Pages

неделя, 31 март 2013 г.

Суров пастет от коприва, авокадо, орехи и сушени чушки




Този пастет е "УАУ", както се казва в разни вълнуващи ситуации, изобщо не ви будалкам и не преувеличавам.
Като си го приготвите, ще се убедите в това.
Ще искате да си мажете хлебче след хлебче и да ме споменавате с лошо, защото ще ви разваля диетата.:)
Приготвя се точно за един рекламен блок време и докато се усетите, ще си имате цяла купа пастет.
Само не забравяйте да накиснете сушените чушки за малко във вода, за да омекнат леко.
Ако ви интересува какъв е хляба на снимките, това е багета с квас от спелта, направена от брашно от елда и ръж с тиквени, слънчогледови и конопени семена и разбира се, и в хляба ми има сушени чушки.
Майка ми ми изпрати един пакет сладки, сушени на слънце червени чушки и напоследък ги слагам навсякъде.
Само торта с тях не съм правила, но не се знае дали и това няма да стане.:)
Хайде, сега да ви покажа как се прави пастета.


Суров пастет от коприва, авокадо, орехи и сушени сладки чушки




Продукти:
свежа, млада коприва- около 3 пълни шепи
сурови орехи- 1 пълна шепа (накиснати предварително във вода за няколко часа)
1 средно голямо узряло авокадо
4-5 скилидки чесън
половин шепа сушени, сладки червени чушки (накиснати във вода за малко)
хималайска сол на вкус
2-3 супени лъжици зехтин (може и без него)
1 чаена лъжичка кимион + 2-3 супени лъжици сусамов тахан
чили пипер по желание (аз сложих малко едър турски червен пипер)
малко вода
прясно изцеден лимонов сок на вкус




Сложете копривата и чушките, заедно с малко вода (около 3-4 супени лъжици) и малко зехтин в блендер и смелете.
После добавете и останалите продукти в блендера и отново смелете добре до получаването на пастет.
Опитайте го и при нужда добавете още сол или лимонов сок.
Охладете в хладилник и сервирайте.
При сервиране може да поръсите с едър лют червен пипер и още кимион и да полеете с няколко капки зехтин.


9 коментара:

  1. Имам един въпрос: Копривата сурова ли се слага? Не се ли вари преди да се сложи в блендера? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сурова се слага, идеята на пастета е да е суров- да извлечем максимално всичко полезно от продуктите.
    Няма нужда от топлинна обработка, копривата е истинско лекарство, когато е сурова.:)
    Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
  3. В книгата на Мария Требен прочетох следното-ако хората знаят колко е полезна копривата,биха насадили всяко празно място с нея.Рони,пастета ти със сигурност е вкусен и разбира се и полезен.
    Прекрасен април ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Живе, благодаря ти за прекрасния цитат.
    Прекрасна пролет и на теб.:)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Рони,

    вчера направих пастета , пробвах го и беше много вкусно, но след като го охладих започна да горчи.
    Имаш ли идея на какво се дължи ?

    Благодаря ти за всички нови рецепти и статии които публикуваш !

    Хубав и усмихнат ден ☼

    ОтговорИзтриване
  6. @Мариана Богданова
    От копривата е станало, няма от какво друго. Понякога копривата горчи. Аз не съм имала такъв случай досега, но така мисля.
    А щом се е променил вкуса след време, то тогава прави малки дози, за да си го хапвате на едно ядене- при суровите рецепти по принцип не е хубаво да се правят големи дози и да престояват.
    Хубав и усмихнат ден и на теб.:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Рони, чудех се дали мога да сменя сушените чушки със сушени домати например? Много ли по-различен ще стане вкуса като цяло накрая?

    ОтговорИзтриване
  8. Ще бъде малко по-различен, но пак ще е вкусно.
    Опитай.:)
    И аз често правя пастети със сушени домати.
    Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
  9. Опитайте следната хранителна бомба: домати консерва половин буркан, спанак замразен две бучки, една лъжица водорасли на прах спирулина, една шепа орехи, една лъжица ленено семе, хималайска сол. Блендирате и после мучите от вкусово удоволствие, защото вкусовите ви рецептори празнуват.

    ОтговорИзтриване