Пъстроцветна салата

>> неделя, 24 февруари 2013 г.




Напоследък ям по 3 такива салати на ден и те заемат 80% от дневното ми меню.
Чувствам се прекрасно, хранейки се с жива, сурова и свежа храна.
Разбира се, включвам и други продукти към менюто си, но не мога да не споделя с вас любимата ми салата.
Тя е достойна и за посрещане на гости, защото е изключително красива, вкусна и пищна.
По възможност избирайте био продукти, за да сте сигурни, че пораженията, които ние, хората, сме нанесли върху природата, са в по-малки дози в чинията ни.
За конопените семена съм ви разказвала вече, не пропускам да ги слагам върху салатите си напоследък, независимо дали е тази или друга.
Авокадото, което е всеки ден на нашата семейна трапеза, заслужава отделна публикация и аз ще му я посветя в раздела "Супер храни".
Същото важи и за кълновете, тепърва ще говорим много за тях.



Пъстроцветна салата



Прочетете още >

 Печен карфиол с куркума и целина





Ето една идея за бързо, вкусно, здравословно и диетично ястие.
Карфиолът е чудесен избор при периоди, в които се борите с излишни килограми, поради ниската си калорийност и гликемичен индекс.
Той е богат на фибри, витамин С,  желязо, калий и магнезий. 
Карфиолът е доказал качествата си в борбата с раковите заболявания.  
Тук можете да видите хранителния състав на суровия карфиол, а тук- в сготвено състояние.



Карфиолът e супер полезен. Защото...Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos

Прочетете още >

 Сурови бонбони- "Рафаело" и "Трюфел"





Моля, да ме извините за лошото качество на снимката, приятели.
Едва успях да ги снимам за секунда с телефона си, просто изчезнаха за минути.
Толкова бяха вкусни, че беше невъзможно да ги опазя.
Дори и не може да става дума за сравнение със съименниците им от комерсиалната търговска мрежа.
А да не говорим за сравнение в здравословен аспект- в суровите ми бонбони няма да видите никакви изкуствени подобрители и консерванти, вредни и отровни съставки.
В тях има само здраве!
Страшно вкусни са наистина.


Сурови бонбони- "Рафаело" и "Трюфел"




Прочетете още >

 Киноа със зеленчуци и тофу

>> събота, 23 февруари 2013 г.




Обожавам киноа, приготвена и в солен, и в сладък вариант.
Днес ще ви подаря рецепта за едно солено ястие, което се приготвя лесно и не изисква кой знае какви умения в кухнята.
Добавих соеви хапки, които, ако не харесвате, можете да пропуснете.
За тези, за които и сиренето тофу не е любим вкус, може да замените с кашкавал.
Тогава, разбира се, ще избягате от идеята за веган и здравословно, но това е въпрос на вкус.



Киноа (Chenopodum quinoa) представлява едногодишно растение с широки листа, за родина на което се приема Южна Америка. Въпреки че определят киноа като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност. Киноата е истински дар от природата, тъй като позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата.
КиноаНеслучайно наричат киноа "царицата на зърнените култури". С богат хранителен състав и лек орехов привкус, малките зрънца са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци.
Нейното консумиране определено е добра предпоставка за здравословно и балансирано хранене, а липсата на глутен пък позволява зърнената култура да бъде включена в менюто на подрастващите. Най-големите производители на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор.
Историята разказва, че киноа е подарък от инките, заедно с картофите и царевицата, които неслучайно я приемали не само за свещена храна и лекарство, но и за слабоалкохолна релаксираща напитка. 

Наричали я "дребен ориз" и се занимавали с нейното отглеждане още преди повече от 5 000 години, а засаждането й започвало с хвърлянето на семена от вожда на племето.

Видове киноа

  • Обикновена киноа - с дребни светлобежови или бели семена, която се реща най-често в Перу.
  • Кралска киноа - с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус, кралската киноа се отглежда в Боливия при определени климатични условия.

Начини за консумация на киноа

Киноа е подходяща за сервиране под формата на гарнитура към различни основни ястия:
  • -сварена и гарнирана с обезмаслено сирене;
  • -успешно може да замести ориза във всяка гозба;
  • -с киноа лесно може да бъде приготвен хляб и хлебни изделия, различни салати, десерти и дори супи;
  • -от киноа може да бъде приготвена слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата.


  • Изключително богата на протеини зърнена култура - 14-20% (за сравнение - в ориза съдържанието на протеини е приблизително 7.5%, в просото 9.5%, а в пшеницата 14%).
  • Киноата е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
  • Добър източник на витамини от групата В и Е.
  • Съдържа цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
  • В киноата има умерено висока порция фибри.
  • Не съдържа глутен и има сравнително нисък гликемичен индекс.
  • В състава й се открива многообразие от полезни за организма вещества, което я превръща в подходяща храна за бременни и малки деца.
  • Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа благоприятно върху процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Високото съдържание на протеини превръща киноа в задължителна част от менюто на всички активно спортуващи.
  • Смята се, че спомага за сравнително бързото редуциране на дегенеративните промени на кожата.

Здравословни ползи


Консумирането на киноа е добра превантивна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.

Как да съхраним киноа?

Семената от киноа се съхраняват в хладилник или фризер, като е препоръчително преди употреба да се измият добре под течаща вода, за да се отмият сапонините, които съдържат. Условията на варене са идентични с тези на ориза, като киноа увеличава обема си до четири пъти.
Киноа може да се консумира и под формата на кълнове, като за целта е необходимо да бъде накисната във вода приблизително 12 часа, след което семената се прехвърлят върху стерилна марля. Така те се превъщат в превъзходна добавка към различни салати, или могат да се консумират просто поръсени с балсамов оцет и чесън.

Идеи за използване на киноа

Киноа не се нуждае от много време за приготвяне. Зрънцата се сваряват сравнително бързо (15-20 минути) във вода или зеленчуков бульон, а богатото съдържание на полезни вещества прави киноата полезна и за бебета след 7 месец, затова е подходяща за приготвяне на каши. Сурова е дори още по-полезна, така че е достатъчно да я оставите накисната за няколко часа и можете да я използвате в различни ястия.

Салата с киноа

Необходими продукти: 125 г киноа, 1 морков, 1 чушка, 100 г кълнове от броколи, 100 г кълнове от ряпа. За дресинга: 1 скилидка чесън, сокът на 1/2 лимон, 2 с. л. соев сос

Приготовление: В суха тенджера киноата се запича до получаване на златист цвят, след което се налива вода в съотношение 1:3 и се посолява. Чушката се нарязва на тънки ивици, а морковът се настъргва. В отделна купа се смесват стрит с малко сол чесън лимонов сок и соев сос, добавя се зехтин и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Киноата, заедно с чушките, моркова и кълновете се прехвърлят в отделен съд, като се овкусяват с дресинга.

Екзотична салата с киноа

Необходими продукти: 200 г киноа, 200 г сирене фета, ½ краставица, нарязана на кубчета, 150 г едро нарязан спанак, зехтин, 2 с. л. винен оцет, 1 скилидка чесън, малко кимион, 3-4 стръкчета пресен лук

Приготовление: Киноата се накисва в хладка вода за около 15-20 минути, за да бъде отстранена лесно външната обвивка, която придава леко горчив вкус, изплаква се с вода. След това се сварява, здравословните зрънца се изцеждат и поставят в отделен съд и се овкусяват със зехтина, оцета, чесъна и кимиона. Към вече напълно охладената киноа се прибавят сиренето, краставицата, спанака и лука.
Поради неутралния си вкус киноа е храна, която лесно се възприема и с която бързо се свиква. Богат и добре балансиран източник на хранителни вещества, киноата се превръща в желан гост на всяка трапеза.

Бърза и лесна за приготвяне, без негативен ефект върху храносмилателната система и без съдържание на глутен, киноата лесно се интегрира във всеки диетичен режим, включително и този на малките деца.
Източник: www.bb-team.org/articles/3911_kinoa#ixzz2Ll2S6nra 




Киноа със зеленчуци и тофу






Прочетете още >

 Крекери от лимец и сушени домати




Подобни крекери можете да приготвяте с разнообразни продукти- семена, зрънца, сушени зеленчуци, ядки и т.н.
В любимите ми сайтове recipemagician.com и desilifestyle.net  можете да видите и други варианти и да експериментирате.
Тези крекери заместват напълно хляба и са абсолютно и категорично здравословни.
Можете да ги сервирате към готвено ястие, като добавка към салата, предястие или да ги намажете с някой вкусен суров пастет или дип.
Опитайте, сигурна съм, че ще се превърнат в любими на вашето семейство.


Крекери от лимец и сушени домати


Прочетете още >

 Приятелите на Джинджър- добре дошла, Ванилка

>> вторник, 19 февруари 2013 г.





Скоро съдбата ме срещна с едно много, ама много слънчево момиче с ароматното име Ванилка.
Да, може и по документи да е Ваня, но за всички нас, които я познаваме, тя си е Ванилка.. 
Запознахме се покрай нейните уникални торти, които не са като другите торти.
Те наистина са РАЗЛИЧНИ торти.
Ванилка има свой собствен почерк, индивидуалност, нестихващо чувство за хумор и позитивизъм, от нея лъха доброта и слънце. 
Тя обича живота, животните, хората, природата- такъв човек не може да бъде лош.
Тя пее, готви, обича, вярва, смее се и е безумно луда по своето коте Гинчето (страхотна пухкава котана е Гинчето, и аз да потвърдя:).
От Ванилка човек може да научи много- как да се радва на малките неща, как да не губи кураж и вяра, как да се бори и да раздава положителна енергия и не на последно място как да готви не само убийствено вкусно, а и абсолютно здравословно.
Нека самата тя да ви се представи, сами ще се убедите в думите ми.
И не забравяйте да посетите прекрасното й местенце, наречено Vanilla Kitchen.


******************************************************************************


Благодаря на Рони за поканата! 
Няма как да откажа и понеже ми е толкова приятно, че пиша нещо за вкусния й и красив сайт, извинете ме, ако прекаля с броя на редовете... 
Вероятно поради комфорта, който тя успя да ми насади в главицата след многото ни разговори и коментари, сега се чувствам като в моя си сайт и затова ще пиша на воля!
Аз съм Ваня. 
И дали защото съм Ваня, дали защото обичам ванилия или обичам да правя сладки неща, повечето хора ме знаят като Ванилка. 
Всъщност, това ми "прозвище" не е от скоро, а от над 10-ина години :) 
Vanilla пишех по контролните, бележниците и тетрадките в училище; тагвах снимките си с него, дори много мои колеги в университета ме наричаха така.
И ето- съдбата си каза думата; сега "наказанието" ми за това, че не се наричах с истинското ми име е да бъда известна като Ванилка и да правя сладки, ванилови неща.
С готвенето винаги сме били първи приятелки :) 
От малка се увъртам около баба, чела съм дебелите готварски книги, гледала съм предавания, готвила съм за мен и за семейството ми и дори по време на студентските години, не съм се хранила навън, защото все си забърквах по нещо. 
Обаче не разбирайте, че обичам да готвя скучни и до болка познати ястия! 
Все ще сложа някоя нова подправка, все ще се опитам да измисля нещо различно... 
Целият чар се крие в откриването на нови вкусове и съчетания и ако някога направя най-обикновен ориз със зеленчуци 3 пъти в един месец, значи съм се повредила :) 
И все пак- има едно "но"- не обичам да готвя за себе си и за да съм честна с вас, когато съм сама го карам на плодове, ядки, салати и сурови кремчета, които забърквам за 2 минути. Обичам да се старая за другите, да доставям радост с труда си на хората около мен.
От около година си имам сайт-Vanilla Kitchen
Сайтът беше естественото продължение на блог със същото име, а пък блога- на албум във фейсбук, отново носещ това име. В албума качвах снимки, на храната която приготвям, в блога записвах рецепти. 
Сега сайтът е място, където споделям снимки, емоции, преживявания с храна и показвам това, което правя с най-много любов и което смятам да превърна в основно мое занимание и препитание- торти, сладкиши и бонбони.
Ще си кажете сега, че вероятно много момичета се занимават с това- да сладкотворят. 
Аз ще ви кажа, че сте прави, но в никакъв случай аз и те не можем да попаднем в една и съща категория. Защото не споделяме една и съща идея за това как и с какво е хубаво да се храни човек.
В моята кухня няма да намерите фондан, бяла захар, бяло брашно, сладкарски бои, маргарин, сметана, яйца, масло или пък какъвто и да е продукт с Е-та. 
Аз не използвам такива и смятам, че употребата на посочените продукти е вкусен и красив път към лошо здраве. Според моите разбирания, една храна трябва да е толкова красива, колкото и полезна. 
И именно заради това, аз се ориентирах да сътворявам сладкиши от единствено натурални продукти; за оцветители ползвам плодови сокове, подправки, какао; ароматите не идат от шишенца с Е-та, ами ползвам истинска ванилия, етерични масла; за украса ползвам фигурки от натурален шоколад, ядки, плодове и т.н.
В кухнята ми ще откриете множество бурканчета и вързопи с подправки, ядки и сушени плодове, различни брашна, прахчета, семенца, варива, семена за кълнове, сиропи и т.н. 
Мисля, че ако трябва да изброя всички различни неща, които има, цифрата ще е поне 200.
На последно място в това своенравно описание ще кажа, че съм веган, т.е. не консумирам нищо от животински произход, с изключение на мед. 
Казвам го накрая, понеже толкова много съм свикнала с този начин на живот, че понякога дори не смятам за нужно да го пояснявам...толкова естествен и логичен е той за мен. 
Не бързайте да си правите изводите, че ядем само боб, леща и ориз ;) 
Когато откажеш само 3 продукта- месо, яйца и млечни, пред теб се открива един необятен свят от всякакви растителни храни, нали ви казах колко е пълна кухнята! 
Не, не съм анемична, спортувам, карам колело, лятото плувам километри в морето, тичам ( в момента не, че изкълчих глезен на сноуборда) и съм активна, енергична и най-важното- чувствам всяка клетка жива.
Та, вегани сме (аз и приятелят ми) от над година и половина. 
Месото отказах преди 7 години съвсем на шега и без никакви мотиви, освен че исках да спазя Великденския пост в олекотен вариант. 
Усетих невероятна разлика в тялото си- отслабнах, макар че тогава хапвах доста вафли, шоколади и еклери; оправих проблемите си с корема, които ги имах от както се помня; не ми беше тежко и изобщо- беше ми много добре! 
Постите свършиха, на мен не ми се дояде месо и така продължих...
А как станахме вегани? Ако някой преди 2-3 години ми кажеше, че млякото е вредно и не е привична за човека храна, щях да му се изсмея и да му кажа, че аз живея предимно на сирене и кисело мляко и съм си супер. 
Но, водена от логика и любопитство, реших да се зачета по темата в интернет. 
Открих много факти, които нямаше как да отрека- и реших да пробвам. 
За нашето консуматорско и презадоволено общество е много трудно да дадеш шанс на здравото и логично мислене да възтържествува над глезените прищевки на небцето ни...
Е ...не беше страшно. 
Дори никак. 
Дори ни хареса. 
Дори ни хареса толкова, че сега - след година и половина, аз дори не се сещам за вкуса на млякото, сиренето, сметаната; не ми липсват, не подлагам на въпрос избора си и съм щастлива за себе си, че не съм подвластна на скъпите реклами, които ни пробутват мляко и месо за полезна и незаменима храна.
За съжаление в България все още е трудно да си веган, но тенденциите са, че този начин на живот става все по-полулярен, на много места салатите не са само от домати и краставици, хората се интересуват дали козметиката им е тествана върху животни (твърдо против!), забравени, ала много полезни и вкусни храни се връщат на трапезата ни и аз смятам, че именно хората, които отказват да вярват на реклами, четат достатъчно и не са подвластни на консуматорството са новите Будители :)
Т.к. за мен удоволствието от домашната храна, от смелото и богато съчетаване на продукти е важно, аз държа да се храня по-често у дома и повярвайте- много хора съм запалила с моя кулинарен огън!
Да омесиш хляб с твоите ръце е магия. 
Тъй както е магия семенцето да се превърне в растение, любовта на две същества да се превърне в тяхно дете, слънцето да топли и да дарява живот!
Вярвам, че животът, истински осъзнатият живот, е низ от силни желания. 
Вярвам, че случайни неща няма. Вярвам в любовта и справедливостта!
И вярвам, че рецептите ми ще се харесат на вас!



Банички с леща



Прочетете още >

 Суров крем с кашу, банани, кокосово масло и годжи бери

>> понеделник, 11 февруари 2013 г.




Този крем е просто невероятно вкусен.
Смляното сурово кашу си кореспондира перфектно с мекия бананов вкус и аромата на кокосовото масло.
Поръсен с годжи бери и счукани какаови зърна, този десерт, освен вкусен, е и изключително полезен.
Подобни храни трябва да присъстват по-често на нашите трапези и аз вярвам, че човекът ще прогледне някой ден и ще го осъзнае.
Кремчето се приготвя много лесно и изключително бързо.
Всичко е в суров вид и по този начин организмът ви ще получи всички полезни съставки от продуктите.
Опитайте го, няма да съжалявате.



Суров крем с кашу, банани, кокосово масло и годжи бери






Прочетете още >

 Родопското чудо зеолит (клиноптилолит)

>> неделя, 10 февруари 2013 г.





Специфика: 


На микроскопско ниво минералът формира скелет със структура, наподобяваща пчелна пита. Тази структура му осигурява електрично реактивна повърхност от над 450 кв.м. на грам. 
Натоварената с отрицателно електричество повърхност дава възможност клиноптилолитът да привлича и задържа катиони от средата, в която се намира и от своя страна да отделя други. Поставен във водна среда, клиноптилолитът елиминира всички вредни за човека вещества от нея, включително и радиоактивно замърсяване. 
Безкрайно благодатна тема за учените е да изследват защо водата, обработена с клиноптелолит, нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, потенето, напрегнатостта. 
Жителите на Източните Родопи употребяват йонизирана с клиноптилолит вода и не познават болести като язва, гастрити, колити, проблеми на сърдечно съдовата и нервната система. 
И още нещо – никой от тях не е чувал за инфаркт или инсулт.



Прочетете още >

 Супер храни- 2 част




Продължавам с поредицата за суперхраните.
В първа част ви запознах с няколко от тях, днес продължавам с презентацията на още една доза изключителни като показатели представители.
Всички те могат да бъдат намерени в био магазините в България.
http://www.zoya.bg/
http://www.bioslunceluna.com/shop/
http://balevbiomarket.com/
Следва продължение на поредицата.

Чиа (Chia/Salvia)



Чиа семената са древна суперхрана, която в наши дни е в блясъка на славата си. Тя е представител на семейство Салвия Испаника (Salvia Hispanica). Малките черни и бели семенца са били не веднъж основна храна на инките, маите и ацтеките, както и на други племена от югозападната част на Америка.



Прочетете още >

 Супер храни- 1 част

>> събота, 9 февруари 2013 г.




Много отдавна имах идеята да обобщя в една отделна категория материали за супер храните.
Тези храни, които природата ни е дарила щедро, но те умишлено или не, не са получили своята заслужена популярност и съответно не присъстват масово в нашите домове.
Супер храните не са просто храни, те имат силата на лекове.
Да, те наистина лекуват, и то по най-чистия и истински начин, за разлика от лекарствата, които лекуват едно (което е неточно да се каже, защото по-скоро намаляват симптомите на дадено заболяване), но пък гарантирано разболяват друго в тялото ни.
Човечеството достигна дъното по отношение на болестите и е време да прогледнем.
Ако не го направим, със сигурност последствията ще бъдат пагубни, и то в огромен мащаб.
Винаги съм се чудила защо човека винаги търси най-сложните варианти и не вижда нещата, които са толкова близо до него...
Природата ни е дарила с всичко, от което имаме нужда, но ние всячески се опитваме не само да не видим това, ами и да я разрушим и да й отвърнем със зло...
Днес ще ви запозная с първата част от поредицата с едни най-големите й и безценни дарове, които могат да подобрят живота и здравето ни.
Ще използвам материали от Интернет, тъй като са представени по достъпен и наистина чудесен начин.
Благодаря на Природата за всичко, което въпреки болката, която ние й причиняваме, тя не спира да прави за нас.
"Който има очи, ще види! Който има уши, ще чуе!"

ВТОРА ЧАСТ на поредицата "Суперхрани"


Кламатски водорасли AФА: съвършената суперхрана


Водите на езерото Кламат идват от геотермални и вулканични източници. Затова водораслото АФА съдържа богата гама от полезни минерали - калций, хром, кобалт, мед, желязо, магнезий, манган, калий, бор, фосфор, селен, натрий, сяра, титан, ванадий, цинк и др. В това отношение АФА превъзхожда изкуствено култивираните сладководни водорасли и даже люцерната, която е най-добрият източник на минерали между висшите растения. От друга страна, АФА почти не съдържа йод и е безопасно за щитовидната жлеза (за разлика от морските водорасли келп).
АФА е рекордьор по белтъчно съдържание, и то в три направления - количество, качество и усвоимост. То съдържа 60% протеини (няколко пъти повече от месото, яйцата и соята). Водорасловите протеини са почти 100% усвоими и не натоварват храносмилането. Те са естествено съчетани с витамини, минерали и други полезни съставки. Аминокиселинният им профил е идентичен с този на човешкото тяло.



Прочетете още >

 Хляб от елда, коноп, семена и маслини

>> четвъртък, 7 февруари 2013 г.




Признавам си, не ядох от хляба.
Но не защото не исках, а защото съм на хранителен режим и подобни екстри са лукс за мен на този етап.
Ама, пък така благородно завиждах на съпруга ми като чувах как хрупка коричката и колко примамливо изглеждаше средата на хляба, пълна с маслини и разнородни семенца.
Ох.
Не е лесно.
Обачеее, само да мине тая диета и ще си изпека един такъв хляб, ще се скрия някъде и ще си го изям сама.
Да, точно така ще направя.
Хора, не ви баламосвам, хлябът ухае убийствено вкусно.
Опитайте го поне вие, аз като не мога.
Засега.:)
Я, да ви запозная с госпожица Елда.


Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото тя, освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващите и за поддържане на фигурата.

ЕлдаЕлдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда.

Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.

История на елдата

За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.

Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.

Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот.

Хранителен състав на елдата

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 г продукт: протеини (около 14%), захар (2-2.5%), мазнини (около 3%), фибри (около 1%), витамините А, от групата В, и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и  магнезий, както и органични киселини (лимонена и яблъчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). В нейния състав липсва глутен, което своевременно я превръща в прекрасен диетичен продукт.

Здравословни ползи

  • Високото съдържание на белтъци, които пълноценно се усвояват, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в изключително подходящ продукт за активно спортуващите.
  • Богата на флавоноиди, зърнената храна ефективно се бори с процесите на стареене на клетките.
  • В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовата система.
  • Наличието на калий, калций, желязо, цинк и фосфор превръща елдата в задължителна хранителна добавка, особено за хората, редовно посещаващи фитнес центъра или алеята за джогинг.
  • Богатото съдържание на витамини и минерали я прави незаменим "продукт за красота". Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите.
  • Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане.
  • Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
  • Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма. За всички деца най-полезни се оказват закуските от цели зърна, тъй като в обвивките на зърнените култури се съхраняват всички полезни и ценни за доброто здравословно състояние вещества.

Здравословни рискове

Трябва да се отбележи, че консумирането на елда крие потенциален риск от появата на алергична реакция.

Как да си изберем и съхраним елда?

При избор на елда, обръщайте внимание на следните особености:
  • Избирайте най-бледата елда, тъй като тази с червеникав отенък най-вероятно е преминала през термична обработка, което от своя страна означава, че е загубила голяма част от полезните си вещества.
  • Ако при отваряне на пакета с продукта усетите странна миризма или дъх на плесен, това е сигурен индикатор, че не е годен за консумиране.
  • Съхраняването на елдата е препоръчително да бъде за кратък период от време, като подходящият съд е от голямо значение. Винаги избирайте стъклени или керамични съдове.

Да си приготвим вкусна гозба с елда

Зърнената храна с успех може да бъде присъединена към всяка част от нашето меню, може да се консумира подсладена или осолена, като подходяща гарнитура към различни меса или зеленчуци, или просто като десерт в комбинация с много плодове. Може да бъде приготвена и като ориз, сварена в съотношение 1:2, а с брашното, получено от елда, можете да приготвите различни сладкиши или палачинки, или просто да го добавите към ястието, когато е необходимо.

Пролетна супа с коприва и елда

Необходими продукти: 350 г коприва, 1 ч. ч. елда, 4-5 супени лъжици зехтин, 1 връзка зелен лук, 3 клончета копър и сол на вкус
Приготовление: Елдата се накисва в купичка с вода, копривата и лукът се почистват и се нарязват на ситно. След това елдата се отцежда от водата и се поставя в тенджера, предварително в която е прибавена вода (около 400 мл). Елдата са вари в продължение на 40 минути, след което се отстранява от котлона. В отделен съд се задушават в малко зехтин копривата и лука, осоляват се. В края към сварената елда се добавят още 200 мл вода и задушените зеленчуци, оставят се да къкрят на тих огън. Когато супата е готова, се гарнира с наситнения копър.

Кюфтенца от елда

Необходими продукти: 1 ч. ч. елда, 2 ч. ч. вода, 80 г сушени домати, 40 мл зехтин, 1 малка глава лук, черен пипер, сол, подправки за месо
Приготовление: Елдата се вари във вода, докато набъбне и зърната се разпукнат. След което се измива и пасира до получаването на хомогенна смес. Сушените домати се поставят във вода или зехтин, в зависимост от това дали предпочитате диетична кухня или не. Прибавят се към пасираната елда заедно с нарязания лук и подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се запичат в умерена фурна за 20-25 минути, при поднасяне се гарнират с млечно-чеснов сос.
Вярно е, че вкусът на елдата е леко нетрадиционен и нетипичен за нас, българите, но поради своите изключително полезни хранителни качества и сравнително ниската цена, на която се предлага в търговската мрежа, тя успешно може да бъде включена в менюто на всяко семейство.
Източник: http://www.bb-team.org/



Хляб от елда, коноп, семена и маслини




Прочетете още >

 Супа с целина, броколи, тиквички, сушени зеленчуци и куркума




Ох, че вкусна супичка.
Винаги, когато сложа корен целина в някое ястие, то започва да ухае по неповторим начин.
Сложих зехтина накрая в супата, тогава, когато вече я бях махнала от котлона.
Тогава я овкусих и с прясно изцедения лимонов сок.
Така става хем по вкусно, хем по-полезно.
Бях предвидила да я пасирам, но се отказах още в началото.
Можете да сложите различни зеленчуци, но не махайте целината и куркумата в никакъв случай, защото те правят цялата работа, както се казва.
Супата е подходяща и за диета, ниско калорична e и категорично здравословна.
А сега да обърнем малко по-голямо внимание на куркумата.


Куркумата е традиционно наричана индийски шафран, тъй като наситеният й жълто-оранжев цвят е сходен с този на почитания шафран. Тя е използвана като подправка, лековита билка и текстилна боя.
Куркумата се добива от корена на растението куркума, който е с груба кафява кора и наситено оранжева вътрешност. Тази билка е с много интересен вкус и аромат. Нейният вкус е пикантен, топъл и горчив, докато ароматът й е лек и напомня на портокал и джинджифил.
Подправка Куркума
История на куркумата
Куркумата произхожда от Индонезия и южната част на Индия, където се произвежда в продължение на повече от 5000 години. Арабските търговци въвеждат куркумата в Европа през 13-ти век, но през последните години става популярна в западните култури. Голяма част от тази популярност се дължи на последните научни изследвания, които доказват нейните терапевтични свойства. Водещите търговски производители на куркума са Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Тайван, Хаити и Ямайка.
Състав на куркумата
Цвета на куркумата варира според различните сортове, но не е критерий за качеството й. За най–високо съдържание на куркумин е необходимо да се използва куркума, а не къри на прах, тъй като чистата куркума на прах е с най-висока концентрация на куркумин, средно 3.14% от теглото й.
Куркумата не е алергенна храна и не е известно да съдържа измерими количества гойтрогени, оксилати и пурини. Куркумата е отличен източник на желязо и манган. Тя също е добър източник навитамин В6диетични фибри и калий.

Съхранение на куркумата

Куркума на прах
Куркумата на прах е необходимо да се съхранява в плътно затворен съд на хладно, тъмно и сухо място. Свежите корени куркума трябва да се съхраняват в хладилник. Необходимо е да се внимава при използването на куркума, тъй като поради наситения й цвят може лесно да се образуват петна.

Употреба на куркумата

В кулинарията куркумата се използва не само за овкусяване на ястията, но и за тяхното оцветяване. С нея се подправят ориз, печени пилета, различни сосове, рибни ястия, горчици и майонези. В Индия куркумата се използва редовно за овкусяване на ориз, яйца, къри и редица други ястия.
Като оцветител тя фигурира в класификацията на ЕС за хранителните добавки като Е100. В промишлеността се използва за оцветяване на сирена, маргарини, ликьори, кексове и бисквити, портокалов сок, сосове. Използва се за предпазване на храните от слънчева светлина.
Ползи от куркумата
Куркумата е не само ароматна, но и лечебна поправка. С нейна помощ можете да си укрепите имунната система. За да приготвите отвара за укрепване на имунитета от куркума, накиснете 2 бадема в чаена чаша прясно мляко за една нощ. На другата сутрин добавете 1 ч.л. мед и една щипка куркума и разбъркайте отварата до еднородна смес. Пийте от тази отвара сутрин по време на закуската. Куркумата спомага активно за добрата обмяна на веществата.
- Летливите масла, съдържащи се в куркумата са със значителна анти-възпалителна активност. Още по-мощно противовъзпалително средство е жълто-оранжевият пигмент на куркумата, наричен куркумин. Куркуминът се счита за основен фармакологичен агент в куркумата.
- Куркумата осигурява ефективно лечение при възпалително заболяване на червата;
- Помага срещу ревматоиден артрит;
- Помага срещу кистична фиброза;
- Води до намаляване риска от ракови заболявания;
- Куркуминът и неговите антиоксидантни действия дават възможност да се защитят клетките от действието на свободни радикали;
- Куркума и лук в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво;
- Куркума и карфиол в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата;
- Намалява риска от детска левкемия;
- Куркума се използва и за изчистване на организма от токсини, загряване и прочистване на кръвта.
- Куркумата е в състояние да прочисти енергийните канали на тялото, което е полезно за хора, които се занимават с умствен труд или с някакъв вид изкуство.
- Пастата от куркума е перфектно средство срещу сърбеж;
- Подобрява чернодробната функция;
- Осигурява сърдечносъдова защита;
- Води до намаляване нивата на холестерол;
- Осигурява защита срещу болест на Алцхаймер;
- От куркума се правят противовъзпалителни средства за проблемна кожа;
- Маски за лице, които съдържат и куркума, значително подобряват цвета на кожата и я изчистват, като отваря порите й максимално.
- Една чаена лъжичка куркума, разтворена в една чаша вода, помага при стомашни болки и диария. Трябва преди всяко ядене да изпивате по половин чаша от тази вода.
- При анемия четвърт чаена лъжица куркума се разтваря в мед. Това осигурява на организма нужното количество желязо. При нужда куркумата може да се увеличи до половин лъжичка.

Вреди от куркумата

Куркумата не бива да се приема от бременни жени, от хора, които пият лекарства за разреждане на кръвта и при страдащи от жлъчни проблеми.
(източник: gotvach.bg)




Супа с целина, броколи, тиквички, сушени зеленчуци и куркума





Прочетете още >

Back to TOP