сряда, 26 юни 2013 г.

Vita Rama- живот и щастие за всички (2 част)








Интервю със Слави Славов (2 част)



1. За мен, а и за всички със сигурност ще е любопитно да научат какво е сложило началото на промяната при вас, какво ви е провокирало да гледате на живота и света по начина, по който го правите? Кое сформира мироледа ви така?

Отговорът е болестта и желанието за различен, здрав, пълноценен, щастлив живот. 
Когато човек е здрав, рядко се замисля за последиците от конвенционалния начин на живот. 
Рано или късно обаче, всеки от нас усеща негативните последствия, които често се изразяват в здравословни проблеми, болести, стрес, страх, нещастие и други.  
В  екипа ни от специалисти  всеки – Георги Славов, д-р Георги Гайдурков, д-р Галина Арабаджиева, аз- Слави Славов, сме преживяли сериозен здравословен проблем, който сме успели да преодолеем чрез промяна на цялостния си подход към здравето – промяна на храненето, движение и духовни, релаксиращи или медитативни практики. 
Така се зароди и идеята за Vita Ramaцентър, в който се предлага цялостен подход към здравето от висококвалифицирани и доказали се специалисти в различни области.



вторник, 18 юни 2013 г.

Сладкиш с череши, ром и шоколад




Бързам да ви поднеса рецепта с участието на царицата на настоящия сезон- черешата.
Този ароматен плод омагьосва с неповторимия си вкус и аромат по всички начини- в прясно, сурово състояние, в кремове, торти, конфитюри, желета, сиропи и още, и още кулинарни приложения.
Десертът, който ще ви представя днес съчетава в себе си една блестяща и класическа композиция на вкусове- ром, череши и шоколад.
Пълнозърнестото пшенично брашно и всички съставки, които вземат участие в тази рецепта, водят до един не само вкусен, но и здравословен краен резултат.
Десертът се приготвя много бързо и дори не изисква участието на миксер- просто смесвате съставките и разбърквате с шпатула.
Може да използвате и млечен шоколад, но тогава ще избягате от идеята за веган рецепта, а и натуралният шоколад се съчетава по много по-различен и специфичен начин с аромата на череши и ром.


Сладкиш с череши, ром и шоколад



четвъртък, 13 юни 2013 г.

Карамелен сладкиш със свеж ананас (веган)




Абсолютен шедьовър.
Един от най-бързо изядените сладкиши у дома е именно този.
Освен с неповторимия си вкус, той изкушава и с лесното си и бързо приготвяне, което в този забързан свят е основателна причина да го изберете.
Съветвам ви да не правите сладкиша с ананас от консерва, а да използвате пресен.
Има го навсякъде, не е трудно да се намери и освен, че ще ви даде по-добър вкус, така ще бъде и по здравословно като реализация.
Изберете добре узрял ананас- по по-сухите листенца на плода ще познаете това.
По-добре използвайте пълнозърнесто пшенично брашно, както е написано  рецептата- с него десертът придобива специфичен вкус, който в случая е изключително подходящ.
Ако не консумирате мед, подсладете тестото само с тръстикова захар.



Карамелен сладкиш със свеж ананас (веган)




вторник, 11 юни 2013 г.

Млечна баница с домашно ягодово сладко и шоколад




Днешното ми предложение е алтернатива на стандартната млечна баница за веганите.
Това, че е по-различна като концепция, в никакъв случай не я прави по-малко атрактивна и вкусна.
Използвах ядково прясно мляко и домашно сладко от ягоди.
Можете да смените вида на сладкото, предлагам ви и вариант да изпълните рецептата само с шоколад, като може да прибавите и ядки в плънката.
Ако нямате шарлан, може да я приготвите с някакво друго качествено олио.
Тази баница е подходяща и за десерт, и за закуска и е прекрасна на вкус добре охладена.
Можете да сервирате с топка сладолед.


Млечна баница с домашно ягодово сладко и шоколад





понеделник, 10 юни 2013 г.

Зеленчукови кюфтета с картофи и тиквички на фурна




Сместа за тези кюфтета позволява да правите различни импровизации, да добавяте, да сменяте съставки, и по този начин да се радвате винаги на различен вкус.
Ще бъде чудесно, ако ги сервирате с веган майонеза от слънчогледови семки смесена с чесън и тахан.
Съветвам ви да намачкате с вилица картофите, а не да ги пасирате, защото кюфтетата ще останат по-стегнати по този начин.
Хубаво е да настържете тиквичките и да ги оставите колкото се може по-дълго време в гевгир да се отцедят.
Моите престояха цяла нощ по този начин леко осолени.
Опитайте ги, наистина имат чудесен вкус, а това, че са печени, ще ги направи идеални да бъдат част от здравословното ви меню.


Зеленчукови кюфтета с картофи и тиквички на фурна




събота, 8 юни 2013 г.

Пълнени рулца от тиквички и един нов гост





Днес ми гостува един човек, който познават всички в кулинарното блог пространство.
Вкусните рецепти на Дарин можете да разгледате в неговия сайт  fkusno.com
Определено има какво да видите там.
Благодаря, че се съобрази с идеята за веган храненето и предостави на моите читатели именно такава рецепта, и то приготвена в един прекрасен уред, с който скоро ще се сдобия и аз.



Разбира се, най-напред както повелява традицията, искам да благодаря на Вероника за любезната покана да гостувам в нейното уютно и вкусно място в интернет. 
Верните й почитатели знаят, че тя от край време се интересува от здравословното готвене и беше нормално да подготвя нещо, което да се впише в останалите й рецепти и съвети. 
Мислих кратко време и накрая реших, че тези симпатични пълнени рулца от тиквички ще намерят най-нормалното си място точно в нейния сайт.


Пълнени рулца от тиквички