Конопен хляб с лимец и 5 вида семена

>> неделя, 27 януари 2013 г.




Приготвих този хляб съвсем импровизирано, но усещах, че ще се получи нещо наистина много вкусно.
С подобни качествени, истински и полезни съставки няма как да бъде иначе.
Всички вие, които държите на здравето и фигурата си знам, че ще оцените настоящата рецепта и ще я опитате.
Нито един бял хляб от търговската мрежа не може да се сравни с вкуса на домашния, а когато в него е помислено и за здравословния аспект, то това го превръща в най-прекрасния хляб.
Конопено брашно можете да купите от ТУК.
Маята е веган и е купена от ТУК , както и БРАШНОТО ОТ ЛИМЕЦ.
А ето ги и КОНОПЕНИТЕ СЕМЕНА.


Конопът (Cannabis) представлява растение от отдел Покритосеменни. Приема се, че е едно от най-важните растения в света заради многобройните сфери на приложение. Характеризира се с изключително здрави влакна, висока скорост на растеж и наличие на мазнини в семенцата му.
Днес водещи производители на коноп в света са Китай, следван от Европа (Румъния, Полша, Франция и Италия), Чили и Северна Корея. Счита се, че именно той е едно от първите целенасочено отглеждани растения в историята на човечеството.
Археолози твърдят, че началото на този процес е поставен преди повече от 6000 години, факт, който превръща конопа или т. нар. канабис в една от най-старите растителни култури в света. В продължение на хилядолетия той е бил отглеждан в Азия и Близкия Изток, най-вече заради добива на ценни влакна.
Водещи лекари и изследователи твърдят, че конопът е една от най-полезните и същевременно една от най-достъпните храни на планетата. Издръжливостта и хранителната сила на конопените семена имат потенциал да се справят в значителна степен със световните нужди от протеин, както и с проблемите, свързани с недохранването и гладуването на човечеството.
Вярно е, че в конопеното семе има наличие на THC-психоактивно вещество (delta-9-tetrahydrocannabinol), но само в рамките на по-малко от процент от съдържанието му, а за сметка на това конопеното семе е едно от малкото семена, което съдържа и хлорофил.

Сортове коноп

Познати са общо 41 различни сортове коноп, с ниски нива на тетрахидроканабиол. Те, за разлика от много други видове, са с високо съдържание на фибри (приблизително 30-40%). За разлика от растението, отглеждано за медицински цели, сортовете коноп, отглеждани за производство на влакна и семена съдържат по-малко от 0.2% THC.
Открояват се три типа сорта култивиран коноп:
  • Сортове, отглеждани за медицински цели;
  • Сортове, отглеждани предимно за добиване на влакно, характеризиращи се с дълги и почти неразклонени стъбла, с различно оцветяване;
  • Сортове, отглеждани за добив на семена, впоследствие получаване на масло, което се отличава с високо съдържание на протеини и незаменими мастни киселини, и най-важното – без упойващ ефект.

Конопеното семе в кулинарното изкуство

Семената на конопа се отличават с приятен аромат, силно наподобяващ този на слънчогледовото семе и с лек привкус на лешник. Той успешно може да се консумира под формата на смляно брашно, покълнали в мляко семенца (по подобие на соевото мляко) и в сурово състояние, добавен към различни салати, мюсли, сосове и тестени изделия.
Протеинът, съдържащ се в конопеното семе е значително по-лесно усвоим от животинския такъв, най-вече защото е разтворим във вода. В резултат на което влагането на конопено семе в различни ястия, дресинги за салати, шейкове или напитки, е изключително лесно, при това без да се пресича или нагорещява.
Конопеното семе, респективно конопеното брашно може да бъде вложено и в термично обработени храни, без това да променя значително неговите хранително-вкусови качества.
Кулинари твърдят, че вкусът на конопеното семе се съчетава добре дори със сладолед, мляко или сирене. А от пресните листа на растението могат да бъдат приготвяни различни салати.

Здравословни ползи


Приемайки конопените семена за една от най-полезните храни в света, неминуемо в състава им трябва да открием съвършен баланс на хранителни вещества. Пълноценна храна, която е в състояние да отговори на нуждите на хора, следващи различни режими на хранене (вегетарианствовеганство, суровоядство).

Малкото семе с диаметър по-малък от сантиметър е "успяло" да съчетае в себе си пълен набор от всички незаменими аминокиселини, достатъчно количество есенциални мастни киселини, витамини, антиоксиданти и минерали, всички те важни за нормалното функциониране на човешкия организъм.

Разглеждайки по-задълбочено съдържанието на конопените семена, откриваме следното: съдържание на витамин А (4.0 IU), С (1.0 мг) и Е (9.0 IU), лецитин, минерали – магнезий (856 мг), калций (74 мг), натрий (9 мг) и желязо (3 мг), омега-3 (алфалиноленова киселина), омега-6 (линоленова киселина, гама-линоленова киселина) и омега-9 мастни киселини.
Особено важен се оказва протеинът едестин (от гр. edestos – ядивен), растителен глобулин, представляващ приблизително 65% от конопеното семенце, който е най-добрата за консумация и най-лесно усвоима форма на протеин в хранителната верига. Останалите 35% принадлежат на албумина в растителната култура.
Вярно е, че не само конопеното семе притежава широк спектър от полезни и жизнено необходими хранителни вещества, притежават ги и лененото семе, както и редица други такива растения. Неговата уникалност се дължи само и единствено на протеина едестин.
Освен това тези малки семенца съдържат всички незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини, необходими за поддържането на здравословен начин на живот, "поднесени" в лесно достъпна за усвояване от организма форма.
Конопеното семе, респективно конопеното брашно е изключително подходящо средство с ясно изразено успокояващо действие, осигуряващо добра превенция срещу заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система.
То има доказан противовъзпалителен ефект, което го прави полезно за подпомагане лечението на артрит и автоимунни заболявания. Растението се оказва и добро диуретично средство, като помага и за лечение на констипация.

Здравословни рискове, свързани с консумацията на конопено семе

Като риск вследствие на консумацията на конопено семе може да се приеме неговото разхлабително действие. Медици съветват при прием на антикоагуланти да не консумирате растителната култура под никаква форма.

Как да изберем и да съхраним конопените семенца?

Когато избирате конопено семе, обръщайте внимание на здравината и целостта на семенцата. Покритите с плесен семенца са сигурен знак, че продуктът е негоден за консумация. Същото важи и за странната миризма при отваряне на пакета.
Съхраняването на семената почива на същите правила, които важат и за другите сходни продукти. Препоръчително е периодът да бъде кратък, като подходящият съд е от голямо значение. Винаги избирайте стъклени или керамични съдове, които да поставите на хладно и проветриво място, съобразено и с указанията на опаковката на продукта.

Кулинарни идеи

За последователите на здравословния начин на живот, както и за хората, практикуващи различни хранителни режими, добавянето на конопено семе към някое от ястията или заместването на някое от храненията с него е наистина добра алтернатива.
А възможностите са неограничени - можете да поръсите салатата си с него, успешно да го добавите в някое печиво или да гарнирате топка сладолед с малките семенца. Резултатът ще бъде здравословна, питателна и лесно усвоима храна.

Източник: www.bb-team.org/articles/4390_konopeno-seme-i-brashno#ixzz2JDLFSBPY 

Автор: Ирена Стефанова


Конопен хляб с лимец и 5 вида семена







Прочетете още >

 Сицилиански Х сладки




Ето тези сладки на Инчето пък са моята слабост.
Абсолютен хит са, повярвайте ми!
Убийствен вкус, който не се забравя.
Сицилианските сладки ще бъдат приготвени вкъщи безброй пъти, защото спечелиха на своя страна и вкуса на съпруга ми, който трудно се впечатлява от сухи сладки неща (а не торти с много крем).:)
Инче, благодаря ти, че сподели тази рецепта с всички, за да науча и аз за нея.
В нейната рецепта ще видите снимка на самата им технология на приготвяне.
Можете да смените сладкото в плънката, както и самите сушени плодове с други ваши любими.
Стига съм говорила за тези невероятни сладки, че съм на диета и е нечовешка мъка като знам за каква вкусотия става въпрос.


Сицилиански Х сладки




Прочетете още >

 Коледни сладки със семенца и ядки




Дойде ред и на невероятната рецепта за коледни сладки на Йоли.
Тези сладки се превърнаха в абсолютен фаворит на всички мои приятели, които ги опитаха.
Прекрасен вкусов баланс между хрупкаво, но крехко тесто, ухаещо на мед, както и плънка, която ще накара вкусовите ви рецептори да ликуват.
Невероятни са и за нищо на света не пропускайте да ги опитате
Ако се чудите защо съм снимала само 2 броя, това е защото успях да спася само две сладки за снимките, всички други бяха изядени на мига.
А ако се чудите какви са тези топченца отзад, това са коледни бонбони.


Коледни сладки със семенца и ядки




Прочетете още >

 Канелени звездички с шоколад




Ето и следващите коледни сладки.
Днес вали сняг и публикуването на подобна рецепта някак не ми се струва нелепо, макар че Коледа отмина отдавна.
Можете да слепите звездичките с мармалад или да приготвите плънка от краве масло, мед и смлени орехи.
С медената плънка ще омекнат най-много.
При всички случаи сладките ще бъдат много вкусни.


Канелени звездички с шоколад





Прочетете още >

 Медени бисквити-сандвичи с шоколад

>> събота, 26 януари 2013 г.




Продължавам с поредицата от коледни сладки.
Днешните съчетават вкуса на мед и шоколад, а подобна вкусова комбинация няма нужда от реклама.
Приготвят се лесно, а декорацията може да бъде и с ядки или захарни фигурки по ваш избор.
Опитайте ги, тези сладки меден-шоколадови бисквитени сандвичи си заслужават.


Медени бисквити-сандвичи с шоколад




Прочетете още >

 Лешникови елхички

>> петък, 25 януари 2013 г.





Я, да си пусна аз всички рецепти за коледни сладки, че както се мотая, ще стане време за плаж, а аз няма да съм ви ги подарила всичките.
Днес ще ви зарадвам с една лесна рецепта за сладки, които да ви кажа честно, ако направите в друга форма извън коледната тематика, спокойно можете да си ги хрупате когато си пожелаете през годината.
Пропуснала съм да си запиша източника на рецептата и ако някой си я познае, моля да ми пише, за да го спомена и да приложа линк, както си му е реда.
Държа на тези неща и съвсем сериозно го казвам.:)
Да се върнем на елхичките.
Тази година приготвих много видове сладки, ама наистина много.
Тези елхички, обаче бяха фаворита на моя съпруг.
Може и на вас да ви харесат, ако ми се доверите да опитате рецептата.
Много са крехки, приятно хрупкави, нищо общо със зъботрошачките, които често опитваме по Коледа.


Лешникови елхички




Прочетете още >

 Ванилови кравайчета (ванилковé рохлички)

>> събота, 12 януари 2013 г.





Не мога да не прибавя тази прекрасна рецепта за сладки на Natalyna към раздела с празничните предложения.
Прекрасни са.
Толкова хрупкави и топящи се в устата.
Изключително лесни за приготвяне, с дълъг срок на трайност, страхотен вкус- какво повече да искаме от едни коледни сладки.
Не пропускайте да ги приготвите за близките си, наистина ще ги очаровате.
Както казва и самата Natalyna, тези ванилови кравайчета са може би най-популярните сладки в Чехия, които се приготвят там по случай големия празник.
Опитате ли ги, обаче, със сигурност ще станат такива и във вашия дом.


Ванилови кравайчета (ванилковé рохлички)



Прочетете още >

Back to TOP