Преди известно време много ми харесаха тази рецепта и реших да я направя .
Речено - сторено !
Рецептата определено е интересна , а тортата е доста нестандартна - тънка , с малко крем , леко хрупкава , накратко - нетипичен за нас , българите , вкус .
На мен ми допадна много като концепция , само че следващия път ще направя 2 корекции - кремът ще е в двойна доза и глазурата няма да е с пудра захар , а ще е шоколадова .
Нещо ми натежа тази глазура и този вкус " ала захарно петле " не ми пасна тук .
Но рецептата е много хубава , авторката определено е майстор . :)
Торта " Абрикотин "
Продукти и начин на приготвяне :
за тестото за 5 блата по 20 см :
180 грама краве масло
2 жълтъка
щипка сол
120 грама захар
Разбъркайте ги добре и прибавете 300 грама брашно .
Разделете на 5 равни части .
Разточете ги на кръгли кори по 20 см върху хартия за печене .
Помогнете си с чиния , за да оформите кръговете .
Приберете ги в хладиник и ги вадете един по един , когато ги печете
Изпечете бисквитените блатове на 180 градуса до леко зачервяване , нека да останат светли .
Авторката е написала да се пекат при 210 - 220 градуса по 8 минути , но аз така изгорих първия ( както се вижда при разреза на тортата ) .
Сега да направим крема .
Смесете 80 мл прясно мляко с 2 жълтъка и 110 грама захар .
Разбъркайте ги много добре
Сложете ги на котлона на много ниска степен и разбърквайте , докато всичко се сгъсти много добре . Степента на котлона наистина трябва да е много ниска .
Оставете гъстата смес да изстине напълно и разбъркайте със 110 грама меко краве масло , ванилия и 1 супена лъжица плодов ликьор .
Пригответе някакви натрошени бисквити ( препечени ) , за облицовка на стените на тортата .
Аз използвах " ОREO " .
Разделете крема на 4 части и започнете да сглобявате тортата .
Блат , крем, блат , крем и така до изчерпване на продуктите .
Последният блат остава ненамазан .
Той се покрива със следната глазура :
100 грама пудра захар , малко боя за сладки , 1 супена лъжица ликьор и малко вода .
Разбъркайте ги на котлона , докато захарта се разтопи добре .
Когато мажете тортата е важно глазурата да е много топла, за да не стане прозрачна и да се маже добре .
Не покривайте целия блат , оставете бордюра чист .
Върху него и без това ще украсим със сметана .
Декорирайте тортата и острани със сметана и натрошените бисквити , а върху захарната глазура - разтопен шоколад и ядки по желание .
Оставете тортата да престои една нощ , за да омекнат блатовете .
Ох...тортичка,но напълно споделям мнението ти за този вид глазура и количеството на крема.Аранжировката е разкошна!:)))))
ОтговорИзтриванеС шоколадова глазура щеше да е много по - хубаво , определено . :)
ОтговорИзтриванеВ аранжировките още имам много да уча, но има време .:)
Ха, наистина много интересна рецепта. Не съм попадала досега на подобен вид торта и разбуди любопитството ми. Ще трябва да почака, обаче, че при нас напоследък много рожденици и съответно торти :) Малко почивка трябва...до следващия рожден ден :)
ОтговорИзтриванеХубава рецепта!
Радвам се, че ти допада рецептата . :)) Ако решиш да я правиш някой ден , приеми приятелския ми съвет - кремчето идва малко , а тази глазура просто ... абе, не е хубава на вкус , честно ти казвам . :)))
ОтговорИзтриванеНо понеже я правих за 1 път и следвах рецептата на авторката , не знаех какво ще се получи накрая . И понеже самата концепция на тортата много ми допадна , за следващия път вече знам какво да коригирам , за да й се зарадвам както трябва . И още нещо - тортата става доста сладка , ако не харесваш твърде сладките неща , може би ще трябва да намалиш малко количеството захар в крема . Но пък като се замисля , тя, захарната глазура до голяма степен прецаква доста нещата на тема хипер сладост .
Хвърлих й не едно ,а две очи, тя е следващото ми кулинарно предизвикателство.Що на тортите се хвърлям и аз незнам,моят човек ще си отяде на торти идните 10 дена :-))))
ОтговорИзтриванеКриси Петрова
Изчакай да видиш " Наполеон " - а. :)) Препоръчвам ти го пред тази торта . :)
ОтговорИзтриванеА най - любимата ми торта засега е млечната . :))
Ммммм... още помня умопомрачителния й вкус . :))
Hola! I've been reading your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic job!
ОтговорИзтриванеMy homepage ... Kundalini reiki
Check out my page : john barnes myofascial release