Надявам се , че това не е свързано с някаква криза след 30 - те ! :)))))
Вярвам , че всички ще се усмихнете , когато видите следващата рецепта , защото сигурно няма човек от нас , който да не е държал в ръцете си една от тези сладки и с огромна наслада и зачервени от вълнение детски бузки да не е гризал лакомо
от тях . :)
Дали с пълнеж от шипков мармалад или пък с каквото и да е друго , тези прасковки са един от незабравимите ни спомени , те са вкус , който ни е белязал завинаги с нежната ръка на ония , най - прекрасните ни години ...
Да върнеш времето назад - " Прасковки "
Продукти :
( за около 30 броя )
4 яйца
250 мл олио
250 грама захар
2 ванилии
2 чаени лъжички бакпулвер
4 супени лъжици брашно
500 грама брашно
за плънката :
течен шоколад " Нутела "
смлени орехи
Ще получите меко и лепкаво тесто , но не се притеснявайте - когато намокрите ръцете си с малко вода , с него се работи лесно . Само да не пропусна да ви кажа - не си мокрете много ръцете , ще се намокри и тестото .
Загрейте фурната на 180 градуса .
Оформете топчета с размера на малък орех и ги изпечете в тава върху хартия за печене . Оставете място между тях, защото увеличават размера си .
Половинките на прасковките трябва да си останат светли след изпичането .
Издълбайте внимателно всяка половинка , сложете от плънката и ги слепете по 2 .
Разтворете червена и жълта боя в 2 отделни съда в малко прясно мляко .
Потопете едната половинка в червената , а другата - в жълтата боя .
Не ги задържайте дълго време , направете го по - бързо , за да не се намокрят прекалено .
Помогнете си с кухненска хартия , ако се намокрят повече .
Покрийте ги с кристална захар .
След като изсъхнат от боядисването , ги приберете в кутия или някакъв плик , за да омекнат .
( източник )
Много обичах прасковки! Аз личнно никога не съм правила. Запазвам си рецептата и като си прибера децата задължително ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеЛюбимите ми сладки като малка! Как ми се иска да си взема няколко... Имам рецептата от майка ми и няколко пъти съм правила, пълнежа е по-различен, но не се и съмнявам че и с Нутела са много вкусни!
ОтговорИзтриванеМного се радвам на думите ви , благодаря ви от сърце ! :)
ОтговорИзтриванеТанита , добре дошла в блога ми ! :))))
Имам много хубави спомени от правенето на прасковки в моето детство. Благодаря, че ми напомни за тях. Твоите праскови изглеждат чудесно. Поздрави и приятни дни!
ОтговорИзтриванеО, наистина ме върна във времето с тези вкусни сладки :-) Незабравими са, както и спомените за тях. Приказни снимки и прекрасен блог!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена
Сърдечно ви благодаря , момичета ! :))
ОтговорИзтриванеМилена , вчера тъкмо разглеждах твоя блог, много ценни съвети и насоки даваш , благодаря ти много ! :)
Мерси за милите думи! Радвам се, че блогът ми се намира за полезен. Макра, че тази година съм го оставила малко на заден план :-( След лятната ваканция смятам да наваксам :-)
ОтговорИзтриванеНаистина блогът ти е чудесен, особено за новобранци в сладкарството като мен ! :) Ще те следя редовно и съм сигурна, че ще науча много полезни неща от теб . :))
ОтговорИзтриванеИ моите любими сладки от детството :) Само че, преди години аз помагах на мама да ги прави, сега дъщеря ми помага, за което се радвам, доста труд си е. Дали ще запази добри спомени като мен?
ОтговорИзтриванеМного хубави снимки, Джиднжър, така захаросани - да посегне човек да си вземе едната :)
А с Нутела ще пробвам пълнежа, примамлив е :)
Поздрави за красивия и вкусен блог!
Пепа
Благодаря ти много, Пепи ! :))
ОтговорИзтриванеНяма начин и твоята дъщеричка да не запази добри спомени от тях , това са вечните сладки , които просто ухаят на детство . :))
Надявам се да ти харесат с шоколад , макар че с едно хубаво сладко са също превъзходни . :))))
Здравей, Рони!
ОтговорИзтриванеПрасковите са ми любими за приготвяне, когато нещо не съм на кеф или просто, когато се нуждая да внеса уют вкъщи:) Моите изглеждат точно по същия начин, само че още от дете си ги знам с пълнеж от шипков мармалад:) Тъй като обаче и "Нутела" много харесвам, може да пробвам твоя вариант, мерси за идеята! Сещам се и за нещо друго - у нас има един тефтер, където рецептата им е записана в два варианта - един от баба ми и един от мама. В по - старият набухвателят (бакпулвер) си се слага директно в брашното. Но, при това условие, аз, тъй като имам чувствителен нос, долавям при печене и след това лек дъх на сода. В по - новият вариант това се избягва чрез добрия, стар номер да разтвориш содата/ бакпулвера (зависи каква ти е рецептата) в малко кисело мляко. Стават супер! Всъщност, сега се замислям, че номерът с млякото е май само за сода, за бакпулвер май не съм го срещала... Нищо. Ако съм сгрешила, някой по - опитен ще ме поправи:) Зарадвах се, че още има хора, които ги приготвят!
Поздрави: Мод
а какво се прави с другите 500 гр, брашно,които не се слагат към тестото?
ОтговорИзтриванеНещо не разбрах въпроса, брашното се добавя към тестото в следващ етап, описала съм го в рецептата.
ОтговорИзтриване