Pages

понеделник, 13 декември 2010 г.

Медени сладки за Коледа - 2 в 1

Продължавам с моите коледни предложения към вас, а днешното е страхотно, откъм практична гледна точка, защото с едно тесто ще си имате 2 вида
сладки-медени линзери и сладки с дулсе де лече, ядки и шоколад.
Както всички знаете, линзерите се приготвят с друго тесто, но лично аз не го харесвам много и съчетанието на тези инъче очарователни като визия сладки с любимия ми меден вкус, се превърна в нещо красиво и вкусно.
За карамелено-шоколадовите сладки какво да ви кажа-мед, дулсе де лече, лешници и шоколад-абсолютен взрив от аромати и съблазнителен вкус.
Ако нямате готово дулсе де лече и не ви се занимава с часове да варите кондензирано мляко, можете да го замените с пълнеж от течен шоколад и ситно натрошен карамел например.
Просто идея, крайния избор е ваш.:)
Тестото е идентично с това на  джинджифиловите ми бисквитки, но малко съм намалила подправките и захарта в него, и заради това направо ще копирам част от текста на тази рецепта.
А днешната рецептата отново е много лесна и просто няма начин да не успеете.:)


Медени сладки за Коледа - 2 в 1
  




Продукти: 
          (около 50-55 единични броя, според моите формички)
2  2/3  чаени чаши брашно
1 яйце
1/2  чаена чаша меко краве масло
1/2  чаена чаша мед
1/4  чаена чаша кристална захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2  супена лъжица канела
1 супена лъжица какао
1/3 чаена лъжичка сух смлян джинджифил
ванилия
  
за линзерите:
мармалад
пудра захар за поръсване

за карамелено-шоколадовите сладки:
дулсе де лече
разтопен бял и кафяв млечен шоколад 
цели лешници (запечени) 



Омесете меко и гладко тесто от всички продукти.
Разточете го на кора с дебелина половин сантиметър.
Тестото е меко и леко лепкаво, но не се опитвайте да добавяте още много брашно, защото ще промените състава на тестото и бисквитките ви ще се развалят.
Добавете още най-много 1/3 чаена чаша, ако се наложи.
Набрашнете си добре работния плот, набрашнете леко разточената кората отгоре, както и ръцете и точилката си и ще видите колко лесно се работи така. Разточете на кора с дебелина около половин сантиметър.
С  помощта на формички нарежете тестото на различни бисквитки и ги подредете в тава  върху намаслена кухненска хартия.
Когато режете сладките обаче, половината бройки трябва да бъдат с дупчици по средата.
Намерете нещо с подходящ диаметър вкъщи, няма начин да нямате нещо добро за целта.:)
Изпечете ги на 180 градуса за около 7-8 минути.
Минутите, разбира се, са ориентировъчни, тъй като всичко зависи от вашата фурна.
Наблюдавайте ги да не изгорят, просто трябва леко да се зачервят и са готови.



След като ги извадите от фурната бисквитките ще бъдат много меки, но малко след това ще се втвърдят.
Оставете ги да изстинат напълно.
А сглобяването на сладките е съвсем стандартно, но слепяйте по една цяла бисквитка с една с дупка, през която ще се вижда вкусния ви пълнеж.:)
Медените линзери намажете с любимия ви мармалад и ги поръсете с пудра захар.
Другият вид сладки отново намажете с пълнежа, с който сте решили да бъдат и ги полейте с разтопен бял и кафяв шоколад.
Можете да гарнирате и с лешници или орехи.
Приберете сладките в плътно затваряща се кутия, за да омекнат.



16 коментара:

  1. Просто уникално :) Реших ,че и аз ще пробвам :)))) да направя предните и тези ще направя за Коледа :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Тея, 32 г. гр. София13 декември 2010 г. в 14:12

    Само да попитам, защо няма снимки от самата направа на сладките. Малко трудно е да се приготвят така само по рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви.:))
    Тея, не винаги имам възможност да снимам процеса, едно, че вече е много тъмно и нямам достатъчно осветление в кухнята и друго, най-вече, че фотоапарата ми и обектива ми започнаха да се развалят от брашна и т.н. цапащи продукти, а това е скъпа техника. А и тези сладки специално са толкова лесни, че няма накъде-омесваш всички продукти, разточваш тестото и си го нарязваш с формичките, както се правят всички сладки от този тип. За намазването смятам, че няма нужда от снимки.:)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са, Рони! Наистина са много подходящи за празниците, а и толкова красиво си ги декорирала... както всичко тук :)

    ОтговорИзтриване
  5. Да, и тези ще се правят...!!!
    Давай следващите, моля :)

    ОтговорИзтриване
  6. Тея, 32 г., гр. София14 декември 2010 г. в 7:53

    Аз се чудех за джинджифила, какъв е точно, затова разпитвах за снимки :)) дали е сух или от корен?

    ОтговорИзтриване
  7. Аз съм написала смлян в рецептата и мислех, че се разбира.:)))) Сух трябва да е джинджифила, Тея, корена не е подходящ за сладки неща.:)
    Пожелавам ти успех, много са лесни сладките, ще се справиш чудесно, убедена съм.:)) Дано да ти харесат.:))) Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  8. Тея, 32 г., гр. София14 декември 2010 г. в 8:35

    Мерси много за уточнението :)) аз така понякога се запъвам на нещо дребно и не мога да продължа нататък докато не разбера как е точно. А и много искам да изпипам всичко точно по рецептата :))

    ОтговорИзтриване
  9. Красота!Толкова апетитно изглеждат-ти си уникална домакиня,Рони-възхищавам ти се!!!
    Живка

    ОтговорИзтриване
  10. Mnogo mi haresva vsi4ko,koeto publikuva6, ve4e sam pravila niakoi torti po tvoi rezepti i sladkite sa mnogo interesni,no gore dolu iskam da znam kolko grama e 4aenata 4a6a koiato ispolzva6 a sa6to dali ako sloja samo maia za sladki (ne znam kak se kazva na balgarski tazi koiato namiram tuk...italia ) bez soda bikarbonat pak 6te se polu4i? Pozdravi i zeluvki ot edna tvoia varla fenka....Iva

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, чашата ми е 250 мл.:) Не знам какво точно имаш предвид за продукта в Италия, не съм го виждала и опитвала, не знам как действа и не искам да те подведа.:)
    Ако е обаче действието е като на класическата мая, не е подходящо, мисля.

    ОтговорИзтриване
  12. Preslatki su,slicice su savrsene.

    ОтговорИзтриване
  13. Рони, нямам думи! Вкусотии и красота! :)
    Винце

    ОтговорИзтриване
  14. Аз ги правих за Коледа, за да изненадам моя мъж:) И станаха супер! И на двамата са ни любими:) Благодаря, Ронка! Всички твои рецепти, които съм пробвала ми се получават от първия път, което е вече доста добър показател за това, че са написани добре и с любов!

    Поздрави: Мод

    ОтговорИзтриване