатес.
Да си призная, и сега му се зарадвах така, защото от години не бях правила най-обикновен кекс.
Моят е с кисело мляко и е сочен, не е пандишпан, а се топи в устата.
Рецептата я знам от много години и нямам идея на кого е.
Както и да е, най-важното е, че е много, много вкусна.
Приготвям го с какао Нескуик, но ако искате, направете го и с нормално, горчиво какао.
Можете да добавите в тестото и цели орехови ядки, но аз не слагам, защото при печене стават меки и мокри, а на мен това никак не ми допада.
Съвет: много, много хубаво намажете с олио и поръсете с брашно кексовата форма навсякъде, за да не залепне.
Поръсете с пудра захар, чак след като кексът изстине напълно.
Следете процесът на печене, не го оставяйте, робувайки на някакви минути за печене- при нужда сложете парче алуминиево фолио отгоре, когато видите, че кексът започва да потъмнява отгоре, а вътре е още суров.
Извън тези съвети няма нищо сложно, няма начин да не ви се получи.
После споделете резултата с всички нас.:)


Кекс с кисело мляко




Продукти:

6 средни яйца
1  1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши бяло пшенично брашно
1 пакетче бакпулвер
2/3 чаена чаша олио
1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова или лимонова кора
2 ванилии
3 пълни супени лъжици какао

пудра захар за поръсване




Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Разбийте яйцата и захарта на гъст сняг.
Добавете портокаловата кора, олиото и киселото мляко и отново разбийте с миксера до получаване на гладка смес.
Смесете брашното, ванилията и бакпулвера и започнете да прибавяте към яйчената смес постепенно и разбийте идеално.


Отделете 1/3 от сместа и я разбийте с какаото.
Пригответе си кексовата форма, както описах по-горе и изсипете малко от бялата смес, после сложете малко от какаовата, после пак бяла и така до изчерпване на двете смеси.
Сложете да се пече и наблюдавайте процеса.


Проверявайте с клечка за зъби и когато тя започне да излиза суха, значи кексът е готов.
Обърнете го върху поднос, оставете го да се охлади и го поръсете обилно с пудра захар.



10 коментара:

  1. Този кекс го знам от майка ми и често го правя.Много е пухкав и вкусен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, широко разпространена рецепта. Благодаря, че я припомни. С тази обилна "заснежена" визия кексът е много подходящ за настъпващата зима.

    ОтговорИзтриване
  3. Рони,това е любимия кекс на дъщеря ми!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден, Рони! Пожелавам ти много здраве и щастие, всичко останало се постига! Съвсем случайно точно днес синът ми се разрови в списания и попаднах на Нов фолк 2006 целия посветен на теб, така и разбрах, че имаш рожден ден. / 5 декември, да не заблудя някой с датата на твоя пост:)/.
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Кекса ти изглежда страхотна добавка за сутрешното ми кафе :) Благодаря ти за рецептата, не изглежда трудна та се надявам да го докарам кекса както е на снимката :) Таман за утрешното ми съботно кафе, под лъчите на изгряващото слънце на балкона... мммм нямам търпение :)

    ОтговорИзтриване
  6. Любима рецепта, много вкусно :-) - браво за блога!!

    ОтговорИзтриване
  7. Получи се страхотно! Благодаря за рецептата! Блогът е страхотен, а ти си още по-страхотна! :) Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, в кексова форма с какъв диаметър и относно печенето - с вентилатор ли печете и на кое ниво на фурната? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  9. Формата е стандартна кексова форма. Пека БЕЗ вентилатор, слагам формата на най-ниския рафт (при мен са 3 нивата на рафтове във фурната). Ако е много силна Вашата, печете на 180 градуса.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте! Рецептата става ли с масло и как се приготвя тогава? :) Мисля да го приготвя днес! Поздрав, Сиси

    ОтговорИзтриване