Провокирана от интересната му и оригинална визия си помислих: "Дали пък не мога да приготвя и курабийки с такава форма?".
Оказа се обаче, че съвсем очаквано, топлата вода не е мое откритие и подобни сладки съществуват .
Промених малко съставките на рецептата, като запазих основата й.
Тя, сама по себе си, не е нещо кой знае колко новаторско и необичайно, но формата на тези курабийки е много симпатична и подходяща за настъпващите празници.
Разбира се, големият им брат "Buche de Noel" е далеч по-вкусен и ефектен, но мисля, че и тези малки сладки могат да намерят своето място на празничната ни трапеза.:)
Коледни пънчета
Продукти:
(за около 25 броя)
90 грама краве масло
70 грама захар
1 яйце
200 грама бяло брашно
50 грама смлени белени бадеми
ванилия
за украсата:
пудра захар за поръсване
айсинг
Омесете гладко тесто от продуктите, месете дълго време, докато се размеси добре, и го разделете на 6-7 части.
Оставете тестото в хладилника да стегне за около 30-40 минути.
Извадете тестото и поръсете работния си плот с малко пудра захар (за да не залепва при оформянето на пънчетата).
Оформете всяка от охладените вече части на дълги пръчици с диаметър около 1,5 см, направете го с длани, сякаш разточвате и оформяте пластелин.
Нарежете ги на малки цилиндри с дължина около 8 см и срежете двата края на всяко цилиндърче по диагонал.
Отрязаните части залепете върху "тялото на пънчето", да се образуват сякаш отрязани клончета.
Изпечете курабийките на 170 градуса, докато леко се зачерват крайчетата им.
Оставете ги да изстинат и ги поръсете с пудра захар.
Украсете ги с боядисан със сладкарска боя айсинг (белтък, пудра захар и лимонов сок) или по желание.
Еееее страхотни са! Наистина навяват коледно настроение!
ОтговорИзтриванеПрекрасно си ги украсила! Аз така и не се научих да работя с тоя айсинг, с шприц тоже :))
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден :)
Прекрасни!
ОтговорИзтриванеМного са сладки! :))))))))))Силвето
ОтговорИзтриванеSono deliziosi voglio provarli anch'io mi sembrano abbastanza semplici comunque molto chic , ciao
ОтговорИзтриванеЕха.....прекрасни бисквитки!Вкусна и уютна вечер Nanita!
ОтговорИзтриванеНе само сладките са страхотни, а и снимките!
ОтговорИзтриванеБраво, има огромен напредък при теб! Да не би да снимаш вече с осветлението? :)
Много ви благодаря:)))
ОтговорИзтриванеИрка, нямам още осветление, но след 2 дена май ще си имам макро и Дай Боже, профи статив:)))
Как се радвааааам:)))
А за снимките, много ти благодаря, аз никак не ги харесвам, но пък благодарение на теб и урока, който показа във форума, научих някои нови неща за обработка, благодаря ти:)
Рони, явно си много надарена и много ти се радвам!:) Без осветление... да докараш такива снимки! Възхитена съм!!!!! :)))Много бързо напредваш! :)
ОтговорИзтриванеВинце :)
Винцееее, много се радвам, че си тук:))) Благодаря ти за подкрепата:)))))))))
ОтговорИзтриванеДжинджър да ти призная само твоите рецепти се осмелявам да правя (особено за сладкишите), защото е написано точно и ясно, и най-вече защото има снимки. А и страшно много ми е писнало да чета: Сложете брашно на око, масло - една бучка и т.н. Аз на око мога да сложа и целия пакет брашно вътре. :)) Така, че благодаря ти за това, че си не само добър готвач, но и добър учител.
ОтговорИзтриванеТея, от сърце ти благодаря за високата оценка.:)))
ОтговорИзтриванеМоже би и аз пропускам нещо, не винаги мога да снимам процесите, но пък съм тук и винаги с удоволствие ще отговоря на всички въпроси, ако някой има нужда от помощ.:)))
Весели празници!:)))
ok, моите съвсем не изглеждат така, но поне се надявам да са вкусни ;-)
ОтговорИзтриване