Pages

петък, 6 август 2010 г.

Торта " Абрикотин "

Не знам откъде да започна , за да ви разкажа за следващата ми тортичка  ...
Преди известно време много ми харесаха  тази рецепта  и реших да я направя .
Речено - сторено !
Рецептата определено е интересна , а тортата е доста нестандартна - тънка ,  с малко крем , леко хрупкава , накратко - нетипичен за нас , българите , вкус .
На мен ми допадна много като концепция ,  само че следващия път ще направя 2 корекции - кремът ще е в двойна доза и глазурата няма да е с пудра захар , а ще е шоколадова .
Нещо ми натежа тази глазура и този вкус " ала захарно петле " не ми пасна тук .
Но рецептата е много хубава , авторката определено е майстор . :)


Торта " Абрикотин "








Продукти и начин на приготвяне :

за тестото за 5 блата по 20 см :
180 грама краве масло
2 жълтъка
щипка сол
120 грама захар


Разбъркайте ги добре и прибавете 300 грама брашно .
Разделете на 5 равни части .
Разточете ги на кръгли кори по 20 см върху хартия за печене . 
Помогнете си с чиния ,  за да оформите кръговете . 
Приберете ги в хладиник и ги вадете един по един ,  когато ги печете 
Изпечете бисквитените блатове на 180 градуса до леко зачервяване , нека да останат светли .
Авторката е написала да се пекат при  210 - 220 градуса по 8 минути , но аз така изгорих първия ( както се вижда при разреза на тортата ) .





Сега да направим крема .






Смесете 80 мл прясно мляко с 2 жълтъка и 110 грама захар .
Разбъркайте ги много добре  
Сложете ги на котлона на много ниска степен и разбърквайте ,  докато всичко се сгъсти много добре . Степента на котлона наистина трябва да е много ниска .
Оставете гъстата смес да изстине напълно и разбъркайте със 110 грама меко краве масло , ванилия и 1 супена лъжица плодов ликьор .




Пригответе някакви натрошени бисквити ( препечени ) , за облицовка на стените на тортата .
Аз използвах " ОREO " .








Разделете крема на 4 части и започнете да сглобявате тортата . 
Блат , крем, блат , крем и така до изчерпване на продуктите . 
Последният блат остава ненамазан . 
Той се покрива със следната глазура :
100 грама пудра захар , малко боя за сладки , 1 супена лъжица ликьор и малко вода . 
Разбъркайте ги на котлона ,  докато захарта се разтопи добре .
Когато мажете тортата е важно глазурата да е много топла, за да не стане прозрачна и да се маже добре . 
Не покривайте целия блат , оставете бордюра чист .
Върху него и без това ще украсим със сметана .
Декорирайте тортата и острани със сметана и натрошените бисквити , а върху захарната глазура - разтопен шоколад и ядки по желание .
Оставете тортата да престои една нощ , за да омекнат блатовете .








7 коментара:

  1. Ох...тортичка,но напълно споделям мнението ти за този вид глазура и количеството на крема.Аранжировката е разкошна!:)))))

    ОтговорИзтриване
  2. С шоколадова глазура щеше да е много по - хубаво , определено . :)
    В аранжировките още имам много да уча, но има време .:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ха, наистина много интересна рецепта. Не съм попадала досега на подобен вид торта и разбуди любопитството ми. Ще трябва да почака, обаче, че при нас напоследък много рожденици и съответно торти :) Малко почивка трябва...до следващия рожден ден :)
    Хубава рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че ти допада рецептата . :)) Ако решиш да я правиш някой ден , приеми приятелския ми съвет - кремчето идва малко , а тази глазура просто ... абе, не е хубава на вкус , честно ти казвам . :)))
    Но понеже я правих за 1 път и следвах рецептата на авторката , не знаех какво ще се получи накрая . И понеже самата концепция на тортата много ми допадна , за следващия път вече знам какво да коригирам , за да й се зарадвам както трябва . И още нещо - тортата става доста сладка , ако не харесваш твърде сладките неща , може би ще трябва да намалиш малко количеството захар в крема . Но пък като се замисля , тя, захарната глазура до голяма степен прецаква доста нещата на тема хипер сладост .

    ОтговорИзтриване
  5. Хвърлих й не едно ,а две очи, тя е следващото ми кулинарно предизвикателство.Що на тортите се хвърлям и аз незнам,моят човек ще си отяде на торти идните 10 дена :-))))

    Криси Петрова

    ОтговорИзтриване
  6. Изчакай да видиш " Наполеон " - а. :)) Препоръчвам ти го пред тази торта . :)
    А най - любимата ми торта засега е млечната . :))
    Ммммм... още помня умопомрачителния й вкус . :))

    ОтговорИзтриване
  7. Hola! I've been reading your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

    My homepage ... Kundalini reiki
    Check out my page : john barnes myofascial release

    ОтговорИзтриване